Menu
Livsstil / Miljö

Klimatdepp eller klimatpepp?

Vi var nog många som trodde att den varma sommaren och skogsbränderna skulle göra klimatet till en större valfråga än vad det blev. Och att den breda förändringen skulle ta fart. Jag tror fortfarande att den måste till för att vi ska få en effekt. Inte enskilda hjältar som gör allt medans den stora massan gör inget. Såklart behövs de där som går före och inspirerar och visar vägen. Men det kan vara ensamt där, varför ska jag välja bort flyget när alla jag känner flyger och upptäcker världen, som en av våra läsare skrev till oss. Så känner man ju ibland, när man gör uppoffringar, att det känns lite meningslöst när man är den enda som bryr sig. Det som behövs är ju att ALLA bryr sig. Om vi hjälps åt blir effekten så mycket större.

Så släpptes FN’s klimatrapport i förra veckan, och så satte snacket igång igen. Kommer vi klara att rädda världen på 10 år? Nja, det blir nog svårt tror jag, svarade jag när frågan kom upp på jobbet. Och att vi skulle klara det utan politiska och ekonomiska styrmedel, den chansen är liten.

Rapporten säger att det finns en chans att kunna begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, men bara om vi minskar våra utsläpp rejält inom de närmaste tio åren. Och att 2 graders uppvärmning, en skillnad på en halv grad, är skillnaden mellan utrotning eller överlevnad för många djurarter och växter.

Det kan irritera mig rejält att våra politiker inte kan komma överens om vem som ska bestämma, samtidigt som allt liksom sätts på on hold. Klimatförändringarna sker just precis nu och människor utvisas ur vårt land precis nu. Hur skulle det till exempel vara om man släppte fram den gröna kvinnan där i mitten, som alla kan tänka sig att samarbeta med, som stadsminister. Visa att ni står enade mot extremisterna och samarbeta istället för att tjafsa om vilken av männen som ska få vara stadsminister.

Jag tycker ändå att det ligger och bubblar, fler och fler inflytelserika på sociala media tar upp klimatfrågan och hyllas för det. Absolut bra att de tar upp det, de når ju så många fler än vad vi gör i våra plattformar. Sen vet jag inte om det gör mig upprörd eller om jag borde hylla dem för att de gör detta, trots att de vet att de kommer tappa följare genom att prata klimat istället för inredning, för inte scrollar vi igenom Instagram för att få dåligt samvete, nej vi vill ju bli inspirerade, se vackra saker. Men det är nog inte dem jag blir irriterad på, snarare avundsjuk på följar-antalet och möjligheterna det medför att få tala till så många. Hatten av för de som använder sina kanaler för att trycka på. Det är ignoransen som upprör mig, de som inte vill se. Som avföljer för att det är för tjatigt och jobbigt. Som tittar åt andra hållet och hoppas att någon annan ska lösa problemet. Funkar sällan.

Vet att vi har sagt det många gånger, men vi tror verkligen på att inspirera till hållbarare val, utan att ge dåliga samveten. Små förändringar på bred front leder till nya vanor, som många kan ta till sig och som sprider sig som ringar på vattnet. Tror på det i dag mer än någonsin förut.

Hur känner Du som läser – peppad att ta tag i det här, dra ditt strå till stacken och sprida kunskap och inspiration till de i din omgivning, eller deppigt och hopplöst? Vi MÅSTE ju göra vad vi kan, eller hur?

Grafik från naturskyddsföreningen.se

1 Comment

Leave a Reply