Menu
Hemmet / Livsstil / Mat / Råvaror / Trädgård

Att börja förså och odla eko hemma

140417

Det börjar bli dags nu, kanske är det till och med lite sent. Att börja förså. Jag har börjat planera trädgårdsodlingen. Förra året var första sommaren vi bodde här så vi odlade bara lite jordgubbar, lök och potatis. I år tänkte jag göra lite mer än så.
Vi ska så körsbärstomater, tomater, dill och morötter. Även ärter tänkte jag prova mig på.

Det är hög tid att förså. Det gör du allra bäst med KRAV-märkt jord som är godkänd för ekologisk odling och ekologiska fröer, jag brukar köpa mina hos Runåbergs Fröer men det finns även ekologiska ute i livsmedelsbutikerna. Leta efter EU-lövet eller KRAV-loggan.

mariaemb-urban-gardening
Foto: Mariaemb

En god idé är att göra egna små krukor av tidningspapper, det gör man lättast med en krukmakare (finns bland annat att köpa på Granit eller Hemlängtan.) När det är dags att plantera om till större sätter man hela tidningskrukan i jorden och sedan förmultnar den i jorden. Lätt och smidigt samtidigt som det är miljövänligt.

Man kan också förså och odla upp inomhus i äggkartonger, toarullar eller gamla konservburkar för att sedan plantera om i något större när det är dags.

krassehand2
Foto: Evelinas Ekologiska

Varför inte odla krasse i äggskal? Så läckert att ha framme på köksbordet och att bara kunna klippa av lite krasse till frukostmackan. Se fler inspirerande bilder här hos Evelinas Ekologiska.

mariaemb_think_organic_2
mariaemb_think_organic_1
Foto: Mariaemb

Ni har väl inte missat Marias (från bloggen mariaemb.) inspirerande gästinlägg om Urban gardening här på Think organic?

Granit har massor av bra tips i videon ovan men även bra odlingstips samlade här, hur man tar hand om sina blommor, balkonglådor och sticklingar här.

Hoppas ni blivit inspirerade till att börja odla själva, varesig ni har trädgård eller inte. Det är så fantastiskt kul och inget smakar så gott som det man så kärleksfullt odlat själv.

Foto: Charlotta Lingwall, Evelinas Ekologiska, Mariaemb, Granit

No Comments

    Leave a Reply