Menu
Barn / Hemmet / Inspiration / Livsstil / Mat / Miljö

Att bli en klimatsmart familj – hur gör man?

Plastbanta, hormonstörande ämnen, Bisfenol, SLS… Känns allting överväldigande? Är det svårt att veta hur man börjar? Var börjar man om man vill bli en klimatsmart familj?

Det är egentligen enkelt. Gör det inte svårt, använd sunt förnuft. Jag ska försöka på ett inspirerande sätt utan att använda pekpinnar förklara hur jag tänker.
Börja med något litet som inte känns överväldigande, sedan fördjupar du dig ännu mer och fortsätter. Många bäckar små.

Tänk så här, ni källsorterar säkert redan i er familj – mjölkkartongen hamnar bland pappersförpackningar. Gör ni det, gör ni något bra för miljön. Andra saker är t.ex. att panta burkar, ta cykeln istället för bilen eller lämna urvuxna kläder till Myrorna eller någon som behöver det. Om ni pantar burkar & PETflaskor – det är också en sak man gör för miljön. Så högst troligt gör ni redan något aktivt för miljön i er familj.

Var börjar man? Vad är viktigast? Det är naturligtvis en personlig smaksak. För min personliga del började allt när jag blev gravid. Började fundera på vad det är jag stoppar i mig, varför får jag inte äta vissa saker när jag är gravid t.ex. För min del var det maten som det blev fokus på först, men även hygienprodukter.
Försök utesluta halvfabrikat, läs på innehållsförpackningar, ta reda på var köttet kommer ifrån. Minska ner på köttet, ät mer grönt. Kom ihåg att så enkla saker som pannkakor, morotssoppa eller en rostad macka med tomat på är vegetarisk mat. Köp så mycket ekologiskt som du bara kan, då får du naturlig mat utan bekämpningsmedel.
Var inte för hård mot dig själv, det är bättre att man äter ett vegetariskt mål i veckan än inget alls. Eller att man väljer mindre mängd kött varje gång till middag och en större mängd grönsaker. Man får testa sig fram, vad som passar familjen bäst.

En annan sak jag fokuserade på var hygienprodukter. Det hela började med att jag fick rådet att inte använda våtservetter (de innehåller kemikalier och det fungerar alldeles utmärkt med tvättlapp och vatten, eventuellt lite mild tvål), inte använda deo eller sköljmedel med parfym för att bebisen skulle kunna känna min doft. Att även när jag ammade skulle jag tänka på vad jag åt och drack.

Jag började också minska ned ganska så kraftigt på smink och hygienprodukter. Jag upptäckte att jag inte behövde en dyr lotion med kemikalier för att smörja min hy. Det räckte med naturliga oljor som t.ex. Jojoba olja eller kokosolja. Jag upptäckte också ganska så snart att kokosolja kan man använda till en hel del (här listar vi 10 sätt!). Därmed minskades produkterna i mitt badrumsskåp ganska så mycket. Deodorant började jag göra egen. (se det enkla receptet här!)

På den vägen är det. Man lär sig mer och mer för varje dag och med sunt förnuft kommer man långt.
Var inte rädda för att fråga och framför allt våga vara jobbig!

LÄS MER:

1 Comment

  • Johanna
    16 maj, 2017 at 23:08

    Fint skrivet!✨ Det gäller att ta lite i taget helt enkelt. Själv är jag just nu inne på att äta mer veganskt och dra ner på så mycket plast det går. Men det får ta tid, annars är det lätt att bli överväldigad!

    Reply

Leave a Reply