Menu
Gifter i vardagen / Hemmet / Inredning

Inred med grönt

Gröna växter hemma är bra på mer än att vara tjusiga i våra hem, dom är bra för inomhusluften och välbefinnandet också. Man blir mindre stressad av att omge sig med gröna växter som skapar en känsla av lugn, natur och genom att bara vara vackra. Men de rensar också bort kemikalier när de renar luften, de suger inte bara i sig koldioxid som omvandlas till syre utan alltså också kemikalier. Det kan vara lösningsmedel från lim i möbler, aceton eller rengöringsmedel (fast använd miljövänliga rengöringsprodukter!). Både bladen, rötterna och jorden hjälper till med detta.

Växterna släpper också ifrån sig vattenånga vilket återfuktar luften vi andas in. Rätt bra, eller hur? Extra bra i ett rum där det finns elektronik som en dator eller liknande, som torkar ut luften. Och såklart i sovrummet där man vill ha ren och härlig luft att andas hela natten. Ett tak fullt av amplar kanske? En växt behöver inte stå på en fönsterbräda, gör dem till blickfång och låt dem ta plats i inredningen. Klättra runt ett fönster, ställ dem mitt på bordet, i ett blombord, en rullvagn full med växter eller låt en ampelväxt hänga ner i en hylla. Här ser du hur du knyter en egen ampel.

Något jag inte visste innan var att de dessutom hjälper till med att hålla undan dammet, visst har jag sett att bladen på växterna blir dammiga men inte tänkt på att det finns en bakgrund till det. Fukten som bladen avger gör också att de samlar upp damm som virvlar omkring. Dammar man av bladen, eller ännu hellre duschar av plantan regelbundet så gör man också så att bladen kan samla damm regelbundet och avge mer fukt till luften utan damm som täpper igen bladen. Så bra!

Olika växter är olika bra på att vara luftrenare, här kommer några exempel på växter som är extra bra på detta:

 • Fredskalla – Klassiker som är extra duktig på att luftrena
 • Bergpalm – En lite modernare, spretig härlig palm
 • Gullranka och Ampellilja –  Två växter som är fina att ha i ampel. Ska vara extra bra på att plocka upp formaldehyd från luften – finns t.ex. i plaster och färger
 • Svärmorstunga

Har du någon grön favorit?

2 Comments

 • Palle
  6 februari, 2018 at 10:21

  Gillar att ha blommor omkring mig.
  Håller med om positiva effekter.
  Gillar speciellt orkide och ampelilja då de är både snygga och lätta för mig att sköta.

  Reply
  • Ulrika
   6 februari, 2018 at 19:53

   Gröna växter är ju oftast lättskötta – bonus! :)

   Reply

Leave a Reply