Menu
Barn / Inspiration / Livsstil

Gott nytt hållbart & klimatsmart år!

Nytt år nya möjligheter. Ett helt oskrivet år ligger framför oss, då är det lätt att man tänker “nu j-vlar” och så tänker man ut flera nyårslöften.

Let’s face it. Nyårslöften kan vara svåra att hålla och ska jag vara ärlig har jag aldrig varit så förtjust i nyårslöften.

Personligen tycker jag nyårslöften mest är en massa löften som är svåra att uppfylla, det blir en himla press och prat om vad man har för nyårslöften. Så istället för nyårslöften brukar jag fundera på vilka mål jag har för det nya året. Jag försöker att inte ha för många mål. Utan ett fåtal tydliga och enkla mål som jag vet att jag kommer att nå under året. Vi pratade om just hållbar nyår och nyårslöften i Sveriges Radio P4 inför förra nyår.

Några av mina personliga mål för 2019 blir att försöka ta lite bättre hand om mig själv. Då tänker jag på att fortsätta hälsoresan jag började i höstas med att äta mindre socker och motionera mer. Yoga är t.ex. ett fantastiskt sätt att samla tankar och stärka själen så väl som kroppen. Powerwalks/jogga i naturen är också bra för min själ. All vistelse ute i naturen/skogen minskar stressnivån… det är vetenskapligt bevisat att människor som vistas ute i naturen en stund varje dag blir lyckligare.

Och så tänker jag sluta med #klimatdepp – för det blir lätt så, att man deppar och sätter för höga krav på sig själv. Ingen mår bra av att gå omkring och ha dåligt samvete för att man inte tror att man gör tillräckligt. Man kan inte rädda världen helt själv men man kan göra små saker varje dag för sig själv och jordklotet.

Sen vill jag slå ett slag för #prylsvinnet. Vi konsumerar alldeles för mycket, vi måste börja tänka på hur vi konsumerar och förbrukar jordens resurser. Precis som att matsvinn har gjort oss medvetna om hur mycket mat som slängs, så ska prylsvinn göra oss medvetna om hur lite våra saker används.  Läs mer om prylsvinn och vad du kan göra här.

Så låt oss hjälpa varandra att göra 2019 år till #klimatpepp istället för #klimatdepp.
Låt oss inspirera varandra istället för att komma med pekpinnar! Det är bättre att du gör något än inget.
Framför allt, var snäll mot dig själv och miljön, många bäckar små…

Vi tipsar om 10 enkla saker du kan tänka på i vardagen i inlägget om nyårslöften här.

Gott nytt hållbart & klimatsmart år!

 


Det här inlägget är vårt bidrag till The Sustainable Society’s månadstema som är “nyårslöften”.

The Sustainable Society är ett bloggkollektiv med fokus på hur man lever ett klimatsmart liv. Vi tycker det är en otroligt smart idé att tillsammans med 8 andra starka influensers/bloggare försöka nå ut med budskapet om att vi måste vara mer klimatsmarta och tänka på vilket avtryck vi gör här på jorden. Personligen kan jag inte med gott samvete bara sitta och låtsas som att det regnar, stoppa huvudet i sanden och inte göra någonting, för att sedan lämna över en jord så som den ser ut nu till våra barn. Det är en ära att få tillhöra denna inspirerande grupp, tillsammans kommer vi att kunna påverka ännu fler att göra mer miljösmarta val. Tillsammans är vi starka!

Läs vidare hos de andra medlemmarna och deras bidrag:

No Comments

    Leave a Reply