Menu
Livsstil

Gör något klimatsmart – släng inte mat!

Motståndarna till eko brukar ha som ett av sina argument att maten inte kommer räcka till jordens befolkning om vi börjar odla allt ekologiskt. Ett av de stora problemen och en del av lösningen är att vi slänger alldeles för mycket mat i världen. Det är inte bara vi konsumenter som slänger utan det största svinnet står matbutikerna för. Ofta inte för att det inte är ätbart, utan för att det inte ser tillräckligt aptitligt utNaturskyddsföreningen tipsar om vad du kan göra till fredagsmyset med övermogna bananer, och ett annat initiativ har tagits av Måns Herngren och Hans ”Gamle Ica-Stig” Mosesson: Dumpstermarknad. På söndag åker de runt till matbutikerna på Södermalm och hämtar upp kasserad mat. Sedan beger de sig till en pop-up-park och tar hjälp av kockar att göra mat och mackor, och pressade juicer. Läs mer om projektet här. Det finns många andra bra sidor att läsa på om man vill vara med och försöka minska matsvinnet. Livsmedelsverket har en kampanj ”Stoppa matsvinnet” tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket, där syftet är att informera och inspirera människor att slänga mindre mat. De har även väldigt mycket information på sin egen sida. En annan bra sida är ”Släng inte maten” som Konsumentföreningen i Stockholm står bakom. Mitt bästa tips är att se över vad man har i kylskåpet minst en gång i veckan. Vad håller på att gå ut ur datum? Går det att frysa in? Om inte, samla ihop det och gör en god pasta. Eller varför inte en klassisk omelett med rester? Vad är era bästa tips för att minska matsvinnet?

2015-04-27 19.19.40

Foto: Desireé Sögaard

3 Comments

 • Veckans eko-lista | Think Organic
  31 maj, 2015 at 09:02

  […] nu är det fokus på det här med matsvinn, och vad kan då bättre än att tipsa om att göra bananpannkakor av era övermogna bananer (eko […]

  Reply
 • Lovisa
  29 maj, 2015 at 18:53

  Måste dela detta inlägg! Jag stör mig något otroligt på argumentet att maten inte skulle räcka, och samtidigt totalt undviker de att inte bara ta upp hur mycket mat vi slänger utan också hur mycket mat som vi normalt proppar i oss vilket i sig inte är bra för hälsan. Och hur mycket övervikten ökat i procent i världen! Katastrof och otroligt oförskämt att ens komma med liknande argument tycker jag..
  Jätte bra att det uppmärksammas!

  Reply
  • Desireé
   29 maj, 2015 at 23:19

   Jag håller fullständigt med! Det är definitivt något som det pratas och skrivs för lite om.

   Reply

Leave a Reply