Menu
Hemmet / Inredning / Shopping / Trädgård

IKEA släpper ny kollektion NIPPRIG – framställd av förnyelsebara naturmaterial.

PH124520

PH124491

PH124493

PH124490

nipprig2

PH124616

PH124431

nipprig1

Den 30 mars släpper IKEA en ny kollektion – NIPPRIG. Den är framställd av förnyelsebara naturmaterial och är resultatet av ett kreativt samarbete mellan IKEA och lokala hantverkare i Vietnam och Indonesien.
Jag personligen fastnade för strandväskorna, småkorgarna och den stora väskan som är i måtten exakt identisk med den blå IKEA kassen.

NIPPRIG kollektion är ett kreativt samarbete mellan IKEA och lokala producenter i Indonesien och
Vietnam. Här kombineras traditionella tillverkningsmetoder med svensk design och en dos IKEA kunnande. För IKEA designern Nike Karlsson var en av designprocessens fördelar att få vara på plats i tillverkningslandet.

– När jag får vara i miljön, i omgivningarna och runt hantverkarna – det är då jag hittar min inspiration. De lokala hantverkarna kan materialen och självklart är det de som är experter på hur man använder dem, säger Nike Karlsson.

PH124513

PH124514

NIPPRIG kollektionen är en hyllning till naturmaterial och lokalt hantverkskunnande – hela vägen från start till mål. NIPPRIG kruka består av lokalt skördad vattenhyacint och är gjord av en hantverkare som använt traditionella flättekniker.

Material som används i NIPPRIG:

Vattenhyacint är en frodig grön vattenväxt som är extremt snabbväxande och förekommer i tropiska vattendrag runt om i världen. När växten torkas blir den ett hållbart material för flätning.

Sjögräs är ett av de äldsta materialen som används för flätade produkter i Sydostasien. Det växer längs flodbankar och i leriga områden. Efter torkning blir det ett starkt och flexibelt material.

Bambu är en av världens mest snabbväxande växter. Det är ett superstarkt material (med en hållfasthet som kan matcha stålets) som är populärt i möbler – inte bara för sin styrka utan också för att det är lätt att forma.

Rotting är en stor familj växter som främst förekommer i Indonesien som sedan länge varit populär att använda inom möbeltillverkning. Rottingen kokas och torkas därefter i solen innan den formas till olika typer av möbler.

Bananväxtens starka och fiberrika stammar är idealiska att använda för flätning. Tack vare flätningen kan man använda alla delar av växten, vilka annars vanligtvis förstörs efter att frukten har skördats.

Kokospalmen har sedan urminnes tider använts för olika ändamål. Bladen, barken och kokosnötens yttre skal används i allt från rep till korgar och kvastar.

Images + source: IKEA pressmaterial

1 Comment

  • Camilla- AktivaDagar
    17 februari, 2015 at 19:35

    Roligt att även stora aktörer som IKEA gör “synliga satsningar”… Jag vill ha mer, mer… Hos fler, fler… :)

    Reply

Leave a Reply