NAVIGERA
Gifter i vardagen / Hemmet / Livsstil / Miljö / Rengöring

Därför ska du inte använda sköljmedel.

klader

Sköljmedel luktar gott ja. Sköljmedel gör plagget mjukt. Ja, vi vet att en stor del av befolkningen verkar beroende av doften och tror att sköljmedel är nödvändigt.

Men så är det inte. Nu ska vi försöka förklara varför.

Sköljmedel innehåller kemikalier som bryter ned plaggets elasticitet. Parfymen i sköljmedlet är en blandning av dessa kemikalier. Lukten och kemikalierna försvinner inte från kläderna, för att lukten ska kunna sitta i länge tillsätts ftalater. Ftalater är ett hormonstörande ämne som är skadligt för barn – läs mer om hur du får en mer giftfri miljö för ditt barn via våra inlägg om ftalater. (sökfunktionen på vår sida är super, bara sök på ett ord så kommer alla inlägg upp där vi skrivit om just det.)

Och sköljmedel vill folk alltså ha i textilier och kläder som barn ska sova i eller ha allra närmast sin hud.

Inte nog med att sköljmedel oftast innehåller ftalater. Ämnena som sköljmedel innehåller är svåra att bryta ned, de försvinner ut i våra hav och förorenar vårt vatten.

Men om man absolut vill använda sköljmedel då?

Man kan använda ättika. Och så finns det ekologiska hudvänliga sköljmedel som är precis lika bra som vanliga med kemikalier.

Sköljmedel som är snälla för kläderna, människor och miljön. Kostar inte så lite som tio kronor i butiken men tänker att det kan det vara värt – för vår hälsa & miljöns skull.

Exempel på miljövänliga sköljmedel finns i sortimentet hos Lilly’s Eco Clean, Attitude, Ecover och Sonett (googla om ni vill hitta återförsäljare)

Det finns bra utbud av miljövänliga & giftfria tvättmedel och sköljmedel hos miljövänliga webbutiker som Jordklok, Medvetna & Lapland Eco Store. (tipsa oss gärna om ni vet någon bra miljövänlig webbutik – jag bara tog några exempel på var jag brukar handla)

Läs mer om hur du tvättar & städar miljövänligt i vårt inlägg här, fler tips finns även hos Sveriges Konsumenter eller sök på ordet ”TVÄTTA” här på thinkorganic.se så får du lite inspiration.

Foto: Ulrika Kullenberg
Tack till @levagiftfritt på instagram – din bild gav mig idén till det här inlägget.
Källor: Naturskyddsföreningen, Leva giftfritt, Sveriges Konsumenter, Vi i Villa, Living green

9 Comments

Leave a Reply