Menu
Inspiration / Kreativa lösningar / Mat / Pyssel & utflykter

Färga ägg naturligt

Så glad att naturligt färgade ägg äntligen verkar mer regel än undantag, i alla fall på bloggarna jag följer. Så bra!

Lökskal är det vi alltid använt hemma för att färga. Förra påsken testade jag blåbär vilket också fungerade utmärkt. Men klart  vettigast ändå att använda lökskal som annars ändå bara blir kompost.

Man kokar alltså upp valfri färgsättare, till exempel blåbär, rödkål eller lökskal i vatten med en skvätt vitvinsvinäger eller ättika, låter sen det stå och svalna, och låt det gärna stå ordentligt länge för att dra åt sig av färgen. Lägg sen i färdigkokta ägg att, i allt från 1 minut till ett par timmar beroende på hur stark färg du vill ha. Lätt som en plätt och spännande för barnen att vara med experimentera med färgerna. Vi gjorde ett bad med gurkmeja och ett med rödbeta. Sen blandade vi fram olika orange och röda färger. Doppar man bara snabbt i rödbetsbadet så blir det ljust rosa, låter man de ligga i länge får man en djupt vinröd färg. Fint med blandat!

Vill man ha mera mönster kan man ju kolla hur vi gjorde förra året.

Och på vår Instagram ser man fler färgsättningstips. Bonustips är att färgen kan användas att måla med också vilket mina barn kom på. Smart!

Spara

1 Comment

  • Emilia
    12 april, 2017 at 12:05

    Älskar att barnen kom på att man kunde måla med vattnet! Så kreativt! Och höjden av återbruk helt klart!

    Reply

Leave a Reply