Menu
Gästbloggare / Kläder & skor / Livsstil / Second hand

Att vara nöjd med det man har, av Thérese Strange

I dag presenterar vi ett tänkvärt gästinlägg av Thérese som driver levaklokt.se och är en hälsointresserad kvinna mitt i livet som lever  tillsammans med man och två döttrar i ett litet samhälle i Stockholmsområdet. Till vardags jobbar hon som förskollärare i förskoleklass. På fritiden så läser hon och bloggar om hälsa, ekologi och giftminimering, glutenfritt och familjeliv samt testar nya recept i köket.

De senaste åren har jag blivit allt mer intresserad och medveten om världens miljöproblem. Jag letar inspiration i sociala medier och försöker steg för steg att hitta en miljömässigt hållbarare väg att gå för mig och min familj. Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa naturen på traven att må bättre och att skapa bra förutsättningar för att vi ska må bra i både i kropp och själ. I vårt kök har vi “plastbantat”, vi väljer i huvudsak ekologiskt och giftfritt. I vårt badrumsskåp har allt fler naturliga ingredienser flyttat in bl.a. honung, kokosolja, bikarbonat och äppelcidervinäger som vi tvättar hud och hår med. Städningen utför vi med naturlig Hälsingesåpa, citron, bikarbonat och ättika blandat med vatten.

Nästa utmaning är garderoben och den sneda inställningen till kläder som konsumtionsvaror som florerar i vårt samhälle i stort. Kläder handlas i parti och minut och många är de som ständigt suktar efter det senaste modet. Våra kläder har gått från att vara en nödvändighet som man använde tills de var utslitna och inte gick att laga/återbruka mer, till att bli konsumtionsvaror som man många gånger handlar bara för att man vill ha något nytt. Ibland används plaggen bara ett fåtal gånger. Detta sätt att konsumera kläder är inte hållbart i längden. Vi måste börja tänka annorlunda. Det kanske inte är helt nödvändigt att köpa det allra senaste ur butikerna. NÄR vi köper nytt så bör vi tänka på hur det är tillverkat och vad det är för material för att minska på miljöpåverkan och påverkan på vår egen kropp så mycket som möjligt. Gifter som används i klädtillverkningen vandrar lätt in i våra kroppar direkt eller indirekt när de släpps ut med tvättvattnet i våra avlopp.

Textilindustrin omsätter hiskeliga summor med pengar och skapar förvisso många arbetstillfällen, men den belastar också vår jord enormt mycket med alla gifter som används vid tillverkningen. Ofantliga mängder av gift släpps ut i områden med stora textilindustrier och arbetarna i fabrikerna skadar sin hälsa bl a genom dessa gifter och arbetsförhållandena.

Tradera och second hand-butiker har blivit platser där jag numera söker efter kläder. Jag har inte, sedan tonåren i alla fall, varit någon slav under det senaste modet. Ju äldre jag blir desto lättare har jag att stå över de modernaste plaggen och letar istället efter det som jag själv gillar och känner att jag trivs och passar i. Oftast finns de plaggen inte i de vanliga butikerna. På detta sätt är det också lättare att skapa en personlig stil som hänger ihop med sin personlighet. Själv gillar jag mestadels klänningar och då gärna i trikå och med härliga färger och mönster. Några kjolar finner man också i min garderob.

Thereses1Att handla second hand gör en hel del för miljön och giftminimeringen. Man bidrar mindre till att hålla igång köphetsen kring de allra senaste plaggen. De begagnade plaggen är i regel tvättade många gånger och har då redan släppt ur sig onödiga gifter som används i tillverkningen. I stället för att plaggen i värsta fall slängs i soporna när någon har tröttnat, då det ännu inte finns någon riktigt bra metod för att återvinna textilfibrer, så får de ett nytt liv i en ny garderob. Trots dessa insikter så har jag haft känslan att jag vill ha fler kläder och fortsatt att leta, om än second hand men ändå. Man kan ju hitta något som man “behöver”…

En dag när jag öppnade garderoben såg jag plötsligt att jag har massor av kläder! Ändå kändes det som att jag inte hade något att ta på mig… Den stora utrensningen påbörjades där och då i tanken. Den började med en enkel kartläggning där jag varje gång jag hade använt ett plagg vände galgen “bakochfram”. Sedan fick jag inte använda det plagget igen förrän jag hade använt slut på alla kläder i garderoben. I början gick det galant, men efter ett par veckor började det gå trögt och jag kände tydligt att de kläder som nu fanns att välja på inte riktigt föll mig i smaken. Jag som hade trott att jag gillade alla mina kläder.

thereses2Nu var det dags att börja rensa. I samma veva stötte jag på något som kallas “Project 333” i något av de sociala medierna. Jag bestämde mig för denna utmaning som går ut på att rensa ut så att man totalt har max 33 plagg i sin garderob inkl ytterkläder, accesoarer och skor (underkläder och träningskläder ej inräknade). Dessa plagg används sedan i 3 månader innan man byter eller har kvar dem i ruljansen. Två papperspåsar med kläder ställdes upp på vinden. Vissa av plaggen som hamnade där kändes lite i hjärtat att lägga undan, men de fick inte plats i min utmaning denna gång. Min tanke är att ha två 33-plaggsomgångar som man byter med efter säsong. Vissa plagg får så klart följa med året om.

Luftigt är känslan som numera infinner sig när jag öppnar garderoben och maken har fått större plats åt sina skjortor. Det känns också som att jag trivs med alla mina plagg som hänger där. Nu huserar 10 klänningar, 5 kjolar, 1 par jeans, 3 tröjor/koftor, 3 scarves, några få bas-toppar/linnen samt en kappa/jacka och två par skor i min garderob. Jag har till och med några lediga platser till godo innan jag är på 33. Det har blivit roligt att se hur jag kan använda mina kläder i nya kombinationer.

Nästa utmaning är att inte heller handla nytt under dessa månader. Att se möjligheter i det som jag redan har. Det är en vision och en känsla som jag också vill lämna över till mina döttrar.

thereses3Allra helst kanske man ska ha en genomtänkt garderob där plaggen är lätta att kombinera. Min är en brokig skara kläder. Men då jag inte vill köpa nytt nu så får det bli en mer långsiktig plan. Just nu tränar jag mig på att vara nöjd med det jag har. Det är en utmaning nu när vi går mot kyligare tider. Kanske skulle jag behöva någon ny tröja…eller en sjal… Stå emot…jag kan klara det trots att någon klädkatalog dimper ner i brevlådan och folk i min omgivning införskaffar nya höstkläder. Som med så mycket annat så gäller det “bara” att härda ut och försöka släppa tanken. Det känns faktiskt redan lättare i sinnet.

Bilderna är tagna av Thomas på Studio F8 och visar hur samma tröja kan användas i olika kombinationer.

3 Comments

 • Therése
  3 december, 2015 at 20:26

  Tack för era fina ord!
  Hälsningar Therése / http://www.levaklokt.se

  Reply
 • JohannaN
  2 december, 2015 at 17:16

  Tänkvärt! Och det där med att verkligen kolla vilka kläder en använder är ju så smart – för det är nog oftast färre än en tror =) Blir så glad över också att hitta ännu en person som brinner för, skriver o tänker på samma sak som jag =)

  Reply
 • Andromeda
  2 december, 2015 at 10:28

  Åh, vilket intressant inlägg om klädanvändning! Jag har nyligen fått lägre inkomst och har insett att jag behöver dra ner på min shopping. Det här inlägget har flera tips som jag kanske kan använda, särskilt det om att vända hängaren inåt när plagget använts. På så sätt ser en ju också vilka plagg som bara hänger i garderoben utan att användas. 333-metoden känns kanske något för radikal för mig, men ändå något att tänka på. Nu ska jag gå igenom min garderob och (tillfälligt?) rensa ut plagg som jag faktiskt inte använder, samt hänga undan sådant som passar sig mer till sommaren. Tack för inspirationen!

  Reply

Leave a Reply