Menu
Fakta / Gifter i vardagen / Mat

5 frukter du vill byta till eko

Ekologisk frukt & grönsaker

Försäljningen av ekologiska varor i Sverige ökade med elva-tolv procent under 2013. Fantastiskt! Heja eko! Jag blir så otroligt glad när vi får rapporter om att den ekologiska försäljningen ökar. Något vi, jag tillsammans med mina kollegor, kämpat för de senaste sex åren på livsmedelsföretaget där jag jobbar. Och kampen är långt ifrån över. Men folk börjar vakna och miljötänket har blivit större.

Omtanken om människor och miljön. Om våra barn. Våra barn är vår framtid… och inte vill vi väl förgifta vår framtid? Visst är ekologiskt logiskt – vem vill äta besprutad mat? #byttilleko

1. Bananer

Hoppas inte det undgått någon att icke-ekobananer är riktigt hårt besprutade och i 67 procent av testerna hittades rester av besprutningar. Men medlen som används vid besprutning är framför allt ett problem för miljön, odlarna och deras familjer. De utsätts för ett av världens farligaste bekämpningsmedel, parakvat. Det skadar naturen under en lång tid och människor som exponeras kan i värsta fall  drabbas av lungkollaps. Ämnet är förbjudet i Sverige och EU sedan länge, bland annat tack vare Naturskyddsföreningens arbete.

De flesta tropiska frukter, som ananas och mango, kommer från lika hårt besprutade plantager.

2. Vindruvor De söta små druvorna är bäst på att vara värst när det gäller flest sorters rester i samma prov. Och gissa hur många procent av druvorna som innehöll bekämpningsmedelsrester? 96 procent! Flera av medlen är känt problematiska. En del går inte att skölja bort eftersom de verkar inifrån frukten. Rester hittas även i russin och vin.

3. Äpplen Symbolen för hälsa ska väl ändå vara fräsch på riktigt? Vi tycker det, men i 9 av 10 äpplen hittades rester av bekämpningsmedel. I en del äpplen hittades karbendazim, ett ämne som misstänks vara cancerogent, hormonstörande och reproduktionsstörande. Tyvärr går det inte att skölja bort, eftersom det finns i hela frukten. 

4. Päron Den här barnfavoriten innehöll rester av bekämpningsmedel i 7 av 10 tester. Sverige har ett ypperligt klimat för ekologisk päronodling. Ändå är svekologiska päron nästan omöjliga att hitta i butik. Byt till eko – visa svenska päronodlare att efterfrågan finns!

5. Citrus Irriterad på att ekologisk citrus kan mögla om den ligger framme för länge? Det är för att den inte behandlas med imazalil. Ett ämne som förlänger fruktens hållbarhet – men som misstänks vara cancerogent och hormonstörande. Nästan alla citrusfrukter – 95 procent – innehöll rester av olika bekämpningsmedel. Mest i skalet, men också i fruktköttet. Dags för Sverige att göra som danska myndigheter: rekommendera ekologiska citrusskal till matlagningen.

Källa: Naturskyddsföreningen 

Foto: Charlotta Lingwall

1 Comment

  • Tina
    1 september, 2014 at 11:28

    Viktiga ord att ta till sig! Tycker dock det är så himla trist att låta bli vindruvor :( men men… Kunde ju vara något värre.

    Allt gott | tina

    Reply

Leave a Reply