Menu
Klimatsvepet / Miljö

Klimatsvepet

Ny kategori här, klimatsvepet kommer bli korta nyheter och notiser på ämnet klimat, håll till godo – nu kör vi!
Tipsa oss gärna om ni kommer över något som vi borde dela här, smått som stort.

Danska öltillverkaren Carlsberg slutar använda plastringar för att sätta ihop ölburkarna. Plasten ska ersättas av återvinningsbart lim. Att en så pass mans-relaterad produkt ändå går och blir miljövänligare ser jag som ett mycket gott tecken med tanke på det här.

Källa: The Guardian

I dag har det tydligen varit ‘Singles day’. En kinesisk hötid där man firar alla stolta singlar. Men det är också världens största online-shoppingdag, för självklart har kommersiella krafter hijackat även denna högtid och förvandlat den till en shopping-högtid. Årets Singles day slog rekord, e-handelsjätten Alibaba sålde för 280 miljarder kronor till rabatterade priser. Alibaba sägs vara den störta upphovsmakaren till just Singles day, surprise, surprise. Och nu har alltså “högtiden” tagit sig hit. Jag fick ett par pling i inkorgen från e-handelsföretag. Nej tack och avfölj säger jag och klimatet.

Källa: svt.se

I veckan som gått gick den allra första batteridrivna färjan över sundet mellan Helsingborg och Helsingör. Den klimatsmarta innovationen har inneburit en investering på 300 miljoner kronor för ForSea som bolaget byter namn till när Scandlines och HH Ferries går ihop.

Källa: hd.se

Lundaföretaget Hemmlis hyr ut möblemang till studentlägenheter. Det finns färdiga paket att välja mellan och kostanden är ca 400 kronor i månaden. Möblerna är återbrukade kvalitetsmöbler som mellan uthyrningarna fräschas upp efter behov. Smart!

Källa: hemmlis.se

Flyget tappar i popularitet för första gången sen 2009. Tillväxten har varit stadig år för år fram till nu alltså då den tycks ha stannat av. Orsaker tros vara den varma sommaren, flygskatten som infördes i april samt klimatfrågan. Charter och inrikesflyg minskar medan de reguljära utrikesresorna ökar mindre än vad de brukar.

Källa: svt.se

Ett skånskt kluster för återbruk håller på att växa fram i Marieholms fd. yellefabrik. Här finns redan Sveriges största permanenta loppis. Upphovsmannen tror på att lyfta gamla prylar och ge dem högre status istället för att bara se dem som ett föremål som ska användas lite till för att sedan slängas. Ska med spänning följa detta. Hit måste vi åka Lotta!

Källa: hd.se

The Ocean Cleanup är resultatet av ett forskningsprojekt och en metod att samla in plast från haven. Kort går det ut på att bygga en flytande kustlinje som med hjälp av vågor, vindar och strömmar samlar ihop plasten så att man kan plocka upp den och återvinna den. Så intressant!

the Great Pacific Garbage Patch ligger mellan Kalifornien och Hawaii och är den största samlingen av plast i världen, man uppskattar att den innehåller 80 000 ton plast. Det är lika mycket som 500 Jumbo jets väger. Det motsvarar 1.8 trillioner bitar plast vilket blir 250 plastbitar per människa i världen. Vid provtagning har man bland annat hittat en plastback tillverkad 1977, i stort sett intakt.
Större delen av massan består än så länge av plast som är större än 0,5mm, vilket är definitionen av en mikroplast. Men ju längre plasten ligger och skvalpar, desto mer bryts den ner i mindre partiklar, utan att för den sakens skull försvinna. Snarare för att misstas vara mat av djuren i havet. Det fanns 180 gånger mer plast här än vad det fanns mat vid vattenytan. När plasten en gång tagit sig in i livsmedelskedjan finns den också i oss. En pytteliten plastbit är också mycket svårare att samla in än en större.

På 5 år räknar man med att ha plockat upp hälften av plasten i the Great Pacific Garbage Patch. Hoppingivande, samtidigt som det är otroligt sorgligt att det blivit såhär. Men nu kan vi göra något åt det och viktigast av allt – nu vet vi bättre och kan sluta fylla på med plast i haven. Kombinationen innovationer och kunskap tror jag på.

Källa: The Ocean Cleanup

5 Comments

 • […] för ett nytt klimatsvep tycker jag! Här hittar ni det första i fall ni missade […]

  Reply
 • Matilda
  13 november, 2018 at 20:26

  Kul med klimatsvepet, hoppas ni fortsätter :)

  Reply
  • Ulrika
   14 november, 2018 at 22:33

   Tack! Det ska vi försöka göra :)

   Reply
 • Hanna
  13 november, 2018 at 10:55

  Tack för ett superinspirerande inlägg! Toppenide. Aldrig hört talas om the ocean cleanup- men härligt att känna att det finns hopp!

  Reply
  • Ulrika
   14 november, 2018 at 22:33

   Tack! Eller hur, så viktigt att känna hopp också.

   Reply

Leave a Reply