Menu
Gästbloggare / Livsstil

Kexlegård, del 2, av Camilla Malmberg

morgonEkologiskt, närproducerat, biodynamiskt och hälsosamt. Dagens livsmedelsproducenter, cafékedjor och klädesbutiker tycks slänga sig med orden på ett ganska lättvindigt sätt. Missförstå mig inte- det är en helt fantastisk trend att efterfrågan och tillgängligheten till rättvisemärkta produkter ökar. Att det som stämplas som ekologiskt fått ett starkare varumärke än det som säljs konventionellt. Men hur mycket vet vi egentligen om dessa certifieringar? Får vem som helst kalla sig ekologisk? Är närproducerade och hälsosamma produkter garanterat hållbart och ansvarsfullt framtagna? Svaret är nej, nej och åter nej. Tyvärr.

kexlegardkorDetta är INTE ett pessimistiskt inlägg. Istället vill jag hylla och lyfta de goda exemplen på livsmedelsproducenter och miljöambassadörer som vi har i Sverige, men som inte alltid är de som skriker högst. I vår superlilla by Södra Vare återfinns till exempel två av totalt fyra gårdar som valt att strävsamt lägga om sina småskaliga jordbruk till EU ekologisk respektive KRAV certifierade kött- och mjölkgårdar. Hittills har det kostat betydligt mer än det smakat att certifiera sig. Deras djurhållning har i princip inte heller förändrats av omställningen, utan är lika god som den var innan. Det ska däremot tilläggas att dessa bönder är övertygade om att omställningen till EU Ekologisk eller KRAV certifierat är framtiden. De menar att hela näringskedjan från slakteriet till handlaren blivit väsentligt mer medveten och ansvarstagande inom just sitt affärsområde. Även om förändringsarbetet inte direkt går snabbt- så går det i alla fall framåt. Våra grannar är optimistiska och nöjda med just sina certifieringar som passar just deras verksamheter. Lätt är det inte, men de kämpar vidare.

kexlelamm3Vilka är då boven i dramat som valt att inte certifiera sig? Jo, det är en pensionerad, omsorgsfull köttbonde och vi på Kexlegård. Vi har istället valt att bedriva vårt småskaliga bruk enligt vår egen instiftade princip Transparent Jordbruk. Vi betraktar inte vårt jordbruk som en standardiserad industri utan låter gårdens individuella förutsättningar, djur och klimat avgöra vårt sätt att dyrka jorden. I mångt och mycket bedriver vi ett jordbruk som är ekologiskt på det sätt som certifieringen kräver. Men vi väljer att vara flexibla och självständiga för maximal hållbarhet, hälsa och effektivitet.

kexlekossorTransparent jordbruk innebär en helt öppen informationskedja gentemot konsument där det är upp till konsumenten att godkänna vårt jordbruk och djurskötsel. Därför märker vi alla våra produkter med en begriplig (!) informationstext om hur produkten är framtagen. Vi engagerar oss i intresset att veta mer om vår produktion. Är det någon information som konsumenten saknar eller vill veta mer om uppmuntrar vi dem att ta kontakt med oss. Målsättningen är att påverka fler småskaliga livsmedelsproducenter till samma typ av mer självständig certifiering och därmed bli bättre på att kvalitetsstämpla sitt arbete. Vi är nämligen övertygade om att förädling av produkter i form av information och paketering, är nyckeln till den lönsamhet och kontinuitet många av våra småskaliga producenter saknar. På samma sätt tycker vi att de stora livsmedelsproducenterna och handlarna har bra mycket kvar att utveckla på den fronten. Inte därför att vi sympatiserar med de stora handlarna, utan för att jag tycker att de är skyldiga medborgarna att ta ett större ansvar som inköpare och återförsäljare med makt över vår privatekonomi och hälsa.

arbetshastDet borde vara en självklarhet att informationen om våra livsstilsrelaterade produkter är korrekt och tydlig. Vi ska känna oss trygga i att välja våra produkter beroende på eget intresse och plånbok. Vi måste alla göra våra prioriteringar. Fortsätt gärna köpa KRAV och Ekologiskt när du kan, men våga också ställa frågan till din återförsäljare om vad märkningen faktiskt innebär. I förlängningen är jag övertygad om att vi i egenskap av medvetna producenter och konsumenter tillsammans kan skapa ringar på vattnet. Som på riktigt kan förändra livsmedelsindustrin och bidra till radikala förändringar för ett bättre klimat.

Nästa gång vi dyker upp på här tänkte jag berätta lite mer om varat och icke varat bakom svensk humle, och ta er med till vår humleodling och plantskola på Kexlegård.

Följ oss gärna på instagram @kexlegard och #kexlegård för att se mer av hur just vårt jordbruk och djurskötsel kan se ut.

Sköt om er!

Bästa hälsningar, Camilla & Johan

PS! Om någon undrar så består vår gård av 3,5 HA åkerareal, minimikravet för att erhålla jordbruksstöd går vid 4 HA. Alltså hade vi kunnat certifiera oss men inte fått samma (något) ekonomiska stöd som andra lantbrukare med 0,5 HA mer än oss. Vi valde att tackla detta som en utmaning och på den vägen skapades alltså Transparent jordbruk. Allt är möjligt! DS.

 

No Comments

    Leave a Reply