Menu
#thinkhållbarjul / Barn / Inspiration / Kläder & skor / Leksaker / Livsstil / Praktiskt / Pyssel & utflykter

Julklappar i Oktober

23922352-origpic-24fd53.jpg_0_0_100_100_400_600_7524309671-origpic-f03721.jpg_0_0_100_100_400_600_75

24309584-origpic-dde620.jpg_0_0_100_100_400_600_7523977328-origpic-83eb80.jpg_0_0_100_100_400_600_75

 

Okej. Det här med julklappar i Oktober. Jag tänker helt enkelt så här.

Jag sprider ut kostnaderna över tre månader. Jag planerar i tid för att ha råd att köpa lite bättre saker av högre kvalitet. Jag vill undvika panikköp och att överskrida budget. Jag vill köpa genomtänkta julklappar som kommer att fånga våra intressen långt efter att jultomten lämnat oss. Med lite tid i bagaget så har inte bara bättre ekonomisk planering och minskad risk för impulsköp utan även en stor möjlighet att jämföra priser, se om det finns begagnat eller ekologiska alternativ.

 • Tänk långsiktigt. Tänk att leksakerna du köper ska kunna hålla i generationer. Välj trä framför plast. Speciellt till de riktigt små. Klossar i trä kan faktiskt vara riktigt fina att använda i stilleben även i äldre dar, och kan dessutom vara en bra modell att öva sin skissteknik på. Träklossar håller nästintill för alltid!
 • Tänk på behoven. En GOTS-märkt pyjamas, en ekologisk matkasse, en par hemmastickade raggsockor är superbra julklappar!
 • Tänk alltid så. Köp bara saker du behöver. De finns de som redan har allt sägs det. Tänk om! Ge dem något de redan gör/har men ekovariant! Ett besök hos en ekologisk frisör, ett ekospa, en ekologisk matkasse. Ge dem lite bättre standard helt enkelt. Ge varandra presenter som är ovärderliga men som inte kostar något. Lova bort några peppande kvälls promenader eller ställ upp som barnvakt vid behov. Gör ett snyggt presentkort på det du själv kan erbjuda.
 • Barn önskar sig saker hej vilt och ofta vet de egentligen inte vad de vill ha. Inte mina iaf. Många gånger har vi satsat på upplevelser som t.ex. Bio istället. Eller en termin på ridskolan, en skridskotur i ishallen eller en tur till badhuset. Ge dem små presentkort att utnyttja fria helger, det kan ju vara vad som helst. Spela spel, varm choklad och ostmackor under ett paraply i regnet, en match i det där nya tv-spelet. Det behöver inte vara fancy hela tiden. En present de kommer att minnas länge. Jag lovar!
 • Istället för julkalender med småpryttlar så kan aktiviteter vara en grej! Läs Sofias inlägg från förra julen! Hon fyller sina barns kalender med uppdrag istället! Vilken underbar idé! En dag är det bakning av lussekatter, en annan ska man leta fram julgranskulor och andra juliga saker som inte behöver kosta så mycket eller inte en endaste krona. Så himla bra sätt att få barnens jultristess att försvinna. Vissa mörka dagar kan ju kännas väldigt långa.
 • Rensa dina gömmor inför jul och skänk till loppis eller varför inte ett kvinnoboende? Tänk på de som har begränsat med pengar eller inget alls. Vissa städer anordnar så att man kan skänka julklappar till behövande familjer. Och skänker du till loppis så kan någon annan göra ett barn lite gladare i jul.
 • Fröknarna på förskolan eller i skolan. Lite halv ångest när man har många och kanske fler barn. Man måste såklart inte men man vill ibland visa sin tacksamhet för att de tar hand om våra barn stora delar av dygnet året om, att de lär våra barn nyttiga saker och plåstrar om dem när de slår sig. Förra julen började vi med traditionen att skänka pengarna till UNICEF istället. Fröknarna får ett fint kort istället som bevis och jag är säker på att de älskar tanken på att någon där ute får det lite lite bättre.

Foto: Sofia Jansson / Mokkasin.com, Alla prdukter på bilden kommer från Mokkasin.com och är tagna av Sofia.

3 Comments

 • Julklappstips | Annas fräscha spartips
  21 november, 2014 at 12:10

  […] Kanske fotografier som är tagna i sensommarsolen, som thinkorganic.se tipsade om. Här är fler julklappstips på deras […]

  Reply
 • Helena
  5 november, 2014 at 16:41

  Tips ang. klossarna – De var slut hos Mokkasin så jag letade upp tillverkaren Wooden Story och beställde direkt från dem istället. Blev faktiskt lite billigare också även om frakten är rätt dyr (Nu köpte jag fler saker, så slår man ut frakten blir det inte så farligt alls).

  Reply
 • Frida
  22 oktober, 2014 at 10:50

  Så bra tips!!

  Tack!

  Reply

Leave a Reply