Menu
Barn / Gästbloggare / Gifter i vardagen / Hemmet / Kläder & skor / Kläder & skor / Livsstil / Miljö / Shopping

Världsviktigt – av Sofia “Mokkasin” Jansson

Mokkasin

I luften vi andas, i maten vi äter. Och närmast huden. När man börjar tänka så är det lätt att känna sig vilse. Vilse i var man ska börja eller hur man ska fortsätta.  Det är lätt att drabbas av den där känslan av övermäktighet. Men hur som helst, oavsett så finns där bara en sak. Världen, vet du. Den enda av sitt slag.

Ett par gånger under året har jag varit inbjuden till Näringsdepartement och Rosenbad i egenskap av bloggare att delta och diskutera gifterna i våra kläder. Och trots att jag också ofta tänker – hur i hela friden ska det gå att få en rätsida på detta så måste jag ändå säga att det har varit med pepp i ryggen jag har lämnat de här mötena. Det finns en dialog på regeringsnivå och det finns definitivt handlingskraftiga personer. Och faktiskt är Sverige det land som går i bräschen för detta när vi snackar Europa och EU. Keml (Kemikalieinspektionen ) jobbar idag på en lista över de farliga ämnen som helt enkelt måste försvinna från våra kläder. Denna lista driver Sverige på i EU, att denna ska kunna användas för kommande lagstiftningar. För att förenkla och snabba på.  Och på tal om lagstiftning. Man jobbar på ett bättre sätt att märka. Som ett FASS fast för kemikalier i textilier. Älsk på den, säger jag. Något annat som kommer upp på tapeten ett flertal gånger är att vi måste återvinna textil. Att göra det lika självklart som återvinning av plast, papper och glas. Men jag sticker inte under stol med att vägen dit är snårig och lång. Inget händer över natt.

Och det är nog då man får vända på det. Börja någonstans så är allt bättre än ingenting. För det finns liksom bara ett sätt, en väg att ta. Världen vet du, det finns inga genvägar.

MOKKASIN

Hur illa kan det vara då?

Några snabba fakta.

För att tillverka 1 kilo textil behövs 2-7 kg kemikalier. Sug på den liksom. Svårt att få ihop det rent matematiskt kanske men sant. Hur då? För att en hel del av gifterna hamnar alldeles i närheten av där plagget produceras. I luften, vattnet och naturen. Hos människorna och djuren som bor alldeles nära. Så elakt så man knappt kan förstå.

Och en hel del stannar kvar så du ska ju inte gå att tro att du är säker på replängds avstånd från fabrikerna. När Keml analyserar våra plagg hittar de ungefär 1900 stycken ämnen och 165 av dem är direkt farliga.

Men hur då farliga kanske du tänker? Låt mig dra några exempel. Bly är något som använder när textilier färgas. Bly är nervskadande. Ftalater används i tryck på tröjor. Alltså, har du tagit en sväng på vilken barnklädesavdelning som helst. Då är det lätt att tänka att det där med tryck måste vara livsviktigt eftersom det fullkomligt kryllar av det. Märkligt när det är precis tvärtom. Ftalater är hormonstörande. Formaldehyd motverkar att kläder skrynklas eller krymper. Formaldehyd är både allergi och cancerframkallande. Biocider dödar bakterier i träningskläder. Biocider dödar också på sikt organismer som lever i vår vattenmiljö, där gifterna till sist hamnar efter tvätt.

Såklart kan man aldrig säga såhär i förhand vad vissa ämnen gör för exakt för vår värld och kropp. Det behövs ju några år för att fastställa sådant. Men sådant vi vet redan nu är att spermiekvalitet försämras, fler pojkar föds med testikelproblem. Fler graviditeter leder till missfall. Flickor når tidigare pubertet. Man ser kopplingar mellan hormonstörande ämnen och folksjukdomar som diabetes och fetma. Det finns sisådär 800 förkommande ämnen i våra textilier som påverkar hormonsystemet.

Den där början i någonstans då, var är den då? Tänk snarare, att det är i det lilla det börjar. Ha en lagom plan och gör den smart. Och vara sjukt nöjd om du lyckas följa den så gott det bara går. Och glöm aldrig att det lilla räddar också.

3_800

En liten startplan.

Tänk efter vilka kläder du och din familj verkligen behöver. Sluta impulshandla. Konsumera mindre helt enkelt. Detta tror jag allra mest på. Det senaste decenniet har vår klädkonsumtion ökat med 40 %. Kan inte komma på en enda anledning till att det faktiskt måste vara så.

Handla bra. Allra helst second hand såklart. Kläder som tvättats innehåller ju såklart mindre spår av kemikalier.

Handla nytt som är eko och miljömärkt såsom:

GOTS – certifierat

Bra miljöval

Fairtrade

Laga mer. Vad hände med lagade hål och stoppade strumpor?

Tvätta mindre. I 40 grader istället för 60 grader. Och fulla maskiner, såklart.

Vädra mer! En undertröja under plagg, är ett utmärkt sätt åtminstone för oss vuxna att spara på plaggen.

Återvinn textil. Detta måste göras till något så vardagligt som på samma vis som du travar till återvinningsstationen. Så länge som det inte finns några behållare så finns där butiker som tar tillvara på textil. Hemtex är en sådan kedja, här hittar du information om detta  och här hittar du förhoppningsvis din stad . Så in med trasiga strumpor och slitna frotté handdukar. Precis allt i textil kan lämnas in för återvinning och omvandling till energi.  I:co ligger bakom detta

Såhär i slutändan måste jag få lov att tipsa om en av årets viktigaste böcker. Och kanske en av årets enklaste. Ibland tjänar viktiga böcker på att vara lite lagom sådär med innehåll som liksom är glasklart på momangen. Jag är lite kär i den här boken. Min 10-åriga son och min 70-åriga pappa också. Vi tycker den borde ligga under varje gran till jul. Bara för påminnelsens skull.

Här hittar man den.

Foto: Sofia Jansson

12 Comments

 • […] Kemikalier: För att tillverka 1 kilo textil behövs 2-7 kg kemikalier. En hel del av gifterna hamnar alldeles i närheten av där plagget produceras. I luften, vattnet och naturen – hos människorna och djuren som bor i närområdet. Mycket av kemikalierna stannar kvar i plaggen. När Keml analyserar våra plagg hittar de ungefär 1900 stycken ämnen och 165 av dem är direkt farliga. Men vad används i tillverkningen då? Bly är något som använder när textilier färgas. Bly är nervskadande. Ftalater används i tryck på tröjor. Ta bara en sväng på barnklädesavdelningen så ser du, då är det lätt att tänka att det där med tryck måste vara livsviktigt eftersom det fullkomligt kryllar av det. Märkligt när det är precis tvärtom. Ftalater är hormonstörande. Formaldehyd motverkar att kläder skrynklas eller krymper. Formaldehyd är både allergi och cancerframkallande. Biocider dödar bakterier i träningskläder. Biocider dödar också på sikt organismer som lever i vår vattenmiljö, där gifterna till sist hamnar efter tvätt.Såklart kan man aldrig säga såhär i förhand vad vissa ämnen gör för exakt för vår värld och kropp. Det behövs ju några år för att fastställa sådant. Men sådant vi vet redan nu är att spermiekvalitet försämras, fler pojkar föds med testikelproblem. Fler graviditeter leder till missfall. Flickor når tidigare pubertet. Man ser kopplingar mellan hormonstörande ämnen och folksjukdomar som diabetes och fetma. Det finns sisådär 800 förkommande ämnen i våra textilier som påverkar hormonsystemet. Källa: Världsviktigt av Sofia Mokkasin […]

  Reply
 • […] Världsviktigt av Sofia “Mokkasin” […]

  Reply
 • Ann-Lie
  19 september, 2017 at 15:06

  Vill tipsa om en bra 8 veckors kurs som heter Medveten konsumtion.
  Jag lär mig jätte mycket och får massor av material att fördjupa mig i.
  Gå in på Medvetenkonsumtion.se och anmäler!

  Reply
 • […] I luften vi andas, i maten vi äter. Och närmast huden. När man börjar tänka så är det lätt att känna sig vilse. Vilse i var man ska börja eller hur man ska fortsätta. Det är lätt att drabbas av den där känslan av övermäktighet. Men hur som helst, oavsett så finns där bara en sak. Världen, vet du. Den enda av sitt slag. Av Sofia – mokkasin.com – världsviktigt gästbloggsinlägg om kläder på Think organic… […]

  Reply
 • […] Jag köper hellre en dyr sak som jag vet är en tanke bakom. Något ekologiskt. Något som är snällt mot miljön. Och framför allt något som jag vet mina barn har nytta av, vare sig det är kläder, något till rummet eller leksaker. Hellre det än tio billiga ej genomtänkta saker. Handla från små unika affärer på nätet eller lokalt i din stad som nischat sig. Jag tycker man ska stödja lokalt och småföretagande – stora kedjor tjänar alldeles för mycket på vår överkonsumtion. Läs om Sofias kloka tankar efter att hon stängt sin lilla affär, allra finaste Mokkasin, en affär med omtanke och mycket jobb att hitta unika saker i små skala. (Tips! Läs också hennes viktiga gästblogg hos oss om gifterna i våra kläder.) […]

  Reply
 • […] och tyvärr är det ju långt ifrån så i klädbranschen. Sofia ”Mokkasin” Jansson har skrivit ett gästinlägg om just detta hos oss tidigare – om hur ofantligt mycket kemikalier textilindustrin […]

  Reply
 • Malin
  5 december, 2014 at 19:29

  Tyvärr finns det idag inte något sätt att återvinna textilier. Så med största sannolikhet bränns de insamlade textilierna för att bli värme. Tyvärr. Använd istället kläderna tills de är helt kaputt och gör sedan mattrasor av dem. Eller släng i brännbart.

  Reply
 • Lately hos Lingwalls | Ohlovely.se
  26 november, 2014 at 15:16

  […] dess vill jag tipsa om att Sofia från Mokkasin skrivit ett väldigt läsvärt och bra inlägg på Thinkorganic.se – det får ni inte […]

  Reply
 • charlotta
  24 november, 2014 at 16:25

  hej, jag håller helt med dig Kicki, jag tvättar också mycket i 60 eftersom att jag upplevde att framförallt barnkläderna inte blir rena utan luktar lite illa helt enkelt på 40. Jag visste inte riktigt om jag bara inbillade mig, men när jag började tvätta sånt som är hårt smutsat som strumpor, lillebrors tröjor osv i 60 så luktar det fint. Så jag tvättar kökshanddukar, disktrasor,lakan strumpor och vissa kläder i 60 och trycker i så mycket jag kan i maskinen. Jag undrar också vilket som är mest miljövänligt?

  charlotta

  Reply
 • Kikki
  24 november, 2014 at 10:04

  Ni gör ett sånt bra jobb, thinkorganic är ett sådant fint initiativ. Jag såg faktiskt igår just på två avsnitt av Kvalitet och det är så bra.

  Jag har bara en fråga till dej, jag nickar liksom för mej själv i det du skriver ovan förutom om raden att tvätta i 40 grader istället för 60. Kan du utveckla åt mej :). Jag tänker nämligen tvärtom, jag tvättar så mycket jag kan i 60 grader för då blir det rent. Vi har använt parfymfritt tvättmedel i flera år och då märker vi att det blir inte alltid rent i 40 grader. Det finns ingen parfym som täcker lukten som ibland blir. Vi har en ångstation (strykjärn med vattentank) och det är när man använder den som man märker att tvätten inte blir ren, oj vilka odörer som stiger upp när man stryker t ex skjortor som är nytvättade, skall tilläggas. Jag har också läst att bomullsfibern öppnar först upp sej vid 60 grader och kan först då släppa ifrån sej smutsen och bli rena. Jag upplever att kläderna håller längre om jag tvättar dem vid 60 för att det blir rent, de blir inte “dassiga” efter ett tag som jag upplevde tidigare. Jag tänker helt enkelt 60 grader = rent = bra kläder = håller längre/kan använda längre då kläderna inte blir trista/får en “hinna av smuts”.

  Ge mej svar på tal :), jag vill veta om jag “har fel” och hur du tänker med att tvätta i 40 grader.

  Tack igen för en fin sida!
  Kikki

  Reply
 • Viveca Tolstoy
  22 november, 2014 at 11:13

  Så otroligt viktigt! Får jag lov att tipsa om en serie på UR play- Kvalité med Camilla Thulin som bl.a handlar om miljögifter i kläder och hur vi bättre tar hand om och återvinner kläder. Ett toppen program!
  Viveca Tolstoy

  Reply
  • Terese
   22 november, 2014 at 22:05

   Å ja! Det är helt underbart program! / Terese

   Reply

Leave a Reply