Menu
Mat

Eko-vin

vin1

Vindruvor är som bekant en av de råvaror som besprutas allra hårdast. Men säkert tänker inte så många på att det därför är viktigt att välja ekologiskt vin också, om man inte vill ha i sig bekämpningsmedel eller rester därav. I förra veckan skrev vi om hur försäljningen av ekologiskt på Systembolaget ökat dramatiskt under förra året vilket tyder på att medvetenheten ökar även här. Och sortimentet växer ständigt; det finns runt 1000 sorters olika ekologiska viner (=KRAV-märkta) i Systembolagets sortiment i dag!

Traditionella bekämpningsmedel tränger in i växten och verkar inifrån. Det innebär att de oftast finns kvar som restprodukter i druvan och därmed även i vinet. Dessa kemiska medel använder inte en ekologisk odlare. Dock får begränsade mängder  kopparsulfat och svaveldioxid användas. De lägger sig utanpå växten och sköljs bort när det regnar. Istället för konventionella bekämpningsmedel används också biologiska alternativ, till exempel naturliga fiender till skadedjur och skadeinsekter. Vidare används naturgödsel istället för konstgödsel och ogräset bekämpas inte.

De ekologiska alternativen på Systembolaget är märkta med grön etikett och på hemsidan är det lätt att välja “ekologiskt odlat” som sökalternativ.

2 Comments

 • Madde - Dagarna.nu
  5 februari, 2015 at 20:56

  Vi köper numera alltid ekologiska viner på bolaget.
  Alla som vi hittills har testat har varit goda och prisvärda.

  Reply
 • Camilla- AktivaDagar
  5 februari, 2015 at 13:03

  En eloge också till Systembolaget för att de varit bra på “nudging” för ekologiska alternativ… D.v.s. bra märkning så man lätt ser det som är eko. Gör det lättare att göra bra val… :)

  Reply

Leave a Reply