Menu
Gästbloggare / Livsstil

Kexlegård, del 1, av Camilla Malmberg

Detta är det första av tre inlägg från inspirerande Kexlegård och historien om en familj som bytte liv och nu driver ekologiskt jordbruk i Småland!
kexkle1Våren 2014 valde jag och min man att sadla om från stad till land och flytta från Göteborg till Kexlegård i Södra Vare Småland. Bakgrunden till detta? Om vi backar bandet några år uppenbarade sig nog min mans dröm om ett radikalt livsstilsbyte när jag hittade en trave böcker om jordbruk och fårskötsel undangömda vid sängbordet. Då arbetade Johan som tandtekniker och själv arbetade jag inom filmbranschen som producent. Johans dröm om landet visade sig snart vara starkare än bara en tillfällig fantasi. 2012 tog han tjänstledigt för KY-studier för att läsa till driftledare inom lantbruk i Värnamo medan jag bodde kvar i lägenheten och jobbade för vår försörjning.

In på sena nätterna ”hemnetsurfade” jag på gårdar och kollade igenom alla avsnitt av den danska succéserien Hundra procent bonde som någon form av mental uppladdning. Vi scannande nog av hela landet på gårdar den första tiden. Men ganska snart insåg vi att vi var tvungna att begränsa den geografiska kartan för att vår genomförandeplan skulle närma sig realitet. Tillgänglighet till familj, vänner och jobb var tvunget att styra vårt val. På den vägen föll vår lott på regionen Småland. Här hade vi lite lagom av, och till allt som i vart fall innebar en rimlig chans att få omställningen att fungera. Som av en slump hittade vi en kort tid därefter 1800-tals gården Kexlegård som till storlek och prislapp matchade våra beräkningar och drömska föreställningar. Fast egentligen tror jag mest vi styrdes av kärlek till detta underbara ställe som höll på att förfalla.

kexle2
kexle3
Jag tror nämligen inte att vi var naiva i vårt planerande. Men jag skriver under på att vår gemensamma förälskelse till Kexlegård överskuggade många möjliga och några oväntade hinder på vägen.

I december 2013 skrev vi kontrakt och lade ut lägenheten till försäljning. Vi fullkomligt kastade oss ut i utmaningarnas utmaning. Utan varken lösning för jobb eller nätverk i bagaget, erfarenhet om att driva jordbruk in ”live action”, bo i hus på landet och därtill flytta till ett fullkomligt renoveringsobjekt som täckte in alla delar från boningshus till ladugård och marker. Vi var helt enkelt allt annat än karaktären Frank i Hundra procent bonde. Då var vi mest hopplösa men nog så ambitiösa nybörjare.

kexle4Idag veckopendlar jag till mitt arbete i Trollhättan på Film Väst medan Johan kombinerar arbetet på gården med frilansuppdrag inom evenemang och jordbruksrelaterade tjänster. På drygt ett år har vi byggt upp en småskalig lamm- och grisproduktion, vi odlar vår egen vall (gräs=hö) och maltkorn. Därtill utvecklar vi en kommersiell humlegård och plantskola för svensk humle.

Vår ambition är att successivt återskapa ett levande, småskaligt och samtidigt modernt jordbrukscentra på den gamla stolta gården. Vår nya livsstil kräver mycket planering, arbete och energi. Men jag har inte ångrat mig en sekund. Vår resa hittills har lärt mig att allting går och att inget egentligen är särskilt svårt eller omöjligt. Med en stor dos tålamod och kärlek för det man gör så faller även de mest (förefallande omöjliga) bitarna på plats.

kexle5Nästa gång vi dyker upp på thinkorganic.se tänkte jag uppmärksamma möjligheter tillika utmaningar med KRAV-märkning och Ekologisk certifiering, och berätta om hur vi valt att bedriva vårt jordbruk på Kexlegård som alternativ för oss som småskaliga producenter.

Följ oss gärna på instagram @kexlegard och #kexlegård för att lära känna gården lite bättre.

Sköt om er!
Bästa hälsningar, Camilla & Johan

2 Comments

 • Hannah
  16 oktober, 2015 at 06:59

  Fantastisk historia! Ska bli intressant att få följa er.

  Reply
  • Camilla
   16 oktober, 2015 at 15:05

   Tack Hannah för feedback och pepp. Vi ser fram emot att dela flera historier med dig och andra intresserade.
   Kram, C

   Reply

Leave a Reply