Menu
#thinkhållbarjul / Barn / Inspiration / Livsstil / Presenter / Shopping / Think organic

Julklappar är ute

Googlade hoppfullt på kombinationen “julklappar är ute” och tänkte att säkert hittar jag någon intressant tråd om en ny trend (äntligen!) att julklappar är just ute. Att den medvetna svensken denna julen istället ska satsa på umgänge och avslappning snarare än julhets, svullna magar och överkonsumtion. Julhandeln förutspås i år nå rekordlåga nivåer. Men tji fick jag, hittade inget, snarare tips ifall det var så att jag var ute i sista minuten men mina julklappar. Så nu skriver jag det där inlägget så att nästa gång någon hoppas hitta den nya trenden om att julklappar är ute, så hittar de i all fall hit och blir lite bekräftade i sina tankar.

julkul4Bittert kan man tycka, nja, jag skulle bara önska att julen fick handla om det som är viktigt istället för vad den har blivit. Alldeles självklart är det upp till var och en hur den väljer att fira, men inte tusan blir någon lyckligare av höga julklappsberg och stress? Våga avvika från normen och fira jul på ert eget sätt säger jag, skapa era egna traditioner. Tänk efter vad ni själva minns med jularna när ni var små. För min del handlar det väldigt lite om julklapparna, snarare om hur vi klädde granen på lillejul och hur gott den luktade när man vaknade på julafton. De röda julgranskulorna som vi varje år plockade upp. Juldagen när vi satt och spelade tillsammans hela familjen, vi fick ofta spel i julklapp (bra grej, och lätt att hitta fina på loppis).

julkul7julkul2Nu säger jag inte att man ska strunta helt i julklapparna, mina barn ska såklart också få julklappar, för dom har varit världens bästa ungar i år (igen) faktiskt. Men det blir inga berg, och det blir ingen plast och inte en massa billiga, massproducerade saker. Vi satsar på en eller två presenter som vi tänkt ut noga och beställt i god tid. Det blir väldigt mycket mer speciellt och omtänksamt då tycker jag. Och julklapparna kommer ligga under granen när de vaknar. Hit kommer ingen utklädd tomte som ska lura mina barn. Återigen, helt upp till var och en! Jag fördömer ingen och ingens traditioner, det viktiga är att man skapar just sina egna traditioner som känns rätt för sin egen familj.

Och sen är fotografier bästa presenten alla gånger till typ alla andra som man eventuellt vill ge något. En låda med blandade bilder från året som gått, en kalender med egna bilder, förstoringar av fina minnen, en bild med en julhälsning. Och skickar du julkort så passa för tusan på att skriva ett par personliga rader utöver God Jul och Gott Nytt År. Jag är själv dålig på det, men har en fin släkting som skriver med riktig gammeldags skrivstil, de finaste av julhälsningar, inte bara på grund av handstilen. Så jag tänkte att i år ska alla som får ett julkort få en personlig hälsning.

julkul3julkul6
Vad har ni för härliga och egna jultraditioner? Dela med er och inspirera fler!

Och här kan du läsa om mina tankar inför förra julen.

4 Comments

 • […] fortfarande på mot-trenden om en avskalad och lugn jul där det viktiga är att umgås, slappna av och njuta, snarare än […]

  Reply
 • […] fortfarande på mot-trenden om en avskalad och lugn jul där det viktiga är att umgås, slappna av och njuta, snarare än […]

  Reply
 • Rania {Rowan Tree}
  13 december, 2016 at 20:37

  Så bra att du skapat det här inlägget! <3 För oss började vi känna av det lite förra året, att julen och vad den ska innebära har blivit lite fel. Vi åt inte så mycket julmat och var bara hemma själva istället för att stressa runt på en massa ståhej till höger och vänster.

  I år fortsätter vi, gör bara de saker som hör julen till som vi Verkligen tycker om. Vi köper inte paket till varandra och vi ska inte äta julmat för alla de där sakerna är ju inte ens speciellt gott jämfört med mycket annan mat.

  Återigen tackar vi nej till julfirande i stora sällskap där det planeras om vem som ska ta med vad till julbordet… Vi blir hemma med katterna och mina föräldrar :)

  Reply
  • Ulrika
   23 december, 2016 at 16:32

   Låter jättemysigt! God Jul fina du!

   Reply

Leave a Reply