Menu
Barn / Gifter i vardagen / Leksaker

Fem sätt att avgifta barnens vardag.

Naturskyddsföreningen är väldigt bra på att uppdatera med information. Har ni sett dokumentären “Underkastelsen” så är ni nog mer än pepp på att försöka leva mer giftfritt utan de farliga kemikalierna. Hur ska vi göra då? Jo, börja med de känsligare av oss. Barnen. De som vi vill ska växa upp i en så giftfri värld som möjligt. De som vi vill lämna över den här planeten till.

Här är fem sätt att avgifta våra barns vardag som Naturskyddsföreningen tipsar om:

1. Välj ekologiskt och minska på köttet

Via maten får vi i oss mycket gifter! Välj ekologiskt, gärna närodlat och svenskt om det är möjligt, samt undvik konservburkar och tuber (ex kaviar) som ofta innehåller Bisfenol A. (Det finns dock företag som jobbar med detta och som nyligen lanserat bisfenolfria konservburkar, heja Kung Markatta!) Minska även på köttet, då detta också innehåller detta ämne. Vill man riktigt grotta ner sig i detta kring Bisfenol A så hittar ni en utredning beställd från regeringen som blev klar december 2014 här.

2. Undvik att värma plast i micron och att servera varm mat på plasttallrikar

Studier visar att upp mot 90% av alla plaster läcker hormonstörande ämnen, speciellt i kontakt med värme. Använd glas, porslin, trä och livsmedelsgodkänt rostfritt stål istället. Tänk även på att byta ut nappflaskan i plast till en i glas eller rostfri!

3. Rensa bort äldre, mjuka plastleksaker

Mjuka plastleksaker innehåller ofta hormonstörande mjukgörare, så kallade ftalater. Kontrollera så att leksakerna är CE-märkta och gärna tillverkade efter 2013. Allra helst, undvik mjuka plastleksaker om ni kan!

4. Skrota gammal elektronik! Det är inga leksaker!

Lämna in gammal elektronik till återvinningscentralen. Det finns ofta farliga ämnen som till exempel bromerade flamskyddsmedel i elektronik som mobiltelefoner, tangentbord o s v. Undvik även att ha en tv och dator i rum där barn sover.

5. Lek mer utomhus!

Utomhusmiljön är bättre än inomhus! Halten av farliga kemikalier är ofta sämre inomhus eftersom vi omger oss med saker som kan innehålla farliga kemikalier. Vädra, städa och våttorka ofta eftersom det samlas partiklar i damm som kan vara skadliga för oss.

Läs mer om Naturskyddsföreningens arbete och Operation Giftfri Förskola här.

Naturgummi-Think-Organic
Dinosaurie i naturgummi från Green Rubber Toys.

Fotograf: Desireé Sögaard

 

2 Comments

Leave a Reply