Menu
Hemmet / Livsstil / Mat / Recept

Juice och bullar

juice1

Jag gör råjuice så gott som varje dag. Tycker jag mår bra av det och tänker att det är ett bra (och gott!) sätt att få i sig mycket grönsaker och frukt. Just nu gör vi mycket rödbeta+morot+apelsin+citron här hemma. Också centrifugerar jag ingefära för sig själv så man kan blanda i efter smak. Man kan ha en flaska ingefärsjuice i kylen. Barnen tycker till exempel inte om det, och jag vill ha massor. Mannen nånstans mitt emellan. På så vis kan man göra juice som passar alla.

Ju grönare desto nyttigare, och jag ska experimentera med några av de fina tipsen vi fick på Instagram, kolla in @thinkorganicse. T.ex. låter grönkål+ingefära+citron+äpple väldigt gott.

Jag tycker alltid att det känns lite dumt att slänga bort fruktköttet som blir kvar efter att man centrifugerat ut juicen, och i går testade jag att ta till vara pulpan (=fruktköttet) från morot och polkabeta, och bakade bullar till fikat på. Kan jag verkligen rekommendera. Eget bröd är lätt att göra ekologiskt och så mycket nyttigare än köpebröd som innehåller massa socker. Ett rips till är att använda torrjäst, som funkar precis lika bra. Men så mycket lättare att ha hemma i skafferiet, för det håller i evigheter jämfört med vanlig jäst. Jag brukar höja temperaturen på degvätskan lite när jag använder torrjäst, men det är det enda.

Har du något favoritrecept på råjuice eller på vad man kan göra med pulpan?

Här kommer receptet, som jag hittat här, och modifierat lite:

 

Bröd med fruktkött av morot och beta

Ingredienser:

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl rapsolja

2-3  dl fruktkött av morot/beta

1 tsk salt

2 msk honung

8-10  dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

2 dl havregryn

2-3 msk hela linfrön

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, fruktkött, honung och salt. Tillsätt sedan mjöl och havregryn, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.

Baka ut degen till bullar. Doppa toppen i havregryn/mjöl/linfrön.  Låt jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda sen i ugnen i ca 15 min på 220 grader.

 

2 Comments

 • Malin
  5 februari, 2015 at 19:37

  Råjuice är så galet gott och tänk allt bra en får i sig. Ett tips om du använder rödbeta i juice är att ta köttet och göra biffar av det.

  Reply
 • Frida
  1 februari, 2015 at 11:56

  Vi har använt fruktköttet i bönbiffar! Blivit jättebra!

  Reply

Leave a Reply