Menu
Livsstil / Miljö

Inget liv utan vatten

IMG_4052

Idag, den 22:e mars, är det Världsvattendagen. Det är FN som står bakom detta, och i år är temat “Vatten och hållbar utveckling”. Syftet är att öka kunskapen kring dessa två ämnen och lyfta fram den starka kopplingen mellan dessa.

Vatten är en av de stora miljöfrågorna som vi generellt pratar väldigt lite om. Vatten är en livsnödvändighet; vi dricker det, vi tvättar oss i det, det behövs för att vi ska producera mat. Till exempel så går det åt 16 000 liter vatten för att producera 1 kilo nötkött och 2700 liter för 1 kilo ris.  Vi ska inte prata om plaggen och kläderna vi har på oss. För att tillverka en t-shirt i bomull går det åt 4100 liter. Prognoser visar att vattenanvändningen kommer att öka och konkurrensen om det är hård.

Så hur kan vi tänka och vad kan vi göra för att minska vår vattenkonsumtion?

– Det finns de klassiska: spara på vatten när du duschar, stäng av kranen när du borstar tänderna.

– Tänka över våra inköp. Det går åt lika mycket vatten för en bomullströja från en billigare klädkedja som inte håller lika länge, som ett plagg från en kvalitétsmärke.

– Minska på vår köttkonsumtion, framförallt nötkött.

– Sluta slänga mat! Mycket av den mat som produceras hamnar inte ens på tallriken, men av den som gör det så slängs så mycket som en fjärdedel!

Har ni fler tips, så skriv gärna i kommentarsfältet!

 

Foto: Desireé Sögaard

 

No Comments

    Leave a Reply