Menu
Livsstil / Miljö / Resor / Upplevelser

Att resa miljövänligt – tips på utflyktsmål i Skåne

Temat den här månaden i the Sustainable Society är “Packat & klart”. (läs mer om the Sustainable Society och vilka influencers som är med i vårt inlägg här)
Svårt tema tyckte vi, eftersom just resor ju sällan är miljövänliga. För frågan är, kan man resa hållbart? Man kan resa på många olika sätt, mer eller mindre miljövänligt.
Bästa för miljön är om vi flyger mer sällan och kanske i stället stannar borta längre när vi väl flyger. Till exempel kanske man kan stanna borta tre eller fyra veckor när man väl åker på långsemester, också gör man det bara vartannat eller vart fjärde år. Däremellan kan man semestra i närområdet. Och det tänkte vi ge lite tips på, om du som vi bor i Skåne, eller kanske har sommarhus här omkring så kommer lite inspiration. Och om du inte bor just här, så kan du säkert ändå leta och hitta nya utflyktsmål i ditt närområde.

Ven är en fantastisk sommarö mitt i Öresund mellan Danmark och Skåne. Lite som ett eget land, självförsörjande på mycket då här bor många drivna människor. Fantastisk natur, vackra stränder och mycket lokalproducerat alltså. Fina fiskehamnar och bra restaurangutbud. Här tar man sig fram på cykel som man med fördel bokat i förväg och hämtar upp när man tagit sig av båten och upp för backen. Idylliskt och härligt. En dag är för lite, sov över minst en natt.

Wanås slott ligger i östra Skåne och är ett slott, en kosthall, en skulpturpark, ett ekologiskt jordbruk, eko café och butik. Och en en riktigt fin park och skog. Skulpturparken breder ut sig i hela skogen och slottsträdgården och är ett riktigt äventyr för precis alla åldrar. Här spenderar man lätt en hel dag. Skulpturerna är som kojor eller klätterställingar, världens längsta gungor i enorma träd, ljud i skogen eller naturupplevelser. Mycket spännande och bäst av allt – lika roligt för föräldrar som för barn. Älskar sådana ställen.

Mandelmanns trädgårdar har väl inte passerat något obemärkt i och med TV-programmet, men är verkligen värt ett besök så det tål att nämnas ändå. Otroligt inspirerande om du är minsta intresserad av odling eller trädgård. Missa inte de guidade barnvandringarna om du har barn, fika i någon av alla vrår i trädgården och köp med dig fantastiska grönsaker hem. Och när du ändå är på Österlen så passa på att ta en loppistur. Loppisarna duggar tätt i området.

fredriksdal Helsingborg av Think organic!

Fredriksdal Friluftsmuseum och Botanisk trädgård är en av många sevärdheter om ni är i närheten av Helsingborg. Hit har jag kommit flera gånger om året sedan jag var liten, jag minns hur spännande det var att gå på upptäcktsfärd bland de gamla husen och klappa på alla djuren.
I de östra delarna av Fredriskdal finns ett stort område där man kan få se historiska skånska lantbruket. Där har det utvecklats ängar, betesmarker och åkrar, för att ge en bild av hus Skånes landskap såg ut på 1800-talet.
Bland djuren på Fredriksdal finns gamla lantraser som var vanliga på svenska gårdar förr i tiden. På Fredriksdal har gamla lantraser inte bara fått en fristad, de ingår i det naturliga kretsloppet precis som förr.
Om man inte vill ta med sig egen matsäck finns ett mysigt Trädgårdskafé inne på Fredriksdal, där kan man äta en lätt lunch eller fika något gott. På området finns också Flora Linnea, om ni är intresserade av blommor, missa inte det. Väl värt ett besök!

Bo på Lantgård. Vill man komma ännu närmare lantdjur och bo på bondgård så finns också de alternativen – i hela Sverige. Gå in på sidan Bo på Lantgård och sök i vilken region du vill bo. Vi ska prova på detta i sommar, att bo på bondgård här i Skåne, hela familjen inklusive vår hund. Vi ska bo på Körsbärsgården – här serveras det ekologisk frukost varje morgon.

Foto: Charlotta Lingwall & Ulrika Kullenberg


Det här inlägget är vårt bidrag till The Sustainable Society’s månadstema. Ni kan blogga själva om temat och lägga in länken i tråden på The Sustainable Society’s Facebooksida sedan väljer vi ut några inlägg som vi belyser genom att länka till dem.
Läs vidare hos de andra medlemmarna och deras bidrag:

Evelinas Ekologiska: Res och semestra miljösmart i sommar
Hannah på Naturligt Snygg: hållbar skönhet i reseformat
Husligheter: Att resa klimatvänligt, går det?
Ekoenkelt: Res klimatsmart & genomtänkt
Annas Kemtvätt: Zero waste på resmålet. 7 klimatsmarta tips för semestern.
Veckans Eko: Slow tourism – där själva resan är målet
Rowan Tree: Packa lätt och lev enkelt
Ekomorsan: Packat och klart – men har du packat för mycket?
Emmasvintage.se: Mina 29 bästa (klimatsmarta) semestertips

Spara

Spara

5 Comments

Leave a Reply