Menu
Kläder & skor / Livsstil / Shopping

Hållbara motsatser till Black Friday

I morgon är det Black Friday, som ingen kunnat missa, man blir fullkomligt översvämmad med Black Friday överallt. Vissa nöjer sig inte med Black Friday utan kör Black Week också.

Om alla konsumerade som vi i Sverige skulle det behövas cirka fyra jordklot för att få jordens resurser att räcka till. Därför räcker det inte att det vi köper är miljömärkt utan vi måste minska överkonsumtionen.

Nu har flera mer hållbara alternativ till Black Friday kommit. Ett väldigt bra initiativ tycker vi och vill gärna samla alla i ett inlägg här. Bidra gärna med något om vi glömt lista det bland kommentarerna.


I måndags var det White Monday.  Tanken är att erbjuda rabatter på cirkulär konsumtion, som till exempel på reparationer och återvinning istället för på ren nyproduktion som shoppinghetsdagen Black Friday representerar. Bakom idén står duon från Repamera.se – ett himla bra initiativ!

Skotillverkaren Kavat erbjuder under Black Friday sina kunder vaxning av skor, samt halva priset på sin populära reparationstjänst, där gamla skor blir som nya.

– Vi vill stötta en vårdande konsumtionskultur där vi tar hand om fungerade produkter, som till exempel skor som bara behöver en ny sula. Därför har vi på Kavat startat ett grönt uppror tillsammans med några av våra bästa återförsäljare, där ibland Naturkompaniet och Adis Gladis. Black Friday och Thanksgiving, borde handla om att ge tillbaka och göra aktiva konsumtionsval för ett mer hållbart samhälle, säger Kavats VD Magnus Ericson.

Kvalitetsprodukter tillverkas med passion och kärlek, och förtjänar också ömhet när de åldras. Många bra produkter kastas då många hellre väljer att köpa nytt. Den så kallade slit och släng mentaliteten vill Kavat stå emot. Cykeln, möblerna, skorna och kläderna man tycker om, förtjänar omsorg och omtanke. Att vårda sina ägodelar gör att de håller längre.

Tisdagen den 28 november 2017 är det #GivingTuesday. Då samlas ideella organisationer, offentliga aktörer och företag tillsammans med människor över hela världen för att uppmuntra givande och visa engagemang för varandra. Som alternativ till Black Friday finns #GivingTuesday, dagen som handlar om att ge. #GivingTuesday uppmuntrar människor att gemensamt ta ställning för givandet som handling. Alla har något att ge; en peng, en timme, en god gärning. Varje gåva gör skillnad.


Svenska Lampverket som tillverkar snygga lampor med ekologiskt bomullstyg i småskalig produktion firar GREEN WEEKEND! De bojkottar Black friday. Lampverket kommer istället att skänka 10 % av försäljningen mellan 24- 26 november 2017 till Naturskyddsföreningen!

En köpfri dag den 24 november 2017!

Varje år i november firas En köpfri dag (Buy Nothing Day) världen över av miljoner människor som har fått nog av shopping- och konsumtionshets. Det är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster världen över, och visa på alternativ. Läs mer på www.enkopfridag.se

Sex frågor att ställa sig inför inköp:
1. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?
2. Kan jag uppnå lika stort välbefinnande på annat sätt?3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller samäga med någon?
5. Finns prylen i en variant som är mer miljöanpassad, lokalproducerad eller Fairtrade?
6. Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande bedömer att jag behöver prylen?

5 Comments

 • Sandra Leone
  28 november, 2017 at 17:14

  Hittade er av en slump och oj vad glad jag blir. Så himla fint innehåll här!

  Ville mest lägga mig under täcket igen när jag insåg att det var black friday och jag visste att jag skulle behöva ta mig igenom innerstan. Det var hemskt. Det var som om alla saker skulle vara slut imorgon och de som behövde saker var tvungna att slita åt sig allt de kom över för att inte bli utan.

  Reply
  • Ulrika
   3 december, 2017 at 10:35

   Tack! Så himla glada vi blir för att du hittat hit!

   Reply
 • Emma Thun
  23 november, 2017 at 17:14

  Fina intiativ!

  Trots att våra konsumtionsmönster äntligen granskas på ett mer kritiskt sätt är jul på ingång och de flesta känner sig nog inte redo att lägga ner det där med julklappar. Känns på något sätt ändå fint att ha något att ge.
  Jag skulle önska att alternativen som inte är “prylar” lyfts fram mer. Varför inte ge bort en fotografering? En biobiljett? En barnpassning? Eller kanske som jag kör på mitt jobb, black friday med kampanj på personlig träning?
  Tjänster och upplevelser kan i många fall vara snällare mot miljön (kanske inte ett fallskärmshopp från flygplan då…) och dessutom mycket trevligt att få ;)

  Reply
  • Charlotta
   24 november, 2017 at 22:35

   Ja men precis! Just att man ger bort en upplevelse i julklapp har vi skrivit om flera gånger. :) Vi skrev om detta i månadens tema på Sustainable Society i inlägget ”tips för en hållbar jul”.

   Reply
   • Emma THun
    25 november, 2017 at 21:54

    Åhh, jag uttryckte mig illa :)

    Jag tänkte inte på er, utan snarare “vart är alla företag som säljer tjänster? Varför syns inte dom nu under black friday?” Det är liksom bara “prylförsäljning” som syns dessa dagarna…

    Reply

Leave a Reply