Menu
Barn / Livsstil / Miljö

Att bli en klimatsmart familj – hur gör man?

Plastbanta, hormonstörande ämnen, Bisfenol, SLS… Ibland får man klimatångest. Det kan lätt kännas överväldigande med all information om gifter, miljöförstöring och hur man lever mest hållbart. Men det är egentligen enkelt. Gör det inte för svårt, använd sunt förnuft.

Det viktigaste är att man gör något. Även om man ibland kan känna sig handlingsförlamad och överväldigad med information.

thinkorganic.se

Kanske viktigaste av allt, om man har barn, är att prata om klimatförändringar och miljön. Våga prata om det vid middagsbordet, prata om var maten och råvarorna kommer ifrån, väck ett intresse hos barnen på ett naturligt sätt.

Om vi lever som vi lär så tar barnen efter oss föräldrar. Barn gör som vi vuxna gör.

Enkla saker man kan göra i vardagen är att man låter barnen vara med och hjälper till samtidigt som vi berättar varför det är så viktigt att man sparar på vattnet och att man sorterar soporna. Eller att plocka skräp när ni är ute och går. Ta med barnen på loppis, till återvinningen och låt barnen få vara med och laga mat eller baka.

Att vistas mycket ute i naturen från tidig ålder är viktigt, forskning visar att barn som förstår naturen skyddar den. Det är ganska logiskt, bygger man en relation till naturen och vistas mycket ute i den så är det också naturligt för barn, oavsett ålder, att skydda den.

Om vi uppfostrar en generation miljömedvetna barn som älskar att vara ute i naturen så har vi gjort något bra för både planeten, framtiden och våra barn.

thinkorganic.se

Del ett i den här serien kan du läsa här.

Foto: Charlotta Lingwall
Källa: Naturskyddsföreningen, Forskning.se: Barn som förstår naturen skyddar den

No Comments

    Leave a Reply