Menu
Barn / Livsstil / Praktiskt / Second hand / Shopping

Hållbara val när det gäller barn

Vi har två pojkar på 7 och 5 år. Under de här åren vi har haft lyckan att få vara föräldrar har vi gjort flera hållbara investeringar, det är investeringar och hållbara tips som jag gärna vill dela med mig av.
Kanske är ni nyblivna föräldrar eller så väntar ni ert första barn just nu. Vilken underbar tid ni har framför er, försök att inte bli för stressad av alla “måsten” och saker man skall tänka på för att giftminimera sitt barns liv och vardag. Läs på, ta reda på fakta, ifrågasätt och använd ert sunda förnuft. Då kommer ni långt. Eller så kanske ni som jag varit föräldrar i många år men bara vill ha lite inspiration… vilket som, här kommer en liten lista.

Våra bästa hållbara investeringar hitintills

 • Stokke Tripp Trapp stol i trä. Den är snygg och nog den som använts mest under våra 7 år som föräldrar. Man kan köpa den till ett bra pris på second hand marknaden.
  Vi har två stycken. En till varje barn. Till bebisar finns det en insats (tyvärr är insatsen i plast men de äldre modellerna har inte plast tror jag) och sen växer stolen ikapp med barnen. Man anpassar sitthöjden lätt genom att skruva sittdelen till rätt höjd.
 • Nappflaska som växer med barnet och blir till dricksflaska. Vi har en i glas och en i rostfritt. Funkar bra vilket som, finns i välsorterade ekobutiker. Pojkarna är nu 7 och 5 år och kan fortfarande använda sina flaskor. (man byter bara ut korken till något som passar åldern!)
 • Studsmattan. (om ni har plats och har trädgård) Ja, jag vet. Extremt stor, ful och otymplig sak att ha i en trädgård… men detta är nog den bästa leksaken vi någonsin investerat i. Alla barn älskar väl att studsa (och även vi vuxna ibland) – många roliga timmar har spenderats här.  Vi köpte vår stora studsmatta när pojkarna var 4 och 2 år, det fungerade jättebra. Det finns nät man kan ha runt så de inte trillar av. Då tyckte vi förstås att den var enorm, nu är den helt självklar i vår trädgård. Bästa “barnvakten” någonsin. Väl värd varje krona och både föräldrar och barn får motion!
 • Sängarna. Oftast en kemikaliebomb, tyvärr. Ska ni köpa säng, välj helst Svanenmärkt eller ta reda på vad sängarna innehåller för kemikalier. Köp möbler/sängar hos IKEA, som säger nej till pvc och bromerade flamskyddsmedel. Eller fråga din affär om deras möbler innehåller dessa ämnen.
  Vi valde bort växasäng och köpte riktiga sängar till pojkarna när de växte ur spjälsängen. Sängen fick ligga på golvet utan ben tills de var gamla nog att inte trilla av sängen längre. Nu har vi lite lägre ben på. Bästa beslutet vi tagit, det är ju lite si och så med småbarn och sömn. Många nätter har jag eller min man bytt sovplats med ett av barnen.
 • Istället för plastskålar och plasttallrikar – satsa på porslin eller rostfritt. Det går utmärkt att använda porslin om man är uppmärksam på att bebisen/barnet inte slänger tallriken i golvet. Inte en enda tallrik har gått sönder hemma hos oss, man sitter ju med som förälder bredvid och har koll. Vi valde fina, lite mindre barntallrikar i porslin och de används fortfarande hemma hos oss.
 • Shoppa ekologiska kläder (undvik kläder med plasttryck) och skor (undvik skor med Gore Tex) second hand om ni tycker det är för dyrt med nya kläder och skor – det lönar sig i längden både för miljön och din plånbok.

Har ni något bra hållbarhets tips när det gäller barn, något speciellt ni vill dela med er av? Vi tar tacksamt emot tips.

5 Comments

 • Johanna - Slowfashion.nu
  7 juni, 2018 at 19:44

  Så bra tips – jag tänker också överlag att verkligen kolla second hand först. Finns så sjukt mycket prylar och kläder begagnat pga att det slits så lite, i alla fall i början. Och sen när man får större kids har jag förstått att det slits byxknän helt galet mycket, är det är märket värt att spana in: https://www.ossoami.com/se

  Jag har ju än så länge bara en ettåring, men har sammanfattat mina tankar om det specifikt på just kläder i det här inlägget, så hoppas det kanske kan vara till hjälp för någon: https://www.slowfashion.nu/blogg/barnklader-och-barnprylar-hallbarhet-och-slow-fashion

  <3

  Reply
  • Charlotta
   9 juni, 2018 at 13:29

   Tack Johanna för kommentaren och tack för att du tipsade om ditt inlägg. <3 Mycket läsvärt!

   Reply
 • Johanna
  10 november, 2017 at 14:51

  Jättebra tips, håller med om alla! Älskar vår stokke, bytte också till en riktig säng åt tvååringen istället för en växa. Svanenmärkt och så mycket skönare när man vill samsova.
  Får jag fråga, vad är det i GoreTex som är dåligt? Känner inte till det alls så förklara gärna.

  PS. Det där med tallrikar är relativt. Vi äter också bara på porslin, men otaliga tallrikar har flygit i golvet (även glas) och då har vi verkligen dubbelt mer koll än genomsnittsföräldern. Hade nog underlättat med plast, men väljer pralin och glas ändå.. även om jag kan vara rätt säker på att några exemplar till kommer att flyga i backen. Det är så olika från barn till barn, vår har aldrig varit matglad eller kunnat sitta still :-)

  Reply
  • Ulrika
   22 november, 2017 at 18:45

   Loppistallrikar är ju bra då :)

   Reply
  • Charlotta
   22 november, 2017 at 23:02

   Hej Johanna! Tack för din kommentar.
   Gore-tex innehåller perfluorerade ämnen som gör att vatten och fett glider av. Teflon och Gore-Tex bygger på samma kemiska ämne. Det heter PTFE (polytetrafluoretylen), och är ett miljögift som inte bryts ned.

   I ytterkläder och skor bör man undvika perflourerade ämnen. Det är svårt, för det är det som gör att skorna och ytterkläderna är smuts- och vattenavvisande. Gore-tex är ett exempel på det. Även om Gore-tex nu har börjat fasa ut all användning av kemikalien PFOA i sina råmaterial för funktionella textilier.

   I dag kan man hålla barns fötter varma och torra under höst/vinter utan att köpa skor som är behandlad med Gore-tex.

   Läs mer hos t.ex. Naturskyddsföreningen här: https://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2013-1/giftspridare eller i vårt inlägg här: https://www.thinkorganic.se/att-tanka-pa-nar-du-koper-skor-skalregnklader-till-barnen/

   Reply

Leave a Reply