Menu
Gästbloggare / Inredning / Kreativa lösningar

Knyt din egen ampel, av Patrik Petersson

Först ut av höstens gästbloggare är Patrik Petersson som driver bloggen Brass& Gold som är en anspråkslös blogg om inredning och design. Till vardags läser Patrik till läkare i Danmark. När han inte läser eller jobbar är det bästa han vet att fara runt på loppmarknader, fönstershoppa och inreda hemma. Här bjuder han oss på ett enkelt och skoj återbruk; att knyta egna amplar, istället för att köpa färdiga så gör du dem lätt själv.

En inredningsdetalj som jag fått upp ögonen för på sista tiden är hängande växter av alla sorter. Inspirerad efter en tur på Pinterest testade jag därför att knyta en egen ampel. Det var faktiskt väldigt enkelt och roligt så därför tänkte jag att jag ska visa er hur man gör!

Man kan i princip välja vilket snöre som helst och kombinera det med en kruka man har hemma. Själv valde jag ett brunt “paketsnöre” och en gammal terrakottakruka för att jag tycker känslan av de två passar väldigt bra tillsammans. Vill du testa göra en egen ampel? Under följer min egna DIY-guide om hur du går tillväga!

ampel1

1. Börja med att klippa fyra lika långa snören. Var bit ska vara lite mer än dubbelt så lång som du tänker att din ampel ska vara (tänk på att en stor kruka kräver med längd än en liten). Jag använde mig av lite mer än en meter och mitt tips är att det är bättre att ta för mycket och klipper av det som blir över i slutet än att sakna 10 cm när du nästan är klar.

2. Snörena ska vikas dubbla så man får fyra par. Den sida där du vikt snöret dubbelt fästs antingen i en träring som på bilden ovan eller så gör man helt enkelt en knut med alla fyra snörena i så man får en ögla längst upp. Det är i denna ring eller ögla du senare kommer hänga upp din ampel.

3. Efter du har fäst snörena längst upp ska dessa delas in två och två så man får fyra olika “grenar” enligt bilden ovan.

ampel2

4. På var “gren” knyter du en knut med de två snörena. Tänk på att alla dessa knutar ska vara på samma avstånd från din träring eller knut högst upp.

ampel5

5. Fortsätt med att knyta en ny rad med knutar, denna gång genom att använda ett av snörena från den första “grenen” och ett från den andra. Upprepa tills du har tre knutar. Avsluta med att knyta ihop de två yttersta snörena (ytterst till vänster och höger på bilden ovan) så att du får en “ring”.

6. Man kan välja att nöja sig med två rader av knutar eller så knyter man ännu en rad på samma sätt som i steg 4. Vad man väljer kan ofta bero på hur stor och hög kruka du har.

ampel3

7. Avsluta med att knyta ihop alla snörena tillsammans i botten av ampeln. Nu är din ampel klar och det är bara att hänga upp den och välja vad du pryda den med.

Jag tycker det är galet snyggt med små kaktusar så det har jag i mina amplar! Ett annat fint tips är att hänga flera amplar på samma ställe! Om man vill pyssla mer kan man använda träpärlor, mässingsrör och annat skoj för att pimpa sin ampel. Bara fantasin sätter gränserna!

ampel4

Text, illustrationer och foto: Patrik Petersson

3 Comments

Leave a Reply