Menu
Hemmet / Kreativa lösningar / Odling / Praktiskt / Trädgård

Krukor av tidningspapper

Som jag nämnde i går så är odlandet i gång, och faktiskt har de första små, små hjärtbladen tittat upp i går – 3 dagar efter sådd! Nu undrar jag om vi kanske är lite för tidigt ute, men snart blir det ju vår eller hur? Och vilken lycka det ändå är att se små gröna blad titta upp. Lika magiskt varje gång att det finns livskraft i de små torra fröna.

Tänkte tipsa om att göra egna krukor av tidningspapper. Allra enklast är det med en krukmakare, den där trägrejen som man virar pappret runt och sen formar botten med. Det finns en liten film på vår Instagram om man vill se hur det går till. Jag köpte min från Runåbergs fröer men det finns lite olika varianter. Gillar att det inte behövs något för att sätta ihop krukan och att man sen kan plantera hela rasket i jorden. Krukan bryts ner på några dagar. Oroar mig lite för hur de ska tåla vattning fram tills det är dags att plantera ut, men hoppas de ska hålla, jag har ställt dem tätt så de stöttar varandra. Funkar lika bra till sticklingar såklart.

Jag intog frukost samtidigt som jag gjorde krukor – smoothie med jordgubb, nypon och banan, i fall någon undrade vad den gör där. Härligt långsam sportlovsmorgon.

Ni som odlar – vad är det första ni sår? Är ni igång? Jag tänker egentligen inte förså så mycket utan så mycket direkt på friland, men det kliar ju lite i fingrarna när vårsolen emellanåt tittar fram.

8 Comments

 • […] Vetenskapliga partiet utger sig för att vara Sveriges mest ekologiskt hållbara parti. Jag går nu igenom de 87 bloggar som jag påträffade häromdagen och insåg att jag kanske kan hjälpa alla läsares metabola hälsa och samtidigt minska era inköp av plast med ett jordnära tips som jag fann. Mer finns att läsa på Charlotta Lingwalls blogg, Think Organic. […]

  Reply
 • […] tipsade förra vårvintern om hur man enkelt och billigt gör egna små krukor av tidningspapper. Se inlägget här. Nu börjar det nämligen klia lite i mina fingrar, jag börjar planera årets sådd och tänker […]

  Reply
 • Miriam
  1 mars, 2018 at 17:18

  Jag har sått chili, paprika, aubergine och purjolök än så länge, fast vet inte hur jag ska rymmas inne innan det blir vår här i zon 5

  Reply
  • Ulrika
   3 mars, 2018 at 18:33

   :)

   Reply
 • Händelsevis
  22 februari, 2018 at 12:10

  Än har vi mest satt kärnor och frön från frukter och grönt som fanns i köket. Ska bli spännande att se vilka som kommer upp. För balkongen blir det nog mest blommor i år…

  Reply
  • Ulrika
   22 februari, 2018 at 20:20

   Det är ju jättekul att odla upp kärnor, avokado är min favorit!

   Reply
 • Hanna
  22 februari, 2018 at 08:22

  Vi körde också på tidningskrukor med gjorde dem med hjälp av en petflaska :) och dem blev det tomat, chilli lite sallad och basilika. Tanken om att de va lite tidigt slog mig med men, äh snart är våren här!

  Reply
  • Ulrika
   22 februari, 2018 at 20:20

   Ja, håller tummen för det!

   Reply

Leave a Reply