Menu
Livsstil / Miljö

Hur blev klimatfrågan en kvinnofråga?

Är klimatfrågan en kvinnofråga?

90% av våra följare på Instagram är kvinnor. Använder statistiken därifrån eftersom den är så specifik. Kvinnor i de svenska storstäderna för att var mer noggrann. Betyder det att det är de som bryr sig mest, de som hänger på sociala medier mest, de som engagerar sig mest eller helt enkelt är mest intresserade av klimatfrågan? Det här kan man ju vrida och vända på. Och det finns alltid undantag, men 90% talar ändå sitt tydliga språk. Varför är det så?

Om vi ska gå tillbaka till oss själva så började miljöintresset på allvar när vi fick barn – det här pratar vi om i vårt första poddavsnitt ifall ni vill höra mer om det. Plötsligt har man någon mer än sig själv att ta hand om och som man vill allt väl, ännu mer väl än man vill sig själv. Och det är nog rätt naturligt att man då också tar faror som klimatlarm och kemikalier i leksaker och nappflaskor på ett helt annat allvar än tidigare. Men varför är det bara kvinnorna som reagerar så då?

Klimatångest har blivit ett begrepp, och vem är det som drabbas av den. Jo precis, kvinnor, och unga sådana. Allra mest oroar sig tjejer mellan 16-29 år – 63% jämfört med 30% om man tittar på befolkningen i stort, detta enligt statistik från Sifo tidigare i år. Att unga oroar sig mest är kanske inte så himla konstigt om man tänker på att det är de som ska sätta barn till världen inom en snar framtid och se sina barn växa upp – i vilken värld då? Hur kommer den se ut? Och tänk frustrationen när “den kränkta vita mannen” inte är beredd att offra någonting för framtidens generationer. Ångest som ett brev på posten.

Kvinnorna återkommer också i en undersökning som Naturvårdsverkets låtit göra “Allmänheten om klimatet“. Tillsammans med unga, storstadsbor, studenter och de som inte kör bil, är de generellt mer positiva till insatser för att bromsa klimatförändringarna, och också mest benägna att ändra sina egna beteenden. Kvinnor tror också, enligt samma undersökning, att det går att bromsa klimatförändringen. Man är också dubbelt så benägen att äta mindre kött än vad männen är. Okej, fakta pekar åt samma håll, men vad är egentligen anledningen? Kvinnor är till naturen mer beskyddande och omhändertagande, är det så enkelt?

Sen är det också kvinnorna som drabbas hårdast av ett ett hårdare klimat. Fattiga kvinnor. När vattenhål torkar ut och man tvingas gå ännu längre än tidigare, lägga ännu mer tid och energi på att hämta vatten – som oftast är en kvinnosyssla, kan det vara så illa att det går ut över flickors möjlighet att gå i skolan.

En man i Sverige förbrukar mer resurser än en kvinna. Mäns privata transporter står för dubbelt så mycket koldioxidutsläpp som kvinnornas. Dessutom äter män mer kött än kvinnor. Globalt står transporter för cirka 19 procent av den globala energianvändningen och köttproduktionen för cirka 18 procent. Källa: Naturskyddsföreningen.

Jag är medveten om att vi i det vi gör med Think Organic riktar sig mer till kvinnor än till män, det är inget vi har tänkt så mycket på, det har blivit så, säkert med utgångspunkt hos oss själva och vad vi tilltalas av. Innehållet i det vi skriver om är absolut mer inriktat till en kvinnlig läsare, valet av typsnitt och färger säkert också. Jag tänker nu att vi verkligen borde ändra på det. Tänk om vi får upp engagemanget hos männen, som alltså står för en större del utsläpp, då blir effekten så mycket större!

Har Du tänkt på varför kvinnor är mer engagerade i klimatet? Vad har Du för teorier?

För den som vill läsa mer: UN Women Watch, fact sheet on Women, Gender Equality and Climate Change.

Foto: MItodru Ghosh, Jon Tyson, Ross Findon, Thought Catalog, Priscilla Du Preez, Samuel Zeller, Unsplash


Det här inlägget är vårt bidrag till The Sustainable Society’s månadstema. Läs vidare hos de andra medlemmarna och deras bidrag:

Husligheter
Ekoenkelt
Emmas Vintage

5 Comments

 • […] Danska öltillverkaren Carlsberg slutar använda plastringar för att sätta ihop ölburkarna. Plasten ska ersättas av återvinningsbart lim. Att en så pass mans-relaterad produkt ändå går och blir miljövänligare ser jag som ett mycket gott tecken med tanke på det här. […]

  Reply
 • Ann Rumbleinthearctic
  30 oktober, 2018 at 16:56

  Jag kan hålla med om vissa aspekter i detta inlägget, men i grunden och botten så tycker jag ABSOLUT INTE att denna sifo undersökning representerar hur folk i största allmänhet känner och tänker. För det första så är det enbart 1000 personer som blivit tillfrågade i undersökning. Det bor ju idag nästan 10 miljoner människor i sverige, så att enbart fråga 1000 känns inte så representativt. Jag laddade ned excel filen (som bara det är ganska intressant, vem inom statistik använder sig av excelfiler för att skapa diagram och figurer nuförtiden?) och kan inte för allt i världen hitta dessa nummer som de pratas om i själva inlägget på sidan du länkar till. Problematiskt tycker jag, eftersom det leder till att folk tar förutfattade meningar utan stabilt underlag. Rent statistiskt sätt så finns det ju heller ingen som helst indikation på om det är ett signifikant resultat eller inte. Jag fattar ju förstås att det inte är du som skapat dessa dokument så kritiken är ju givetvis riktad mot själva sifo undersökningen. MEN jag tycker att det är viktiga att alla förstår att det är svårt att dra slutsatser baserat på en sådan liten mängd av befolkningen.

  Jag kan för övrigt inte säga bu eller bä på om det är just kvinnor som är mer insatta i klimatförändringar, de jag känner är alla intresserade av klimatförändringar och tar det på största allvar. Jag är ju dock biased eftersom de flesta jag känner forskar om klimatförändringar så i grund och botten betyder min uppfatning om mina vänner ingenting, och de bor även inte i Sverige.

  Att män släpper ut mer koldioxid än kvinnor vill jag också se en källa på. På naturskyddsföreningen så står det enbart siffror, inte vartifrån dessa siffror kommer. Tycker det är så oerhört viktigt att ha riktiga källor på alla undersökningar som görs här i världen, för resultat kan vrida och vändas beroende på hur man ställer frågor, dubbla negativiteter i frågor kan också ställa till det för folk att förstå var frågorna betyder.

  Tycker förstås ändå att det är viktigt och bra att sådana här frågor tas upp i sociala medier och får mer uppmärksamhet.

  Reply
  • Ulrika
   31 oktober, 2018 at 10:02

   TACK för mycket intressant feedback. Nu nämner jag mest dessa olika undersökningar som exempel, och valde också att ta med flera för att just visa att flera undersökningar pekar på samma sak som våra egna erfarenheter.

   Jag hade önskat att du var representativ med din umgängeskrets där alla tar klimatfrågan på allvar, tyvärr tror jag inte det för som du säger så forskar de flesta inom just klimatförändringar, då ser det förstås helt annorlunda ut! Vilket också stärkts av de kommentarer som kom in på vår Instagram.

   Det där med att män släpper ut mer koldioxid tror jag kan ha en så enkel förklaring som att män är registrerade på fler bilar än vad vi kvinnor är. Min man äger våra två bilar till exempel, men jag använder dem lika mycket.

   Reply
 • Ann Rumbleinthearctic
  30 oktober, 2018 at 16:55

  Jag kan hålla med om vissa aspekter i detta inlägget, men i grunden och botten så tycker jag ABSOLUT INTE att denna sifo undersökning representerar hur folk i största allmänhet känner och tänker. För det första så är det enbart 1000 personer som blivit tillfrågade i undersökning. Det bor ju idag nästan 10 miljoner människor i sverige, så att enbart fråga 1000 känns inte så representativt. Jag laddade ned excel filen (som bara det är ganska intressant, vem inom statistik använder sig av excelfiler för att skapa diagram och figurer nuförtiden?) och kan inte för allt i världen hitta dessa nummer som de pratas om i själva inlägget på sidan du länkar till (kan hända att jag helt enkelt missat det i excel filen). Problematiskt tycker jag, eftersom det leder till att folk tar förutfattade meningar utan stabilt underlag. Rent statistiskt sätt så finns det ju heller ingen som helst indikation på om det är ett signifikant resultat eller inte. Jag fattar ju förstås att det inte är du som skapat dessa dokument så kritiken är ju givetvis riktad mot själva sifo undersökningen. MEN jag tycker att det är viktiga att alla förstår att det är svårt att dra slutsatser baserat på en sådan liten mängd av befolkningen.

  Jag kan för övrigt inte säga bu eller bä på om det är just kvinnor som är mer insatta i klimatförändringar, de jag känner är alla intresserade av klimatförändringar och tar det på största allvar. Jag är ju dock biased eftersom de flesta jag känner forskar om klimatförändringar så i grund och botten betyder min uppfatning om mina vänner ingenting och bor även inte i Sverige.

  Att män släpper ut mer koldioxid än kvinnor vill jag också se en källa på. På naturskyddsföreningen så står det enbart siffror, inte vartifrån dessa siffror kommer. Tycker det är så oerhört viktigt att ha riktiga källor på alla undersökningar som görs här i världen, för resultat kan vrida och vändas beroende på hur man ställer frågor, dubbla negativiteter i frågor kan också ställa till det för folk att förstå var frågorna betyder.

  Tycker förstås ändå att det är viktigt och bra att sådana här frågor tas upp i sociala medier och får mer uppmärksamhet.

  Reply
 • […] Thinkorganic: Hur blev klimatfrågan en kvinnofråga? […]

  Reply

Leave a Reply