Menu
Inspiration

Att träffa en eldsjäl

Mina grabbar går på simskola, tidigare var det på onsdagar men nu har de båda bytt grupp och det blev tisdagskvällar i stället. När vi klev in i badhuset mötte vi direkt en herre som tyckte att äldsta grabben borde vara med och spela vattenpolo. “Bollar är kul och vatten är kul, vattenpolo är skitkul!” Jag vart lite chockad först, men oj vilken engagerad snubbe tänkte jag. Följde sen grabbarnas simning från läktaren men också vattenpologängets träning. Ett gäng med representanter från alla åldrar, kön och och olika nationaliteter. Och mannen kom förbi igen och berättade hur fantastiskt det är att det är 27 personer i vattnet som tränar vattenpolo, han visade och pekade; “Han där har vi lärt simma”, “Hon började för två år sen, kan du fatta?”, “Han den lille är bara 11, men han är duktig!”. När simskolan var slut stod alla simskolebarnen och tittade på när vattenpoolarna sköt skott. Mannen kastade bollar till barnen och de började leka och studsa. Jag tror han värvade minst 2 barn där och då till sitt älskade vattenpolo-lag. Min äldsta fick ett visitkort i fickan, och jag kunde inte sluta tänka på den här fascinerande mannen som hette Berne. Han berättade att tränaren varit landslagstränare i vattenpolo i Syrien och jag tänkte att antingen är han hög eller så är det här nåt riktigt häftigt. Så jag googlade honom när jag kom hem. Och en eldsjäl är ju precis vad han är, det stod till och med på visitkortet. Det hela fick en dimension till när jag började läsa om det integrationsprojekt som hela grejen har blivit, ett alldeles fantastiskt sådant och jag tänker att världen behöver fler som honom. Som brinner för något så ända ut i fingerspetsarna så att det smittar av sig av bara farten och får en massa positiva bieffekter. Så himla inspirerande! Ni måste lägga 10 minuter på att se när han gästade Nyhetsmorgon förra året och höra hela historien om hur en vattenpoloklubb utan bassäng överlevde och hur en syriansk landslagstränare blev tränare för Ängelholms vattenpoolare.

Engagemanget, det ligger i luften när det gäller miljö och klimat också. Önskar jag kunde värva Berne, men jag tror han är förlorad till vattenpolon. Men vi behöver fler förebilder. Eldsjälar kan väcka engagemang i den mest trötta och ointresserade och kan få omöjliga saker att hända.
Det finns massor av influencers o.s.v. som tar gröna beslut och gör gröna statements, men man väljer vem man följer på Instagram till exempel, en kändis som är känd för något annat skulle nå bredare. Jag skulle vilja se en riktig miljökändis. Har vi någon sådan i Sverige? Norge har Petter Stordalen. Gärna någon rik och berömd som byter livsstil och blir miljöaktivist.

Glad att jag tog simningen i dag trots allt – det är alltid lite battle om vem av oss föräldrar som får äran att svettas i simhallen – och att jag fick träffa en eldsjäl. Man vet när man träffar en, och det är väldigt inspirerande!

Bilder: Unsplash

2 Comments

 • Kristina
  14 november, 2018 at 22:13

  Härligt!:) Vi har ju Malena Ernman!

  Reply
  • Ulrika
   14 november, 2018 at 22:32

   Sant! Ja hon är bra! Vi behöver fler!

   Reply

Leave a Reply