NAVIGERA
Livsstil / Mat / Miljö

Äntligen EKO-september!

Att tänka ekologiskt.

När du handlar ekologiskt och KRAV-märkt så gör du inte bara en tjänst för miljön, den biologiska mångfalden och klimatet utan minst lika viktigt är det att du gör det för dig själv och barnens framtid.

Försäljningen av frukt & grönt fortsätter att öka och även närproducerat, både i offentliga kök och privata. Det är viktigt att vi inte glömmer att ekologisk produktion är avgörande för den biologiska mångfalden, den biologiska mångfalden hänger ihop med klimatet och klimatförändringarna och därför är minst lika viktig.

7 EKO-vinster för dig, naturen, djuren och klimatet.

 1. Mat utan onödiga tillsatser
  Enligt eko-reglerna är det inte tillåtet att använda syntetiska färgämnen, smakämnen, konserveringsmedel eller sötningsmedel. Inte heller någon ohållbart producerad palmolja.
 2. Kontrolleras av oberoende part
  All ekologisk mat är tredjepartscertifierad. Det betyder att någon annan än den som odlar, producerar och säljer har granskat och kontrollerat den. Ekologiskt är alltså ingenting som vem som helst kan svänga sig med. Eko är alltid kontrollerat och märkt med KRAV eller det gröna EU-lövet.
 3. Naturligt
  Den ekologiska bonden använder inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel som kan spridas i naturen och ta kål på pollinerare som humlor, bin och andra insekter.
 4. Mer mångfald
  På ekologiska gårdar finns det i genomsnitt 50% fler arter av växter och pollinerare som humlor och bin.
Photo by Charlotta Lingwall

5. Friskt vatten
Vatten är förutsättningen för allt liv. Rent vatten, dvs. Ekologiska lantbrukare odlar utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel som kan sprida sig till grundvattnet.
6. Djur som får vistas ute mer
Beta, böka och sprätta extra mycket. Gå ut i regn och solsken. Inga omöjliga krav! Djur på eko-gårdar får dessutom mest ekologiskt foder – ofta från den egna gården.
7. Ren dynga
Djurgödsel och växtrester istället för fossilkrävande konstgödsel bidrar till bördiga, näringsrika matjordar som myllrar av liv.


Läs mer om kampanjen EKO-septemberwww.heltenkelteko.se

No Comments

  Leave a Reply