Menu
Fakta / Hemmet / Klimatsvepet / Kreativa lösningar / Livsstil / Mat / Miljö / Råvaror

Klimatsvepet

Här kommer ett nytt klimatsvep, tidigare klimatsvep hittar ni här. Har ni tips på något som ni tycker bör vara med i nästa klimatsvep får ni mer än gärna tipsa mig på mail@thinkorganic.se så lovar jag att jag tar en titt på det. Stort tack! /Charlotta


Klimatsmart svenskt havreris

Fazer lanserar svenskt haveris. Verkligen en innovation och det är precis detta vi behöver inom livsmedelsindustrin. Att vi vågar satsa på svenskt och med innovativa idéer skapar framtidens mat som vi kan odla här i Sverige! Personligen saknar jag dock det ekologiska alternativet…
Förutom fördelarna med att havreris är klimatsmart, innehåller riset ett väsentligt bättre näringsvärde än det importerade vita riset. Havreriset har 67 procent mer protein, 7,5 gånger mer kostfibrer, fleromättade fettsyror samt 26 procent mindre kolhydrater enligt Fazer.

Fazer gör ännu ett smart drag och tar hjälp av tv-kocken, allra bästa Paul Svensson, han har tolkat havreriset och tagit fram recept till tre olika rätter. Bland annat Sushi på svenska med wasabi på gröna ärter.

“– Havreris är en klimatsmart, konsumentvänlig och god produkt som kan göra det enkelt för många att ersätta det asiatiska riset. På köpet får man god smak och bättre näringsvärde, säger Paul Svensson.”

Frebaco Havreris lanseras i Sverige under vecka 8 på ICA, Hemköp, Willys, Tempo, City Gross samt på Mathem.se och Mat.se


Reused Remade – återbruk när det är som bäst

Vidare till en annan svensk klimatsmart grej, när återbruk är som bäst. Tygpåsar av 100 % återanvända hotellakan!
Reused Remade grundades 2016 och är en svensk innovation med ambitionen att inspirera till ett mer klimatsmart användande av redan befintliga resurser.

I jämförelse med plast, återvunnen polyester och jungfrulig bomull så minskar Reused Remades tygpåsar avsevärt plastnedskräpning, växthusgaser och vattenkonsumtion.

Om alla svenska hushåll använder en tygpåse från Reused Remade vid matinköp tre gånger per vecka, istället för att köpa en ny plastpåse vid varje tillfälle, så skulle vi tillsammans under ett år spara ungefär 80 000 ton växthusgaser, motsvarande 35 000 flygresor t&r Stockholm-New York, och 32 miljoner liter vatten.

Reused Remades produkter finns hos bl.a. Systembolaget, Ica, Jordklok, Matsmart och Svenskt Tenn. Ambitionen är att vara det självklara klimatsmarta valet i vardagen på en global marknad.


Hjordnära byter till koldioxidneutral förpackning

Skånemejeriers ekologiska sortiment Hjordnära byter till koldioxidneutrala förpackning. De nya bruna kartongförpackningar kommer att bära symbolen ”certifierad carbon neutral” vilket garanterar att förpackningen är koldioxidneutral.

Tillverkningen av de nya bruna förpackningarna skapar mindre koldioxid, framförallt eftersom produktionen av dem kräver mindre kemikalier men också eftersom förpackningarna väger mindre. I jämförelse med Hjordnäras förpackningar från år 2016 är minskningen hela 40 procent. De utsläpp som inte går att undvika klimatkompenseras genom att Skånemejerier stödjer två miljöfrämjande projekt i samarbete med förpackningsleverantören.

Photo by Charlotta Lingwall
Coop öppnar gårdsbutik

Handla lokalt odlad honung eller äppelmust från lokala äppelsorter på nätet. Coop öppnar en gårdsbutik där man kan handla direkt från lokala producenter med fokus på genuint mathantverk. Allt levereras hem samtidigt som de “vanliga” vardagsinköpen. Hur bra? Kanske inte en nyhet i sig med gårdsbutik på nätet, det finns ju t.ex. Gårdsnära där man hittar lokala gårdar runtomkring eller Gårdssällskapet där man kan köpa ekologiskt gräsbetat kött.

Men i alla fall. Du kan shoppa lokalt odlad honung samtidigt som du gör din “vanliga” veckohandling på nätet. Hur bra som helst, klimatsmart tänk.
Nu hoppas och tror jag att fler livsmedelsbutiker på nätet tar efter!
Tänk om det blir en trend, hur grymt?!


Papperspåsar för frukt och grönt som återanvänds till matavfallspåsar

Axfood pressmeddelande säger att ca 150 Hemköp- och Tempobutiker nu erbjuder papperspåsar som ett alternativ till de tunna plastpåsarna i frukt- och grönsaksavdelningen. Papperspåsarna kan återanvändas som matavfallspåsar och förhoppningen är att fler kunder börjar sortera sitt matavfall.

Tydligen har både Coop och Ica infört detta lokalt i vissa butiker längre upp i landet. Jag har inte sett detta i Skåne än men hoppas att det sprider sig snabbt ned till oss. OCH så hoppas jag att man ganska så snart väljer att ta bort alla plastpåsar. För ännu finns det plastpåsar kvar i butikerna tillsammans med papperspåsarna.

Är det en trend på gång? Hoppas det! Fler klimatsmarta lösningar på plastproblemet, tack!

Foto: Pixabay, Mikael Dubois (Paul Svensson & Sushi rätten), Reused Remade, Skånemejerier, Charlotta Lingwall, Axfood

1 Comment

  • Matilda
    18 februari, 2020 at 20:01

    Men vad smart med både lakan-påsarna och matinköps/avfallspåsarna!

    Reply

Leave a Reply