Menu
Barn / Livsstil / Pyssel & utflykter

10 roliga saker du kan göra med dina barn

hortensiahöstskogstroll

Hösten är här och dimman har spridit sig som en löpeld över stora delar av landet. Väldigt mysigt tycker vi! Blommorna är otroligt vackra så här på hösten och vi passar på att ta in de sista blommorna. Glöm inte att ta in och torka eller frysa in kryddorna som planterats i sommar. Vinterförvara utemöbler och studsmattor så att de håller länge. Det är något som ses lite här och där. Grillar som står och rostar sönder och studsmattor som förstörs.  Inte snällt mot miljön och bara dyrt. Här kommer 10 stycken saker du kan hitta på med dina barn när du tror att du försökt underhålla dem med allt annat och vill strunta i busfabriker eller annat som tömmer plånboken.  Och fyll gärna på listan om ni vill! / Terese

 1. Ta med barnen ut! Packa matsäcken med varm choklad och mackor och ta er ut i skogen, njut av en hyfsat varm höst och solljus. Snart är den mörkare årstiden här och det blir lite krångligare att gå i skogen. Lär barnen ( eller dig själv för all del ) om djuren i skogen, om vilka svampar som är aja baja och vilka som är underbara med lite smör och salt. Smaka på blåbär och spana efter djurspillning.
 2. Kratta lövhögar och hoppa lite i dem! Vilket barn tycker inte det är kul? Vattenpölar går också bra.
 3. Biomys hemma. Poppa popcorn, låt barnen göra biobiljetter, släck ner och se en mysig film tillsammans.
 4. Gå på loppis med barnen. Leksakshörnan brukar bjuda på riktigt bra utbud på spel och böcker. Svanar i porslin gillar mina barn också.
 5. Smakleken! Har du kräsna ( eller matglada ) barn hemma så är det en toppenlek. Ta fram några muggar eller koppar som man inte kan se igenom och klicka ner ett smakprov i varje mugg. Barnet får sen blunda och smaka. Och så är det dags att gissa. Var det banan? Eller? Perfekt att få små kräsna typer att upptäcka saker som de tidigare vägrat.
 6. Cykla i väg hela familjen på uppdrag. Gör en liten lista på saker du vet är hyfsat lätt att hitta och som ni ska cykla till. I förväg har du gjort en lista med 5-10 saker som ni ska hitta längs vägen. En kyrka, en stoppskylt, en kiosk, en flagga, en bro, en häst, ett äppelträd, en lekplats…. En fördel är om de sista punkterna är på hemvägen.
 7. Gör små moodboards med olika teman. Ta ett vitt papper och några tidningar att klippa i. Bestäm t.ex. tema djungel och låt barnen göra sin egen fantasidjungel. Det kan bli väldigt roligt att se resultatet. Testa teman som mitt rum, i rymden, i skolan, de olika årstiderna, andra länder och så vidare.
 8. Biblioteket! Låna med hem eller sjunk ner i soffan på Bibblan och läs ett par stycken. Och passa på att låna ett till dig själv.
 9. Rensa ur barnens rum på leksaker de inte använder längre. Och gör det tillsammans med barnen. Berätta för dem om loppis och låt dem kanske till och med vara med och sälja. Har de svårt att skiljas från saker kan ni förvara de valda sakerna i garaget och ta fram senare. Ibland känns de som nya när man inte lekt med dem på länge.
 10. Baka! En tårta, frukostbröd eller kanelbullar. Eller vad som helst egentligen. Men ju mindre barn desto enklare recept. En tårta kan ju bli hur galen som helst om barnen får vara med och bestämma.

3 Comments

 • Yvonne
  7 oktober, 2014 at 23:37

  Tova ull är en bra grej för barn. Behövs bara lite 37 gradigt vatten, diskmedel och kardad ull. Hade själv tur att få tag i lite på Fårets dag, men borde finnas på hemslöjden eller Internet. Var på biblioteket när hemslöjden visade tovning. T.ex att göra en liten boll. Tar man en liten ullboll, doppar den försiktigt i vatten, häller på ett par droppar diskmedel och rullar den som en köttbulle, utan att trycka för hårt. Sedan bygger man på den undan för undan med mer ull tills man har den storlek och hårdhet man vill ha. Då kan man också ta olika färger om man vil. Såg att de även använde sig att tesil för löste, antar att man bara skakar den runt så formar den sig själv. Ullen jag köpte var heller inte så dyr men vet inte riktigt vad den kostar i affär. Fanns i många glada färger.

  Reply
 • bara anna
  2 oktober, 2014 at 20:13

  Vad roligt att hitta till er, mycket intressant att läsa om här! Vi har just tagit steget och flyttat till en liten gård, här hoppas vi komma igång med självhushållning och kunna leva mer oh arbeta mindre helt enkelt…

  Reply
 • Sara
  2 oktober, 2014 at 05:51

  Åh vad många roliga tips, tack! Jag har inte barn själv men jag arbetar på förskola och nu fick jag massvis med idéer.

  Reply

Leave a Reply