“Äntligen ett gott ost-liknande pålägg som är fritt från animaliska produkter och som jag enkelt kan göra själv!”
När jag väntade mitt andra barn 2012 började jag fasa ut ägg- och mjölkprodukter ur min kost. Jag slutade äta kött redan som tolvåring, och fisk som 18-åring. Därför kändes det helt naturligt att ta detta steg i en för mig rätt riktning. När jag var tolv tyckte jag synd om djuren, när jag var 18 tänkte jag även på miljön och först när jag nått 30 tog jag till slut till mig informationen att även ägg- och mjölkproduktion är ansträngande för miljön och att inte ens KRAV-produktionen är speciellt snäll mot djuren (mjölkkor insemineras gång på gång för att föda kalvar som de efter några dagar skiljs från). Hälsa har aldrig varit mitt fokus, men att en växtbaserad kost dessutom är nyttig är en trevlig bonus.
Steget att bli vegan var lätt att ta, men samtidigt fick jag med visst vemod ta farväl till alla goda påläggsostar. Goda alternativ till mjölk, grädde och yoghurt finns i olika former och smaker, men den veganska påläggsost som finns att köpa på affär har inte riktigt fallit mig i smaken (det finns dock goda smältbara mozzarella-liknande ostar att köpa).
Därför blev jag överlycklig när jag hittade receptet till den här veganska “osten” som är lätt att göra, går att hyvla, och bäst av allt – är god! Osten uppskattas även av maken och barnen som äter allt utom kött. Jag brukar halvera receptet, vilket ger två ostar som på bilden, eller en större ost om man använder en vidare form.
Ingredienser:
8 ½ dl vatten
2 dl morötter (eller kålrot eller färigkokta röda linser)
3 msk agar-agarpulver
3 dl naturella cashewnötter (eller naturella jordnötter
1 ½ dl b-jäst/näringsjäst
6 msk citronsaft eller limesaft
2 tsk salt
2 krm vitlökspulver
2 krm gurkmeja
2 krm paprikapulver
Gör så här:
Mixa alla torra ingredienserna fint i en mixer. Pressa även ur citronsaften i en liten skål eller glas. Riv morötterna fint och koka upp dem tillsammans med vatten, låt sjuda i 10 minuter (använder du röda linser kokar du upp vattnet och går till nästa steg.) Koka upp igen och häll i agar-agar och låt sjuda i 5-10 minuter.
Tillsätt citronsaften och agar-agarblandningen i mixern och mixa tillls det blivit en fin smet. (Man kan behöva stanna mixern kort och blanda lite i bottnen för att få upp de torra ingredienserna.)
Smeten stelnar ganska fort, så häll snabbt upp i en burk och låt svalna helt 1-2 timmar och häll ut den på en tallrik eller ostbricka.
Receptet kommer från Vegan iFokus
Text & foto av: Agnes Ytreberg
Vem är du?
Namn: Agnes Ytreberg
Ålder: 33 år
Bor: Göteborg
Gör: Arbetar på en statlig myndighet som marinbiolog.
Efter arbetstid: njuter jag gärna av god mat (som jag helst slipper att laga själv) i kombination med god dryck och bra musik.
Är: Vegan, djurvän, mamma
20 Comments
Karin Löfroth
7 maj, 2018 at 14:25Hej,
kan man frysa osten, eller ändrar den karaktär?
Osten är verkligen jättegod! Tack!
Alekzandra
28 november, 2016 at 17:03Ska agar agarn ner i morotsblandningen?
Mimmi
21 november, 2016 at 14:38Jag köpte agar agar pulver idag och på den står instruktioner på hur man ska göra, man ska värma den och så. Måste man göra det i det här receptet eller kan man bara använda det torrt?
Diana
5 juni, 2016 at 08:32Du är så himla fin! Tack för du delar med dig av dina recept , vegankram!
Info om mig | Mitt liv som mamma och vegan
12 april, 2016 at 20:11[…] Recepten på veganosten hittade jag här: https://www.thinkorganic.se/hyvelbar-veganost-av-agnes-ytreberg/ […]
Anna
19 mars, 2016 at 12:15Åh tack vad spännande! Ska göra denna på studs! Jag Hr även hört att man kan använda sparris som stärkelse i ost..
Farasat
20 januari, 2016 at 23:56Hej var ska man ställa färdig blandade smeten för att den ska stelna Kylskåp eller rums temperatur.
Agnes
4 mars, 2016 at 15:44Kylskåp blir bra!
Friederike
11 december, 2015 at 10:31hej finns det någon alternatv till agar agarpulver, det finnsinte i våra vanliga matbutiker, jag kollade på ica,coop och hemköp och närmaste storstad är 2 timmars bil resa bort. går det att byta ut mot vegegel?
adam
15 november, 2015 at 14:58Hej, Bjäst får inte uphettas, men står ändå att det ska kokas i detta recept?
Sara
25 december, 2015 at 12:16Hej! Jag googlade och hittade denna info:
“Det är inget farligt att upphetta den, det är bara det att näringsvärdet sjunker, vissa B-vitaminer är känsliga för värme. Men vi veganer äter inte B-jäst för näringsvärdet oftast utan för smakens skull. Så då spelar det ingen roll. Hetta du upp dina B-jästflingor med gott samvete.”
anton
20 oktober, 2015 at 18:52Hej!
Agar-agar är ju en torr ingrediens ska den inte blandas i steg ett? Där det står “mixa alla torra ingredienser”.
Ulrika
27 oktober, 2015 at 19:17Tyvärr vet jag ärligt talat inte eftersom det här inlägget är skrivet av en gästbloggare. Kanske kan du hitta svaret i den bok som receptet kommer ifrån, eller så får vi hoppas att Agnes ser din fråga och svarar. Sorry!
Agnes
4 mars, 2016 at 15:48Du har rätt, agar agar är torrt, men ska alltså inte blandas i steg 1 utan senare. Hade nog varit bättre (tydligare) att skriva ut vilka ingredienser som ska blandas i steg 1.
Ahmed
29 juni, 2015 at 02:20Hej spännande kan man köpa veganost hos er om ja. Hur ska man köpa ska man ringa eller beställa från internet. Tack
Elin
17 februari, 2015 at 22:45Hej!
Detta låter jättespännande. Vart kan man få tag på bjäst och agar-agarpulver? Brukar de finnas i nån butik eller måste man beställa på internet?
Agnes
4 mars, 2015 at 17:29@Elin, Bjäst kan köpas på hälsokostaffärer och agar agar går att hitta på vanliga affärer, typ Ica.
Det finns fler härliga recept med Bjäst, t.ex. “Mjukost” och “äggröra”. Den senare görs på smulad tofu, kryddor, lök, svamp, bjäst m.m. Jag gjorde den till en brunch i helgen och den smakade underbart! Googla så hittar ni lätt recepten!
Nina
11 februari, 2015 at 13:51Åh vad spännande! Det här ska jag testa! :)
Bara att leta eft agar agar pulver och B-jäst med engång!
Kristina
10 februari, 2015 at 17:08Åh vad spännande!!! Två frågor:
1. Går det att ersätta nötterna med ngt annat för nötallergiker.
2. Hur lång hållbarhet har osten?
Hälsar Kristina
Agnes
11 februari, 2015 at 09:54@Kristina, Jag läste i kommentarsfältet till sidan där jag hittade receptet att nötterna kan bytas ut mot solrosfrön, men jag har inte testat själv. Du kan ju prova göra en liten sats.
Jag har hunnit äta upp all ost inom 8-9 dagar, och då har den varit fräsch. Jag har den på en tallrik i kylen med formen som lock. Den håller antagligen upp till ungefär 2 veckor.