Menu
Gifter i vardagen / Hemmet / Livsstil / Miljö

Därför är kattlådan en riktig miljöbov.

sussi katt by Charlotta Lingwall www.lingwalldesign.se

Varje år används enorma mängder kattsand i Sverige. Och sanden slängs i hushållssoporna – trots att den inte går att förbränna.

När en liten kattunge flyttade in till oss i slutet av förra året så började jag fundera på det där med kattsand. Inte var det särskilt trevlig när det dammar så mycket. Det känns inte särskilt hälsosamt att andas in allt damm. Vi har haft katt tidigare, när jag var gravid med min första son. Jag minns att jag undvek att rensa kattlådan när jag var gravid eftersom man kan få Toxoplasmos via parasiten Toxoplasma som finns i kattavföring. Denna bakterie kan skada ditt ofödda barn redan i magen som smittas via moderkakan.

Så jag bestämde mig för att ta reda på lite mer fakta om kattsanden, det är trots allt så att vi bara kastar kattsanden i hushållssoporna och det är en hel del kattsand som går åt även om man bara har en katt.
Kattsand tillverkas av betonitlera som bryts i dagbrott runt om i världen, som Kanada, Kina eller från länder runt Medelhavet. Vi importerar alltså tung lera, som transporteras hit från andra länder för att katten ska använda det som toalett. Sen hamnar allt på soptippen och problemet är att kattsand inte kan förbrännas utan blir kvar på soptippen för alltid.

Så här säger Avfall Sverige:
– Det här verkar vara ett okänt problem. Man köper en produkt som katten tycker om och som man tycker funkar bra. Att den sedan inte är särskilt bra för miljön har man kanske inte tänkt på, säger Jon Nilsson-Djerf på Avfall Sverige.

Men vad är alternativet då? Att inte skaffa katt? Nej. För mig är det inte ett alternativ.
Det finns miljövänligare sätt som pellets och kattströ som görs på cellulosa eller trä istället. De kan produceras i Sverige och kan gå till förbränning istället. Vissa sorter kan du t.o.m. kasta bland trädgårdsavfallet.

Vi (Sussi katt) testar just nu PeeWee-systemet med träpellets som är 100% biologiskt nedbrytbart och komposterbart, utan tillsatser av doftämnen och bindemedel. Det är en övergångsfas och svårt att få en envis kattunge att vänja sig vid träpellets när hon är van vid kattsand. Man får nog ge det minst 3-4 veckor.

Vi började med att lägga träpellets ihop med vanlig kattsand och har nu börjat lägga mer och mer träpellets och mindre kattsand. Hoppas att hon till slut accepterar bara träpellets så kattlådan funkar som den ska.

Det finns även andra miljövänliga alternativ:

– Cats Best ett ekologiskt strö gjort av trä som du kan köpa hos Foderbilen.
– På SweCat hittar du både Toa Lätt som består av papperspellets och Worlds Best Cat Litter gjort av majsstärkelse.
PeeWee-systemet med ekologisk träpellets finns att köpa hos välsorterade djuraffärer eller på nätet hos bland annat Supercat .

Källa: SVT
Foto på Sussi katt: Charlotta Lingwall

1 Comment

  • Eva Silwerback
    15 maj, 2016 at 04:55

    Det finns en plastmojäng som gör att man kan lära katten att gå på toalettstolen. Alltså ingen kattsand alls! Hygieniskt då allt hamnar under vatten – bara att spola. Gratis, sparar ryggen och miljövänligt. Litter Kwitter heter mojängen.

    Reply

Leave a Reply