Menu
Fakta / Livsstil / Mat / Miljö

Ännu mera ekologiskt, ekomat fortsätter öka i Sverige!

thinkorganic_ekorekord2016

WOW, vilka underbara nyheter denna morgon. För andra året i rad (!) ökade den svenska försäljningen av ekologiska livsmedel snabbast i världen. Ökningen var 39 procent, enligt ny statistik från Ekoweb som presenteras idag. Fantastiska siffror! Vi blir bara mer och mer medvetna. Allra mest ökade Systembolaget, vi konsumenter väljer giftfritt och utan bekämpningsmedel även där. Nästan var tionde såld flaska är ekologisk!

 

Av den totala livsmedelsförsäljningen i Sverige står ekologiska varor nu för 7,7 procent, väldigt nära världsmästarna Danmarks 8,3 procent. Håller våra och danskarnas prognoser kommer Sverige under året ta på sig ledartröjan när det gäller högst andel ekokonsumtion i världen, säger Cecilia Ryegård från Ekoweb.

Bäst bland eko säljer barnmat, ägg och mjölk. Icas ekologiska försäljning ökade med 50 procent, Axfood med 43 procent och Coop ökade med 19 procent från en redan hög nivå. På Coop är nästan var tionde såld vara ekologisk.

Även offentliga måltider i kommuner och landsting fortsätter att öka på ekologiskt, även om vi har mycket kvar att göra där. År 2014 låg andelen ekologiskt på 14 procent. Under 2015 ökade det till 22 procent.

Jag hoppas siffrorna fortsätter öka inom den offentliga sektorn. Att våra små barn ska få äta giftfritt och ekologiskt på förskolan/skolan är en självklarhet. Våra barn, sjuka och äldre ska få så bra mat som möjligt. Det är här vi föräldrar måste fortsätta ifrågasätta och trycka på för en giftfri förskola som serverar så mycket ekologisk mat som möjligt. En självklarhet tycker jag att man varje dag och varje måltid ska servera ekologisk frukt och grönsaker till exempel. Fortsätta fokusera på närproducerad och svensk mat. Framförallt ska det bara serveras svenskt kött och svenska mejeriprodukter.

Heja Sverige! Om vi fortsätter så här så är vi snart bäst på ekomat! #byttilleko

Källa: Ekoweb & Dagens Nyheter & SR Ekot

5 Comments

 • Micael
  8 februari, 2016 at 10:30

  Hej! Har du koll på vilka gifter plastflaskor innehåller? Köpte en flaska (Flip too) på Coop som var fri från bisfenol, är det ett bra alternativ att ha som vattenflaska till familjen tror du?

  Reply
  • Charlotta
   12 februari, 2016 at 13:30

   Som vattenflaska till familjen skulle jag satsa på glasflaska eller en rostfri variant. Min favorit är Klean Kanteen finns att köpa i välsorterade butiker som Naturkompaniet eller via nätet. Googla Klean Kanteen. :)

   Reply
 • retrorganic
  31 januari, 2016 at 13:47

  Jag handlar det mesta eko. Jag funderar lite bara för ibland kommer det inlägg i debatten som menar att det fuskas med ekomärkning och att den enda egentliga skillnaden är att eko är dyrare. Vad säger du om det?

  Reply
  • Charlotta
   31 januari, 2016 at 21:34

   Fuskas med ekomärkning? Du menar att man skriver att en vara är ekologisk fast den inte är det? Själva KRAV-märkningen, EU-lövet m.fl. märkningar har jag väldigt svårt att tro man kan fuska sig till. Där är för hårda kontroller.

   Exakt var gränsen går för att man får kalla en vara ekologisk vet jag inte. Tänker på förpackningar som inte är miljömärkt med KRAV, EU-lövet osv. men där det står ekologisk på.

   Kan hålla med om att tyvärr är det så att många produkter och företager “rider på den gröna vågen” och försöker förvirra oss konsumenter… därför titta alltid efter ett KRAV-märke, EU-lövet eller någon annan typ av märkning.

   Reply
 • Fredagssvepet 4/16 | Living by W
  29 januari, 2016 at 14:26

  […] I går kom nyheten att svenskarna är bättre än någonsin på att handla ekomat – glädjande nyheter utan tvekan. Think Organic inspirerar i vanlig ordning fint kring miljövänlig och hållbar livsstil.Bild Think Organic. […]

  Reply

Leave a Reply