Menu
Inredning / Shopping

Lite plastbantarinspiration

plastbantat1

plastbantat2

plastbantat3

plastbantat4

Lite plastbantartips på en onsdag. Det slår mig ofta hur mycket genuinare och lyxigare de naturliga materialen är och känns. Och det är svårt att förstå varför man en gång kanske valt plast. Men, gör om, gör rätt! Och loppis är fantastiskt även här. Rostfria bunkar, glasburkar, vispar för nästan ingenting. Och disktrasan på bilden är en favorit, tvättas och återanvänds. Och bra mycket snyggare än traditionella disktrasor. Och glasburkarna att förvara mjöl och gryn i, lyfter vilket skafferi som helst.

Virkad skål (egentillverkad), fat och liten glasvas – loppis, disktrasa, borste och smörknivar – Iris hantverk, saxar – Granit, marmorunderlägg – Lagerhaus, grytunderlägg i kork – Ferm Living, förvaringsburkar i glas – Clas Ohlson

12 Comments

 • Hanna
  26 januari, 2017 at 13:35

  Hej!
  En fråga om Plastbantning som fenomen. Hur ser ni på miljöpåverkan kring att plastbanting bidrar till ökad konsumtion? Om folk uppmanas rensa ut plast ur sitt hem, uppmanas de även till att köpa nytt för ersätta det gamla. Jag vet att ni har tipsat om second hand och andra begagnade alternativ (vilket såklart är superbra!) men sanningen är ju att de flesta kommer rusa iväg till butikerna för att köpa nya “ekologiska” alternativ i tex rostfritt och bambu. Även om all plast som slängs hamnar i återvinning är det de facto mycket sämre än att behålla det man redan har och använda det så länge det bara går. Överkonsumtion är ju en bidragande faktor till det rådande miljöhotet. Det är dessutom plasternas “after life” som är det problematiska ur utsläppssynpunkt, då det är snarare vid återvinning än nyproduktion de stora utsläppen sker. (Spännande synsätt på en alternativ plastbantning http://www.europaportalen.se/2014/01/dags-europa-att-plastbanta )

  Efter att ha läst kurser i Hållbar Utveckling och Materialvetenskap vid KTH har jag fått lära mig att det sämsta möjliga alternativet till hushållsprodukter, ur ett miljö- och LCA-alternativ, är rostfritt stål. Detta på grund av de höga utsläppen vid produktion. En enkel tumregel att hålla sig till är smältpunkt; ju högre smältpunkt, ju sämre för miljön. Jämför här rostfritt ståll (ca 1600 grader celsius) mot termoplaster (ca 150 grader celsius).

  Jag är medveten om att er uppmaning till plastbanting främst handlar om att skapa ett giftfritt hem, och det kan säkert ha sina fördelar ur ett hälso-perspektiv. Jag undrar dock över miljöaspekten! Vore så kul att få höra hur ni ser på saken, då ni här på bloggen profilerar den (och er själva?) som miljömedveten.

  Tack för mig och hoppas att ni inte tar illa vid er för denna kommentar. Superfin blogg ni har! Är bara nyfiken över lika sätt att se på saken. Det finns ju sällan en enda sanning.

  Reply
  • Ulrika
   27 januari, 2017 at 22:36

   Hej!
   Det finns olika vinklar och synsätt på allt och du som miljövetare är säkert betydligt mer påläst än vi! Jag vill bara vara tydlig med att vi aldrig utger oss för att säga den enda sanningen, allt vi kan göra (och vill göra) med den här bloggen, är att inspirera till hållbarare liv och vardag. Därför är vi också tacksamma när våra läsare (som du) kommer med en annan vinkling. Tack!

   Reply
 • Veckan som gått – Vecka 39, 2015
  14 mars, 2016 at 19:06

  […] Lite plastbantarinspiration | I samband med vår flytt från Göteborg har vi rensat och arbetat med att plastbanta i köket. Det finns inte jättemycket kvar att byta ut nu vilket känns väldigt bra. Och se bara så fint det faktiskt är med lite mer gedigna redskap i rejäla material. I det här inlägget från Think Organic får ni även tips på var sakerna kan inhandlas *tummen upp* ! […]

  Reply
 • […] Lite plastbantarinspiration | I samband med vår flytt från Göteborg har vi rensat och arbetat med att plastbanta i köket. Det finns inte jättemycket kvar att byta ut nu vilket känns väldigt bra. Och se bara så fint det faktiskt är med lite mer gedigna redskap i rejäla material. I det här inlägget från Think Organic får ni även tips på var sakerna kan inhandlas *tummen upp* ! […]

  Reply
 • {Rania Maria Photography}
  23 september, 2015 at 21:00

  Otroligt vackra och inspirerande saker! Visst känns plast riktigt fult och billigt?! Vi har inte bytt ut allt än men det känns så skönt varje gång vi ersätter något plastigt mot något i ett riktigt härligt material. Vad har du använt för penna för att skriva på burken? Har en vit glaspenna men den syns ju sådär mot mjöl, havregryn och socker haha.

  Reply
  • Ulrika
   23 september, 2015 at 21:32

   Ja det gör det verkligen!
   Jag har använt vattenfast tuschpenna. Har också provat sån där vit men tyckte inte det funkade nåt bra.

   Reply
   • { Rania Maria Phootgraphy }
    23 september, 2015 at 21:48

    Ah I see! Men kan du ta bort den då om du vill skriva något annat? :O

    Reply
    • Ulrika
     23 september, 2015 at 22:19

     Ja, det går liksom att rispa bort med nageln. Sitter alltså inte stenhårt, men lagom bra :)

     Reply
 • Matilda
  23 september, 2015 at 19:11

  Saxen var ju urläcker!
  Absolut, naturmaterial gör något särskilt och känns mer ordentligt än plastföremål.

  Reply
  • Ulrika
   23 september, 2015 at 21:32

   Verkligen!

   Reply

Leave a Reply