Menu
Kreativa lösningar / Mat

Hållbar påsk

Äggärgning har alltid varit en viktig del av vår påsk. I år har jag gått loss ordentligt och experimenterat med olika färgsättningar. Alla helt naturliga såklart.

Lite beroendeframkallande att se de fina färgerna växa fram. Och att all denna färg finns naturligt i grönsaker, bär och blad. Det gör ju att man verkligen funderar på varför något annat ens existerar. I vårt senaste podd-avsnitt pratar vi bland annat om detta och massa andra tips för en hållbarare påsk. Det är inte särskilt svårt att göra påsken lite grönare, det gäller bara att tänka till lite och att vara lite medveten. Lyssna så är du en god bit på väg.

Nu har jag blandat färger hej vilt men i grunden är de skapade från ingredienserna nedan, sen kan man hälla ihop olika blandningar och ta fram nya färger – hur kul som helst!

Blå – blåbär

Rosa – avokadoskal och kärna, rödbeta

Beige/brun/gul – skal från gul lök, gurkmeja

Lila – blåbär, granatäpple

Grön – spenat, broccoli

Äggen kokar man för sig, och färgbadet för sig. Vatten, färgsättare plus lite ättika eller vinäger för att färgen ska fastna. Koka i en halvtimme och låt svalna, lägg därefter i äggen. Ju mer tålamod – desto djupare färg. De mörkt blå har legat över natten. De ljusaste bara en halvtimme. Roligaste överraskningen var färgen som avokadoskalet gav, men fick blanda den med lite rödbeta för att få den mer rosa, annars drog den mer åt orange.

Här kan ni läsa om hur man gör vackra mönster på äggen, som vi också berättade om i podden.

Hoppas ni har en skön lördag och lycka till med äggfärgningen!

No Comments

    Leave a Reply