Menu
Gästbloggare / Kläder & skor / Miljö

Gästblogg: Hållbart mode av Johanna Nilsson

Vi har haft lite paus med våra gästbloggare, men nu har vi flera intressanta inlägg på gång. Först ut nu är Johanna Nilsson. Hållbarhet och mode, och helst i kombinationen hållbart mode, är sedan drygt 10 år det hon brinner absolut mest för. Hon driver sedan 2009 smyckesmärket JohannaN – som skapar smycken i mötet mellan norrländsk design och thailändsk hantverkshistoria och alltid med kvalitet, service och transparent produktion i fokus. Hon är också initiativtagare till www.slowfashionuppropet.se samt bloggar och föreläser mycket om hållbart mode och Slow Fashion. Varsågoda! 

2015-03-20 13.59.29 HDR-1

För mig är mode ett uttryckssätt. En konstform, precis som musik, litteratur eller teater. Mode är ett sätt att tolka världen och att uttrycka den egna kreativiteten. Och just därför är mode något jag är övertygad om att vi behöver.  I mode får jag utlopp för det kreativa inom mig.

Jag är inte intresserad av att sjunga, spela instrument eller dansa. Istället är det att läsa böcker och hitta spännande klädesplagg och accessoarer som är min grej. Men alltför ofta antyds det att mitt intresse (och arbete för den delen) är alltför ytligt: att det bara handlar om shopping och konsumtion. Att det skulle vara mindre värt jämfört med om jag exempelvis hade målat i akvarell.

2015-06-05 15.53.06

Och det är det här som jag ställer mig så kritisk emot. Att mode i sig skulle innebära snabb konsumtion och osunda villkor. Mycket av industrin är tyvärr där idag, men kärnan (och det är jag övertygad om!) i det som är mode som konstform är något helt annat. Det handlar istället om hur vi genom årtionden har tolkat vår omgivning, våra ideal och vad vi vill säga om oss själva. Den personliga stilen är det första andra ser av dig. Det är genom den du har möjlighet att berätta vem du är (eller vill vara). Och det, om något, ska vi inte titta snett på!

Stil handlar inte om tillfälliga trender. Stil handlar istället om vad du känner dig bekväm och snygg i. Vilka plagg du är du i, vilka accessoarer som gör dig glad och vilka skor som får dig att känna dig självsäker och rakryggad. De kläderna, som får dig att känna stolthet, är inte exceptionellt snygga eller dyra. Utan de är plaggen du känner dig bekväm i, såväl mentalt som fysiskt. Plagg som du har glada minnen med, en egen blandning av kläder från olika tidpunkter och platser. En exakt mix som du är helt unik med. Det är vad stil är. Personlig stil.

2015-05-23 12.25.44 HDR

Och förutom att trygga plagg ger dig en vacker utstrålning så är det också hållbart. För genom att inte alltid följa de senaste trenderna så slår du ett slag för hållbart mode och Slow Fashion. Slow Fashion är ett begrepp och ett tankesätt som sammanfattar allt det jag tror på, och jag hoppas att du ska känna detsamma. Slow Fashion är när kvalitet går före kvantitet. När vi prioriterar färre och finare plagg och när hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan är viktigt. Slow Fashion handlar inte om att sluta handla och konsumera eller om att välja bort vackra saker mot något tråkigare. Slow Fashion handlar istället om reflektion och prioritering. Det är en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus. Där din personliga stil spelar en avgörande roll, och när mode är som allra bäst.

Att vara medveten om sin egen stil gör också att det är lättare att undvika att köpa plagg du sedan inte kommer att använda. Du vet de där plaggen du inte riktigt vet hur du ska matcha, eller som alltid känns lite fel när du tar dem på dig. De sakerna är lättare att inte köpa med den personliga stilen framför ögonen och Slow Fashions eftertanke i bakhuvudet.

2015-01-26 16.39.58

Slow Fashion och hållbart mode handlar alltså inte om dåligt samvete, att försaka saker eller om att göra uppoffringar. Det handlar istället om att låta sig inspireras samt att göra gott och välja gott så ofta det är möjligt. Det handlar om att välja vackra saker där allt är vackert: från produktion till slutresultat. Jag skulle själv aldrig bära annat än snygga kläder och vägrar att göra avkall på designen, och det hoppas jag inte heller du vill göra! Istället vill jag mana till eftertanke: det du köper påverkar. Och genom att vårda din personliga stil så sätter du ner foten.

Och glöm inte att världen blir en mycket roligare plats om alla inte ser likadana ut. När vi alla har skapat vår egen blandning av gammalt, nytt, lånat och bytt.

”Buy less, choose well” – Vivienne Westwood

All kärlek!
Johanna

PS. Och om du vill veta mer samt få inspiration och pepp till mer hållbar klädkonsumtion får du mer än gärna skriva upp dig på ett mailutskick jag gjort i tio delar (det är helt gratis och skickas ut under sju veckor och du kan när som helst avsluta): Slow Fashion – i 10 delar. Hoppas du ska gilla det! DS.

No Comments

    Leave a Reply