Menu
Fakta / Gifter i vardagen / Hemmet / Mat

Det där med småbarnslivet och kaffe

Ekologiskt kaffe Sen jag blev småbarnsmamma och framförallt tvåbarnsmamma så har kaffekonsumtionen i detta huset ökat markant. Vi dricker flera koppar om dagen. Annars kan jag liksom inte ta mig igenom dagen… Det första jag bytte ut till ekologiskt här hemma var mejeriprodukter och frukt. Men en annan liten bov är det där oekologiska kaffet. Eftersom jag hinkar i mig flera koppar om dagen föredrar jag alltså att dricka ekologiskt kaffe. Mitt absoluta favorit kaffe är Hazienda från Zoégas. (ag är Helsingborgare och då kan man i princip inte dricka annat än Zoégas) För dig som vill börja göra en förändring, vill börja tänka ekologiskt men inte vet var du ska börja hjälper jag dig att lista 5 varor du ska byta till ekologiskt: (En väldigt informationsrik lista som Naturskyddsföreningen tagit fram)

Kaffe

På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar – och dödar – både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.

Bananer och vindruvor

Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

Mejeriprodukter

För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen natur och inga människor förgiftas. Varför? Jo, ekokossorna mumsar mest på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet.

Kött

Vill du ha kött från gladare djur? Välj eko. På köpet får du samma viktiga miljöfördelar som när du köper de ekologiska mejerivarorna. Finns inte ekologiskt så är svenskt naturbeteskött också bra. (Nope, inte brasilianskt, svenskt ska det vara.) Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

Potatis

Visste du att det finns bekämpningsmedel i nästan alla svenska vatten? Ja, till och med i regnet som faller över oss. Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i vår natur. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward  – en kung som borde störtas!

Källa: Naturskyddsföreningen Foto: Charlotta Lingwall

1 Comment

  • Tina
    16 september, 2014 at 20:41

    Hei, nå vet jeg at dette ikke er et site om fairtrade produkter, men tenkte å nevne det i samme åndedrag som bananer og kaffe, da det være riktige ille forhold å arbeide under (og selvsagt enda verre med alle sprøytemidler som arbeiderne blir syke av). Så om man kan kjøpe kaffe,, sjokolade og bananer som er både fairtrade og økologisk så er dt jo et ekstra “bonus” at en vet at arbeiderne og bøndene har fått betalt. Super site også. Gleder meg til å følge dere!

    Reply

Leave a Reply