Menu
#thinkhållbarjul / Barn / Gifter i vardagen / Kläder & skor / Kläder & skor / Livsstil / Second hand

Årets julklapp 2018: det återvunna plagget

Är det nu det vänder? Är det nu vi börjar se en mot-trend? Ja, vi vågar hoppas på det. För i år blev det inte en teknikpryl som blev utsedd till årets julklapp… utan årets julklapp blev “det återvunna plagget”. 

“Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion.

Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion.”

Lite fakta om kläder:

 • Kemikalier: För att tillverka 1 kilo textil behövs 2-7 kg kemikalier. En hel del av gifterna hamnar alldeles i närheten av där plagget produceras. I luften, vattnet och naturen – hos människorna och djuren som bor i närområdet.
  Mycket av kemikalierna stannar kvar i plaggen. När Keml analyserar våra plagg hittar de ungefär 1900 stycken ämnen och 165 av dem är direkt farliga.
  Men vad används i tillverkningen då? Bly är något som använder när textilier färgas. Bly är nervskadande. Ftalater används i tryck på tröjor. Ta bara en sväng på barnklädesavdelningen så ser du, då är det lätt att tänka att det där med tryck måste vara livsviktigt eftersom det fullkomligt kryllar av det. Märkligt när det är precis tvärtom. Ftalater är hormonstörande. Formaldehyd motverkar att kläder skrynklas eller krymper. Formaldehyd är både allergi och cancerframkallande. Biocider dödar bakterier i träningskläder. Biocider dödar också på sikt organismer som lever i vår vattenmiljö, där gifterna till sist hamnar efter tvätt.Såklart kan man aldrig säga såhär i förhand vad vissa ämnen gör för exakt för vår värld och kropp. Det behövs ju några år för att fastställa sådant. Men sådant vi vet redan nu är att spermiekvalitet försämras, fler pojkar föds med testikelproblem. Fler graviditeter leder till missfall. Flickor når tidigare pubertet. Man ser kopplingar mellan hormonstörande ämnen och folksjukdomar som diabetes och fetma. Det finns sisådär 800 förkommande ämnen i våra textilier som påverkar hormonsystemet. Källa: Världsviktigt av Sofia Mokkasin
 • Tänk efter innan du köper kläder. Konsumera mindre. Det senaste decenniet har vår klädkonsumtion ökat med hela 40%.
 • Handla bra. Allra helst second hand såklart. Kläder som tvättats innehåller ju såklart mindre spår av kemikalier.
 • Handla nytt som är eko och miljömärkt såsom:
  GOTS – certifierat
  Bra miljöval
  Fairtrade
 • Laga kläderna!
 • Tvätta mindre. Använd inte sköljmedel. (läs varför här) Tvätta i låg temperatur, max 40 grader. Full maskin med lite tvättmedel. Mindre än du tror. Använd miljömärkt tvättmedel. Fler tips hittar du i inlägget: Ta hand om vårt vatten
 • Vädra plaggen istället för att tvätta.
 • Släng inte textil – återvinn textil!

#thinkhållbarjul

No Comments

  Leave a Reply