Instagram

Follow Me!

Gifter i vardagen Hemmet Inredning Livsstil Shopping

Välj riktig gran i jul

15 december, 2014

julgran

En gran av plast är inget för en grön jul.

En riktig gran kommer i princip från en skog nära dig. En plastgran har transporterats en lång väg, ofta från andra sidan jorden… och risken är dessutom stor att plastgranen innehåller farliga kemikalier. Det miljösmartaste julgransvalet är en vanlig svensk gran, ofta kallad rödgran, som transporterats så kort sträcka som möjligt och vuxit i skogen.

Eller allra bäst. Hitta en granförsäljning i en skog nära dig där du själv kan gå och hugga din gran. Det är absolut mest miljösmartast.

En använd gran kan sedan flisas och eldas i värmeverket om kommunen har en uppsamling för granarna. Energin från en gran som eldas i värmeverk ger ungefär lika mycket el som räcker till att köra tre-fyra maskiner tvätt.

Den totala miljöpåverkan blir alltså störst med en plastgran, och en riktig gran både doftar bättre och ser finare ut.

Läs mer ingående om varför du ska skippa plastgran hos Naturskyddsföreningen.

Källa: Naturskyddsföreningen
Images: 1 + 2

 • Reply
  Alternativ till julgran | Think organic - inspiration till en hållbar & miljövänlig livsstil.
  9 december, 2015 at 15:17

  […] man av olika skäl inte vill ha en riktig julgran (här skriver vi om varför du ska välja riktig gran i jul och inte en plastgran) så kan man ju tänka alternativa […]

 • Reply
  Maria
  19 december, 2014 at 04:50

  Det finns också besprutade granar, inte bra det heller, och blir då glad att läsa ovanstående kommentar om ekologisk kravmärkt gran. Ska kolla upp om det finns någon närmare mig! Tack för denna blogg, den är verkligen välbehövlig.

 • Reply
  Sofia | Avocado Baby
  17 december, 2014 at 13:15

  Vi köpte gran från Smålandsgran (www.smalandsgran.se) – krav-märkta/ekologiska julgranar för hemleverans! Den finaste gran vi nånsin haft dessutom. Tips!

Leave a Reply

Instagram

Follow Me!