Menu
Gifter i vardagen / Hemmet / Inredning / Livsstil

Inred med växter, ta sticklingar & rena luften inomhus


Det är ingen nyhet att man mår bra av att ha krukväxter inomhus, växter förbättrar klimatet inomhus, de renar luften. Inomhus cirkulerar det nämligen mängder av mikroskopiska partiklar, små partiklar som kommer från t.ex. datorer, kuddar och kläder.

Hemma hos oss finns det mycket krukväxter, jag förökar dem genom att ta sticklingar. Om man räknar antalet krukväxter jag köpt är det ett par stycken på sin höjd. Växter som är lättskötta och lätta att ta sticklingar från som finns hemma hos oss är monstera, elefantöra, palettblad och pelargoner.

Monsterans stora blad (växten ovan) har pyttesmå, mikroskopiska öppningar som absorberar dessa partiklar och omvandlar dem sedan till näring.

Växter som är kända luftrenare:

Ormbunke
Fredskalla
Murgröna
Svärmorstunga
Fikus

Här är några av gifterna som finns i luften i ditt hem:

Aceton – nagellackbortagningsmedel, kosmetika, blanketter
Alkohol – fibermaterial, spånskivor, golvmaterial, heltäckningsmattor, kopiatorer, klister, målarfärg och tapeter
Ammoniak – rengöringsmedel, skrivare och fotolabb
Bensen – lösningsmedel, rengöringsmedel, avgaser och industriutsläpp men även i plaster, tapeter, takskivor, färger och gummi
Formaldehyd – plaster, möbler, tapeter, textilier, pappersprodukter, färger, spånplattor och cigarettrök
Trikloretylen – rengöringsmedel, lim och lack
Xylen och Toluen – kan avges i luften från datorer, skrivare, lim, färger, spånskivor, fotokopieringsmaskiner, fernissa, golvmaterial, klister, takskivor, tapeter, lösningsmedel och flamskyddsmedel.


Att få en stickling är ju den bästa gå-bort-presenten, jag fick min moderplanta till alla mina palettblad av Ulrika för ca. 5 år sedan. En lättskött växt och om man klipper ned den blir den kraftigare, för ett år sedan fanns det bara en liten stam kvar på moderplantan. Alla bladen klippte jag bort. Och nu ser den ungefär ut så som jag föreställt mig. Ni kan läsa mer om hur man tar sticklingar på Palettblad i Malins inlägg.

Foto: Charlotta Lingwall
Källa: Expressen, obesprutat.com, blomsterlandet.se

No Comments

    Leave a Reply