Menu
Hemmet / Inspiration / Livsstil / Miljö

Hållbara nyårslöften – elva enkla steg

Nytt år nya möjligheter. Hållbara nyårslöften, finns det?

Jag ska vara ärlig, nyårslöften har aldrig varit min grej. Personligen tycker jag det mest är en massa löften som är svåra att uppfylla, det blir en himla press och tjat om vad man har för nyårslöften. Så istället för nyårslöften brukar jag fundera på vilka mål jag har för det nya året. Jag försöker att inte ha för många mål. Utan ett fåtal tydliga och enkla mål som jag vet att jag kommer att nå under året. Hållbara mål helt enkelt. Hållbara, gröna löften om vad man ska försöka ändra i sin vardag.

Här är inspiration till några snabba och enkla steg man kan bära med sig och tänka på i vardagen.
 1. Köp ekologiskt! För vem vill inte ha så naturlig och ren mat som möjligt?
 2. Ät mer grönt och minska på köttet.
 3. Använd ingenting på din eller dina barns hud som innehåller onödiga kemikalier. Huden är vårt största organ, allt som hamnar på huden kan spridas vidare ut i blodet på bara några minuter. Gör egen giftfri deodorant på 5 minuter.
 4. Ta ditt ansvar! Som konsument är du inte skyddad, var kritisk till kemikalier i saker som du köper. Kolla innehållsförteckningar. Ta reda på fakta om produkterna. Myndigheterna skyddar dig inte. Fråga i butiken, våga vara jobbig!
 5. Var noga med vilka kläder du köper till barnen, helst ekologiskt och så naturliga material som möjligt – bomull, linne, ull. Undvik plast och undvik plasttryck.
 6. Ge inte ditt barn leksaker som luktar plastigt – 5 sätt att avgifta barnens vardag.
 7. Köp möbler på Ikea som har en bra hållbarhetsprofil eller kolla att det inte finns bromerade flamskyddsmedel/pvc i möbler som ni tänker köpa.
 8. Använd inte hygien- och skönhetsprodukter med kemiska beteckningar som du inte förstår.
 9. Använd mandel-, kokos- eller olivolja för att ta bort makeup.
 10. Använd miljövänliga rengöringsmedel och tvättmedel – använd inget sköljmedel. Köp ekologiska produkter och utan onödiga kemikalier. Från t.ex. Ecover eller Sonet.
 11. Sunt förnuft! Med sunt förnuft kommer man långt. Tänk efter innan, ta reda på fakta och planera dina inköp.

Foto: Unsplash

No Comments

  Leave a Reply