Menu
Gästbloggare / Hemmet / Livsstil / Mat

Grundregler vi gillar, av Lisa Bjärbo

Varje månad tänkte vi försöka ha en gästbloggare här på Think Organic. Och det blir noga utvalda personer som vi själva inspireras av. Allra först ut är Lisa Bjärbo, författare, journalist och bloggare på Onekligen. Som bor i fint gammalt trähus i Gnesta med man och två barn.

Lisabjarbo1Lisabjarbo7

– Varför köpte du inte det ekologiska smöret?

– För att … eh … det var så jädra … dyrt?

– Men tycker du inte att det är värt det?

– Jo.

– Men?

– Men det kändes ändå så jädra… dyrt när jag stod där och jämförde.

Jag vet inte hur många gånger den där diskussionen har förts i vårt hem. Smöret är bara ett exempel. Vi har gått igenom samma grej med ägg och kaffe och bananer och vindruvor och hallonsylt och the whole shebang, och vi har inte gjort det en gång, vi har gjort det hundra.

Till slut enades vi om en grundregel: Så länge vi har den ekonomiska möjligheten att välja vill vi äta så mycket ekologiskt vi kan. Och vår smärtgräns går vid dubbla priset. Kostar den ekologiska varan mer än dubbelt så mycket som den icke ekologiska varianten så får det (oftast) vara. Gör den inte det – oh, well. Det blir ganska mycket dyrare att handla, men det är det värt. Vi drar ner på annat istället.

Jag gillar vår grundregel. Lite för att den får oss att göra slag i saken, och faktiskt äta mer ekologiskt, och inte bara tänka att vi vill det. (Vem vill riskera att den man lever med kommer dragandes med rött kort och bara: ”APP, APP, APP, REGELBROTT! Du köpte inte det ekologiska smöret! Trots att vi yada, yada, yada!” Inte jag i alla fall.) Men mest för att den minskat vår gå-och-handla-tid med jag vet inte hur mycket.

Hejdå, velande vid hyllan!

Ganska skönt, faktiskt.

Av: Lisa Bjärbo. Bilder från @onekligen på Instagram (följ-tips!)

5 Comments

 • […] den 21/9-2014 här på Think organic, Lisa var en av våra första gästbloggare. Läs: ”Grundregler vi gillar! av Lisa Bjärbo”. Mera-Vego-Böckerna är perfekt för familjer som söker mer vegetarisk inspiration och som […]

  Reply
 • Anna
  22 september, 2014 at 22:16

  Håller med dig helt och hållet! Visst märks det på slutnotan när vi handlar – men vi resonerar så att vi egentligen inte har råd att INTE köpa ekologiskt, eftersom det då inte kommer att vara plånboken som får betala, utan hälsan och våra kroppar! Vi och våra barn utsätts för så extremt mycket gifter och kemikalier idag, så att välja ekologiskt när det gäller mat är ETT viktigt steg – en mycket bra grundregel ni har! Det märks att det är många som tänker på samma sätt!

  Reply
  • Desireé
   23 september, 2014 at 09:57

   Jag känner precis likadant! Har vi egentligen råd att inte köpa ekologiskt när vi betalar med vår hälsa och våra kroppar? Våra barn är bara små en gång i livet och utsätts för så otroligt mycket… Jag tycker det är skönt att se att det är så många som börjar tänka i rätt riktning! Tack för att du läser!

   Reply
 • frupastell
  21 september, 2014 at 21:29

  Skönt att det är fler som har (haft) de diskussionerna, här är vi fortfarande inte helt överens om allt, men det är mer vanligt nu att han handlar ekologiskt! Han kom faktiskt hem med ekologiskt kött häromdagen och det förvånade mig, då det faktiskt oftast är mycket dyrare.

  Reply

Leave a Reply