Menu
Livsstil / Mat

Fler tankar om mat

Sakta med säkert har jag och min familj börjat äta mindre kött. Ökat på fisk och skaldjur och på vegetarisk kost, och detta har från början varit en köttälskande familj vill jag säga. Men jag tror att respekten för kött som råvara har ökat väldigt mycket, inte bara i vår familj utan generellt. Jag tycker i och för sig att kött fortfarande är alldeles för billigt och att priset borde höjas rejält för att  ytterligare öka respekten för vad det är. Så att det blir just den exklusiva råvara det bör vara, och något som man kanske bara unnar sig en eller två dagar i veckan.beetbourgignonDet där med att laga vegetariskt är lite en vanesak. En grönsakssoppa, där tänker liksom ingen på att det är vegetariskt. Och jag tycker inte om det där med principer och benfasta ställningstaganden, att man går till extremer. Utan föredrar att man gör det som känns rätt i magen för en själv. Är det att bara äta vegetariskt eller veganskt så absolut, men bara man har en genomtänkt ställning till mat så behöver det inte namnas med något speciellt. Men jag tror att många av oss äter kött av ren rutin, för det är det man har lärt sig laga, det smaklökarna känner sig trygga med. Man vet inte riktigt hur man lagar god vegetarisk mat och man tycker det är lite fånigt med till exempel vegetariska köttbullar. Det låter bara som ett dåligt utbyte till riktiga köttbullar. Och där tänker man fel tycker jag. I traditionell svensk matlagning utgår man från köttet/fisken/fågeln, och äter till exempel köttbullar med potatismos, köttbullarna spelar huvudrollen alltså.  Här får man tänka om ifall man vill laga goda vegetariska rätter, det handlar inte om att byta ut utan om att att komponera goda vegetariska rätter från grunden. Gör man det så är det ingen som saknar köttet eller ens tänker på att det inte finns något kött eftersom rätterna är kompletta ändå.

Hur tänker du? Jag vill gärna höra. Vad har du för matfilosofi?

Här kan du läsa tankar om mat som jag skrivit tidigare. Och här kommer ett gäng recepttips på just goda, kompletta, vällagade vegetariska rätter:

Beet bourgignon

Taco 2.0

Jordärskockssoppa

Vietnamesiska vårrullar

Falaffel – finns en miljard recept, bara googla! Ät med mjukt bröd, yogurtsås, salsa och sallad.

Pad thai – ta ditt favoritrecept (tror jag ska blogga mitt någon dag, det här är verkligen en favorit här hemma), byt ut kyckligen om du vill mot tofu, lägg massa krossade jordnötter på toppen och servera med lime

Bild: Green kitchen stories

12 Comments

 • […] Vego då? Här finns tips. Ulrika har sammanfattat sina tankar om mat på ett inspirerande sätt, läs inlägget här. Få mer energi och kickstarta hösten med vitaminboost utan dess like – gör en god och […]

  Reply
 • Ingrid
  24 februari, 2016 at 14:26

  Bra filosofi. Önskar att fler börjar se kött mer som en lyxvara som det faktiskt borde vara. Det samma gäller mjölk och ägg egentligen. I princip betalar vi någon för att döda djur åt oss när vi äter dessa produkter, och vi borde uppskatta dessa produkter mer när vi väl äter dem. Inte massproducera dem. Fin blogg ni har här! :)

  Reply
  • Ulrika
   2 mars, 2016 at 22:54

   Precis! Tack!

   Reply
 • Emma
  15 februari, 2016 at 22:52

  Håller så med. Lite trött på att prata om mat som regler, dieter och principer. Vi pratar aldrig om att vi skall äta vegetariskt utan många dagar bara det är så, en del dagar är det veganskt, någon dag kött, fågel eller fisk, men vi pratar om det som “mat”.

  Reply
  • Ulrika
   15 februari, 2016 at 23:25

   Precis! Mat är vad det är! Räcker så.

   Reply
 • Helena
  14 februari, 2016 at 21:52

  Tack för inspo.

  och pad thai är en favorit här hemma också.

  Reply
 • S
  14 februari, 2016 at 20:57

  Kan varmt rekommendera tidningen Vego (http://www.vegomagasinet.se/), vi hittar alltid mängder av recept i den att laga, vi har prenumererat i snart två år tror jag. Vi blev även rejält impade av boken “Ännu mera vego” och “Mera vego” av Lisa Bjärbo och Sara Ask som har bra tips för småbarnsfamiljer, vad som är bra att ha hemma för att snabbt improvisera något etc. Även “Green – mat för hela familjen” är en bra kokbok.

  Sen ska man inte vara för negativ till vegoalternativ. Anammas sojabitar är grymt goda, likaså Oumphs pulled oumph. Vi satt tidigare idag och åt en riktig husmanskost, sojabitar, potatismos, brunsås (med Oatleys imat-grädde) och lingonsylt. Hur gott som helst och helt vegan.

  Reply
  • Ulrika
   15 februari, 2016 at 23:29

   Tack för tips om tidningen! Böckerna har vi redan och de är favoriter här med.
   Nej jag är inte negativ till vegoalternativen men tycker att det är svårare att ta till sig en rätt där man “bytt ut” köttet, än en där ingen tänker på att det “borde” vara kött. Att vegetarisk mat förtjänar bättre än att ses som ett alternativ liksom.

   Reply
 • Linn
  14 februari, 2016 at 13:42

  Jag håller verkligen med! Det där med att komma på vegetariska måltider där man inte bara “byter ut” köttet och tycker att det fattas något, men verkligen planerar hela måltiden på ett annan sätt gör så himla stor skillnad.

  Reply
  • Ulrika
   15 februari, 2016 at 23:29

   Ja verkligen! Och så mycket roligare!

   Reply
 • Cina
  14 februari, 2016 at 12:11

  Klokt. Ni får göra ett studiebesök hos Lindegrens utanför Båstad om ni inte redan varit där. De förtjänar uppmärksamhet!

  Reply
  • Ulrika
   15 februari, 2016 at 23:30

   Jo där har vi varit. Men tack för tips i alla fall!

   Reply

Leave a Reply