Menu
Gästbloggare / Livsstil

Kexlegård, del 3, av Camilla Malmberg

Till Sverige kom humlen under tidig medeltid, förmodligen genom klosterväsendet. Från 1400-talet fram till 1860 var bönderna enligt lag tvingade att odla humle. Humlen användes framförallt till öltillverkning eftersom humlen både konserverar och smaksätter ölen. Långt fram i tiden fanns humle även med i den svenska farmakopén och användes i läkemedel. Fram till 1950-talet producerades fortfarande större kvantiteter humle i Sverige. Därefter förlorade humlen snabbt mark till förmån för spannmålet och konkurrerades slutligen ut av den betydligt billigare tyska humlen.

humle1Övertygade om att det som har odlats i svensk jord fungerar lika bra nu som då för 100 år sedan, påbörjade vi- Johan och Camilla Zethraeus- 2012 en småskalig plantskola för humle i en liten kolonilott på vårt sommarställe i Bohuslän. Allt eftersom utökades skaran humleplantor genom att vi tog sticklingar av humlen vi själva odlat fram. Som ett led i vår experimentlusta och efterforskningar kom vi också i kontakt med en genbank med uråldriga humlesorter som vi kunde beställa flera sorters sticklingar ifrån.

humle4Som jag tidigare berättat valde vi att våren 2014 sadla om från stad till land med allt vad det innebar- och flytta till Kexlegård i Södra Vare, Småland. I och med flytten till Kexlegård fick vi möjlighet att upprätta en mer omfattande humlegård och plantskola för fem olika sorters svensk humle. Sagt och gjort byggde vi en egen humleställning på 800 kvadratmeter och på 7 meters höjd. 2015 skördar vi en första omgång humle baserat på cirka 100 plantor. 2016 beräknar vi att ha fördubblat antalet plantor och vara rustade för kommersiell försäljning till våra lokala mikrobryggerier och privatpersoner. Vår målsättning har hela tiden varit att etablera en närproducerad humleodling för kommersiellt bruk. Nu är vi äntligen på god väg!

humle3
humle2I början av nästa år får vi upp vår hemsida kexlegard.se och där kommer ni kunna läsa mer om vår humle, dess olika användningsområden (öltillverkning, naturläkemedel, kosmetika, matlagning..) och om produktionen vi bedriver på Kexlegård. Allt enligt vår egen instiftade princip Transparent Jordbruk. Till dess-

Transparent jordbruk innebär en helt och hållet öppen informationskedja gentemot dig som kund, där det är upp till dig att godkänna vårt jordbruk och djurskötsel. Vi engagerar oss i ert intresse att veta mer om vår produktion och inspirera oss att fortsätta i rätt riktning. I förlängningen är vi övertygade om att vi i egenskap av medvetna individer och konsumenter tillsammans kan skapa ringar på vattnet.

Om du av en händelse har vild eller planterad humle i trädgården tycker vi att du med stolthet ska värna denna ört som en trolig kvarlämning från forna dagar. Troligtvis kommer inte den vilda humlen ge särskilt god arom till din experimentella hemmabryggd. Men du kan för allt i världen prova att göra te på kottarna, lägga kotten under huvudkudden för en bättre sömn, eller varför inte binda en vacker krans eller avancera din köpta blombukett?

humlekrans2Tack kära läsare för att du tagit dig tid att läsa våra inlägg från och om Kexlegård. Tack också till Thinkorganic.se för er utomordentliga hemsida och arbetet ni bedriver för att medvetandegöra en bättre, mer hållbar livsstil. Tillsammans gör vi skillnad!

Följ oss gärna på instagram @kexlegard eller #kexlegård för att lära känna gården och arbetet vi bedriver. Här kan ni lyssna på när SR Kronoberg besöker Kexlegård och vår humleodling.

Sköt om er!

Bästa hälsningar, Camilla & Johan

No Comments

    Leave a Reply