Menu
Barn / Gifter i vardagen / Kläder & skor / Kläder & skor / Livsstil

Barnplaggsguiden : Att tänka på när du köper skor & ytterkläder till barnen.

Ekologiska barnskor utan gifter
Detta är en barnplaggsguide som uppdateras nu och då. Har ni några förslag på varumärken som tillverkar bra ytterkläder och skor så hör gärna av er till oss på mail@thinkorganic.se så tar vi en titt på det.

Förutom fleece (läs mer här om Fleece och varför du bör undvika det) och ytterkläder så här års är det nog många som funderar på att köpa nya vinter/höstskor till barnen.

Hur är det med gifter i skor då?

Tyvärr är det så att skobranschen har stått stilla ett tag. Många skor kan nämligen fortfarande innehålla bly och ftalater, det är ganska vanligt. Skor kan även innehålla tungmetaller. Det tillverkas ytterst få ekologiska skor på marknaden idag och konsumenternas medvetenhet är låg.

I ytterkläder och skor bör man undvika perflourerade ämnen. Det är svårt, för det är det som gör att skorna och ytterkläderna är smuts- och vattenavvisande. Gore-tex är ett exempel på det. Även om Gore-tex nu har börjat fasa ut all användning av kemikalien PFOA i sina råmaterial för funktionella textilier.

I dag kan man hålla barns fötter varma och torra under höst/vinter utan att köpa skor som är behandlad med Gore-tex. Personligen har jag aldrig haft skor som är Gore-tex behandlade till mina barn…

Ytterkläder / Overaller

Idag väljer flera ledande märken att impregnera kläder som är vatten- och smutsavvisande med den vattenavstötande impregneringen BIONIC-FINISH® ECO. I de allra flesta vattenavstötande impregneringarna på marknaden idag är användandet av fluorkarboner snarare en regel än undantag. Fluorkarboner bryts ner väldigt långsamt i naturen, sprids lätt och finns idag världen över. De hämmar fortplantningsförmågan och misstänks även orsaka cancer.

BIONIC-FINISH® ECO görs i en alternativ teknik och är helt fri från fluorkarboner, formaldehyd och paraffin.

Lindex (Bionic Finish Eco)
Mini Rodini (Bionic Finish Eco)
Didriksons (Vattenavvisningen är PFC-fri)

Innan ni köper en overall, kolla Testfaktas test, sök på “test overaller” det brukar göras varje år.

Gummistövlar (märken som anses vara mest giftfria)

Kavat (Tillverkad i återvinningsbart, modernt SEBS gummi, fri från PVC)
Tretorn (naturgummi, fri från PVC)

Vinterskor/kängor/stövlar

– Undvik skor impregnerade med Gore-Tex.
Kavat har flera olika ekologiska och miljömärkta skor, både till barn och vuxna.


Det är enbart Kavat vinterkängor/stövlar som mina pojkar fått ha under alla vintrar. Och inte en enda gång har de blivit blöta eller kalla om fötterna trots regn, snöblask eller snö. Jag tycker dom är helt oslagbara, ekologiska skor utan gifter som dessutom håller fötterna varma och torra.
Dessutom är Kavat ett svenskt familjeföretag som äger och driver en egen skofabrik i Bosnien Herzegovina. Detta innebär att Kavat har full kontroll över produktionsledet och alla komponenter som används i tillverkningen. Läs mer om deras produkt- och miljöansvar här.

Bild nr 1: Alexanders nya Kavat kängor, Bild nr 2: Alexander håller sig varm och torr i snön med overall från Didrikson som använder en miljövänlig impregnering, Bild nr 3: Alexander med sina vinterkängor från Kavat i en stor vattenpöl utan att bli blöt och kall om fötterna. Detta inlägg är inte på något sätt sponsrat utan bygger på personliga åsikter och erfarenheter.
Alla bilder tagna av Charlotta Lingwall

15 Comments

 • […] Stora barnplaggsguiden inför hösten med allt du behöver veta om hur du håller ditt barn torrt och varmt utan gifter finns här. […]

  Reply
 • […] det här inlägget får ni ännu mer fakta och information om vad man bör tänka på när man köper kläder & […]

  Reply
 • […] När ni väljer att köpa nya/begagnade ytterkläder sådana som tåler regn & vind (regn- & skalkläder) så tänk på ytbehandlingen. Tänk också på att skor (speciellt de som är vattentäta) är vanligtvis fullproppade med kemikalier. Läs mer om varför man ska undvika fleece, satsa på ytterkläder med Bionic Finish Eco och skor utan Gore-tex. Läs mer om detta i inlägget att tänka på när du köper skor & skalkläder. […]

  Reply
 • […] ni osäkra har vi skrivit mer detaljerat om det förut, titta här om vad du ska tänka på när du köper skor & skal/regnkläder och om varför man bör undvika fleece här. Detta gäller inte bara kläder utan även […]

  Reply
 • […] är det den tiden på året igen, då man vill undvika giftiga skor på små barnfötter, och på sina egna med för den delen. Vi lyfter gärna fram svenska företag, företag som satsar […]

  Reply
 • Anamaria
  16 september, 2015 at 17:36

  Hej

  Tänkte bara upplysa er om att Isbjörn of Sweden också använder sig av bionic finish eco till deras ytterkläder enligt deras hemsida :)

  http://www.isbjornofsweden.com/sv/bionic-finish-eco

  För övrigt gillar jag sidan skarp och uppskattar alla råd en får! :)

  Mvh,
  Anamaria

  Reply
 • […] Denna jacka har den vattenavstötande impregneringen BIONIC-FINISH® ECO. I de allra flesta vattenavstötande impregneringarna på marknaden används flourkarboner. Det är ämnen som bryts ner väldigt långsamt i naturen, lätt sprids långt ifrån produktionslandet, hämmar fortplantningsförmågan och misstänks orsaka cancer. BIONIC-FINISH® ECO görs i en alternativ teknik och är helt fri från flourkarboner. (läs mer här) […]

  Reply
 • Lena
  4 februari, 2015 at 17:28

  PS Glömde säga att jag skriver om er blogg på Busbyxans blogg i dag. Gillar den skarpt.

  Reply
 • Lena
  4 februari, 2015 at 17:23

  Det finns fleece som är helt ok också ur miljösynpunkt. Vi fodrar våra vinterbyxor med bambufleece. Ett material som dessutom inte stänger in värmen, utan tempererar kroppen. Det vill säga värmer i kyla och svalkar i värme. Precis som ull och silke.
  Titta gärna in hos oss om ni vill veta mer:
  http://www.busbyxan.se/produktfakta/busbyxan-bas-vinter-18725454

  Reply
 • Emelie
  24 november, 2014 at 13:23

  Superbra info, tack! Har du tips på bra underställ till barn också? Vad ska man välja, ekobomull, ull, merino? Och var får man tag i det?

  Reply
 • Frida
  19 november, 2014 at 23:18

  Tråkigt att det du skriver om kavat inte stämmer. Tre gånger så mycket PFOS än vad som är tillåtet. Man blir bedrövad av att läsa testresultatet. Hur kan dessa människor sova gott om natten när man vet att små barn bär deras skor?

  Reply
 • Johanna L
  31 oktober, 2014 at 14:40

  Vilka skor har dina barn haft(andra som läser här får gärna tipsa också) som nybörjare på att gå? Eller de kanske inte varit i den fasen vintertid? För jag tycker att exempelvis Kavats vinterstövlar känns bra, men alldeles för klumpiga för min 14-månaders som försöker lära sig att gå. Eller många vinterstövlar känns väldigt klumpiga för små fötter. Men så bor vi ju i Skåne och har oftast milda vintrar. Så kanske att man kan klara sig med en nättare känga? Som exempelvis den här http://www.kavat.com/webshop/?pyr_url=/sv/Produkter/BARN/Lara-Ga/Edsbro_EP?id=100242

  Reply
  • Desireé
   3 november, 2014 at 14:00

   @Johanna L, De små går ofta inte så mycket under vintern, utan det blir ju mycket vagnåkande. Min minsta hade Kavats Defender (kallas Yxhult i år!) och han fixade det bra! :)

   Reply
   • Johanna L
    3 november, 2014 at 17:46

    @Desireé, Tack för svar! Kände att jag var tvungen att passa på att fråga, för jag tycker det är så svårt ibland att göra de kloka valen.
    Men det viktigaste är väl att försöka och att tänka efter lite, antar jag.

    Reply
 • Sofia | Avocado Baby
  30 oktober, 2014 at 20:31

  Toppen att du skriver om det här! Jag köpte Polarn & Pyret-overaller till min dotter förut, tills jag insåg att de fortfarande använder det perflourerade ämnet PFOA vid tillverkningen. Vet att de håller på och fasar ut det men nu väljer jag andra märken istället!

  Reply

Leave a Reply