Instagram

Follow Me!

Gästbloggare Livsstil

Ur Balans, av Jennifer Levau

24 mars, 2015

I dag presenterar vi stolt Jennifer Levau, som har skrivet ett otroligt tänkvärt och ärligt inlägg. Läs och dela till andra som behöver läsa det! Jennifer bloggar på j.levau blog och instagrammar massor med inspirerande och vackra bilder under @jenniferlevau.

Jag står ofta i matkön och smygtittar ner i andras kundkorgar och matvagnar.
Stora påsar med lösvikstgodis, halvfabrikatskakor, läsk, sötade yoghurtar, färdig pannkakssmet, fryst pyttipanna, fläskfärs och sötade flingor. Kanske en påse frysta ärtor och kanske, bara kanske, tre konventionella äpplen och en gurka. Vanligtvis ser också dessa människor med ovannämnda kundkorgar och vagnar ut därefter.
Överviktiga, slitna och/eller härjade.
Och det är ju bara utsidan.
Några gånger har jag stått bakom en gravid kvinna med hela korgen full av näringslöst skit fullproppat med socker och härdat fett. Ja, vad säger man.
Det är ju någons fel det här.
Det är pengar och maktbegär som ligger bakom det stora hela.
En massa hysch hysch och korruption.
(Lästips: Forskningsfusket – Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin av Ralf Sundberg.)
Den stackars mamman vet inte bättre.
Hon är sockerberoende, lider av näringsbrist och orkar/hinner inte lyssna.
Och lyssnar hon så kanske hon inte vet vem hon ska lyssna på. Vem talar sanning?
Och säljer man det i butik så borde det inte vara någon fara, eller hur?

IMG_6166miniIMG_6186mini

När vi föds så är de flesta av oss i hormonell balans. Undantaget visar sig dock även hos små barn i form av fetma, koncentrationssvårigheter, oro, ångest, för tidig- eller försenad pubertet och hormonell känslighet som yttrar sig som t.ex. akne eller eksem (källa: Hormonbibeln).
Detta fanns inte förr.

IMG_6122bwmini

Vi är så väldigt bra på att ta av naturen.
Men vi ger aldrig tillbaka.
Tvärtom.
Och så vill samtidigt njuta av den med alla våra sinnen. Nä.
Någon måtta får det vara.

Och där spelar den gravida kvinnan och dess välmående en avgörande roll för om bebisen ska drabbas av detta eller inte. Oavsett så håller tyvärr inte den normala balansen väldigt länge.

Sakta men säkert så börjar vår kropp att kämpa mot alla överstimulerande intryck (TV, ipad, musik, ljud, ljus) och alla gifter från mat och miljö.
Till och med de söta bebiskläderna är fyllda med hormonstörande ämnen.
Fy!
Individen hamnar alltså ur balans och tyvärr så resulterar detta, förr eller senare, i någon form av sjukdom.

Har ni hört talas om det metabola syndromet, för att nämna ett fenomen som välfärden ställt till med?
Det är det syndrom som vi människor förorsakat på grund av vår nutida kosthållning.
Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, autoimmuna sjukdomar, cancer, psykiska sjukdomar.
De sjukdomar vi inte hade sett röken av om vi levt som urmänniskan, som vi borde.
Den mat vi i (framförallt) västvärlden äter idag och som många kallar vanlig mat är alltså orsaken bakom många av dessa vanligt förekommande sjukdomar.
Varannan människa drabbas i nuläget.
Skrämmande va?

IMG_6231mini

Vanlig mat ja.
Det vi konsumerar idag är så långt ifrån vanligt som det bara kommer.
Ett äpple är inte längre det äpple som vi kunde plocka från ett träd för 10 000 år sedan.
Dagens äpple kommer från ett träd som växer i en jord urlakad på essentiella näringsämnen och som göds med konstgödsel och besprutas med diverse kemikalier.
Kossan man jagade och åt förr i tiden betade på gröna ängar av växtlighet som då var fullproppad med näring för djuret och köttet mr. Stenåldersmänniska åt var giftfritt och hade optimalt näringsinnehåll.
Idag står kossorna i en lada och är deprimerade och käkar soja som odlats i samma urlakade jord som äppelträdet och besprutas med samma farliga toxiner. Även om vi släpper ut kossan och låter den beta i det fria så får den i sig gifter som regnar ner från ett regnmoln som bildats ovanför en konventionell odling av vindruvor, eller från en godisfabrik.
Kossan får också en spruta innehållande diverse kemikalier då och då, så den inte får en infektion (från en muterad mikroorganism (ett helt annat ämne så det säger jag inte mer om idag:)). Cocktaileffekten.
Shabom!
Hört talas om den?

IMG_6201mini

Och så inbillar sig många att detta är vanligt? Köttbullar med makaroner och ketschup.
Filmjölk och flingor.
Det borde aldrig ha blivit vanlig mat då det är så onaturligt som det bara kan bli.
Vi inbillar oss att detta ”vanliga” inte skadar varken oss som människor, djur eller natur.
Och som pricken över i:et så proppar vi i oss pastöriserade mejeriprodukter i mängder från samma obalanserade kossa, kanske lite raffinerat socker från en kaka med lika mycket e-ämnen i som den har socker, därefter en macka bakad på vetemjöl som bearbetats så otroligt mycket att proteinerna och näringsämnena är helt förstörda och fläker upp våra tarmar på vägen ut, och varför inte svälja ner allt med en burk coca cola som förbrukar det redan så klena magnesiumförrådet vi besitter (Hello benskörhet och migrän!).
Nom, nom.
Min kropp blir så superduperglad!

IMG_6127red2mini

”Man behöver socker”, säger många 40 plussare utan att ha den blekaste aning om vad dom snackar om.
Många vet tyvärr inte att det raffinerade sockret vi får i oss, oftast dagligen, leder till en inre kaskad av skadliga reaktioner, där insulinet har en ledande roll, i vår kropp som, direkt eller på sikt, leder till sjukdom. (Boktips: Hormonbibeln av Martina Johansson.)
Mental som fysisk.
Kronisk som fatal.
Dessutom har det visat sig att ett högt blodsocker snabbt förbrukar cellens telomerer, dvs. skyndar på åldrandet rejält. Socker är absolut inte bara tomma kalorier som kan göra dig överviktig.
Nope.
Det skadar dig direkt och indirekt.
Som tobak.
Hoppas innerligt att varningstexten ”Socker dödar” hamnar på förpackningar snart för det är exakt samma sak.

IMG_6150redminiIMG_6174mini

Det raffinerade sockret samt de kemiska sötningsmedlen är dock bara en bov av många i dramat.
En stor en men som går hand i hand med dagens mejeriprodukter samt överkonsumtionen av kött, spannmålsprodukter, konventionellt odlade produkter och andra hormonstörande och cancerframkallande toxiner från bland annat tillsatser i mat.
De övriga bovarna är bland annat läkemedel, skönhetsprodukter, kemiska rengöringsmedel och andra onaturliga produkter som utgör miljön vi vistas i.

Stress och minimalt med fysisk aktivitet eller också för mycket träning är andra orsaker som bör beaktas rejält.

IMG_6243

Människan behöver mängder med näringsämnen i naturlig form för att fungera optimalt.
Inte bara för att fungera för stunden utan även imorgon, och om 46 år.
Dessutom tror jag att mina barnbarnsbarn hade uppskattat ett jordklot att leva på.
Vi behöver vitaminer, mineraler, aminosyror, antioxidanter, fettsyror osv och detta från naturliga källor.
Vi behöver en optimal syra- och basbalans, en frisk tarmflora och energi (kolhydrater, protein och fett).

Men hur gör man då?
Hur bryter vi den hemska mattrenden ?

Det är väldigt enkelt egentligen.
Om vi bara arbetar tillsammans.
Vi som konsumenter styr produktionen.
Köper vi inte ”skiten” så slutar den att produceras. Efterfrågan på naturlig och näringsrik mat ökar om vi vill det. Produkter som passar vårt moderna och hektiska samhälle får en ny look och en ny insida (ni kanske redan har sett glimtar av evolutionen? eko, superfoods och raw food fyller hyllorna allt mer).
Bye, bye fryspizza och snabbmakaroner!

Jag vet.
Det är inte lätt att ändra sina inbitna vanor till det bättre. Det är det aldrig!
Fråga en före detta bulimiker, en gammal rökare samt en gigantisk sockermissbrukare!
I know!
Till en början är det tufft men sedan, när du väl skaffat dig lite kunskap och breddat dina vyer så sätter det sig i ryggraden (samt återställt dina hyperkänsliga och skadade smaklökar).
Att njuta av livet innebär inte att äta ihjäl sig!
Barnens dåliga vanor är inte lika inbitna som våra tack och lov. De vänjer sig fortare vid förändring än vad vi gör. Promise.
Det är vi föräldrar som bestämmer!
Önskar dock bara att skolan hängt med i svängarna.
Den tiden kommer nog också så snart medvetenheten ökar ytterligare och när vi som föräldrar kräver det.

IMG_6274bwred

Mitt bästa tips är helt enkelt att TÄNKA NATURLIGT.

Vare sig det handlar om kost, motion eller stresshantering. Vi möter denna onaturliga och ohälsosamma värld människan skapat med det motsatta.
Stress möter anti-stressmetoder (meditation och yoga blir vardagsmat för alla. Och vi måste släcka skärmarna!). Gifter och onaturligt möter en frisk och stark kropp. Stillasittande möter rörelse.

När din kropp väl har reparerat sig och känner sig i balans. Då.
Bara då kan du äta en hembakad hederlig kanelbulle (gjord på de bästaste av råvaror of course).
Men jag lovar dig.
Det är inte alls lika gott längre.

Text och bilder: Jennifer Levau

  • Reply
    Neela Omö
    13 mars, 2017 at 12:21

    Så otroligt bra skrivet!! Känner så igen mig i när man går på ica eller coop och kollar vad som är i somligas matvagnar. Jag blir ledsen när jag ser att det inte ligger någon tanke bakom vad dom valt. Men jag blir väldigt glad när jag står bakom någon i kön som lägger upp ekologiskt på bandet, och kanske till och med havremjölk och annat ”alternativt” gottigt!! ❤️

  • Reply
    Bo Lindeberg
    27 februari, 2017 at 21:27

    Hej Jennifer

    Vilket fantastiskt inlägg. Oerhört kunnigt och väl i klass med Ann Fernholm och Andreas Enkvist Kostdoktorn. Du borde blogga i Kostdoktorns samlingsblogg. Det är ju Sveriges största hälsoblogg och det finns massor av föräldrar som vill och borde ta del av dina kunskaper. När vi femtiotalister som inte har vuxit upp med obegränsat med godis och läsk får en massa vällevnadssjukdomar kan man ju bara med fasa tänka sej vad nutidens barn kommer att drabbas av i framtiden.

    Har ätit LCHF till och från i flera år och vet hur bra man mår när man äter strikt.

    Hälsningar Bosse

  • Reply
    Att tänka eko. Varför eko? | Think organic - inspiration till en hållbar & miljövänlig livsstil.
    8 februari, 2016 at 22:55

    […] För mer inspiration läs Jennifer Levau’s ärliga gästinlägg ”Ur balans” här på Think organic. […]

  • Reply
    sofia
    26 mars, 2015 at 10:27

    Vill bara säga: HURRA VAD BRA SKRIVET! Jag delar verkligen dina åsikter och har efter några års bearbetning kommit till precis samma insikter och ”tänk”. Vi måste alla dela med oss bara så att fler får upp ögonen om hur viktiga de här sakerna är. Jag hoppas att fler hittar till thinkorganic.se och andra forum med kloka värderingar. Tack igen för en bra text och för en fin och inspirerande blogg+Instagram :)

  • Reply
    det här borde alla läsa, tycker jag. | tistlarochhundekex
    25 mars, 2015 at 16:42

    […] ur balans av jennifer levau […]

  • Reply
    Anna Wäktare
    24 mars, 2015 at 23:26

    Så HIMLA bra skrivet Jenny, pang på, rakt in i det innersta – hoppas verkligen många läser och börjar tänka efter!! Och vågar ta steget att förändra! Jag har själv fått upp ögonen för allt det du skriver för bara några år sedan och jag vill också gärna dela med mig av det jag vet idag på något sätt, Blir stärkt av det du skriver och känner att jag måste våga börja skriva/nå ut på något sätt! Stor kram och tack för din text. Anna

    • Reply
      Jennifer
      25 mars, 2015 at 20:13

      Hej Anna!

      Tusen tack för dina ord. Så glad jag blir att någon inspireras. Det är bara att våga. Det är viktiga saker ju :).

      Lycka till!!!

      Kram// Jennifer

  • Reply
    Ebba
    24 mars, 2015 at 22:36

    Tack för ett jättebra inlägg Jennifer. Verkligen!
    Allt det där vet jag om och jag tänker på det dagligen. Att göra rätt och leva sunt. Ändå är det så lätt att trilla tillbaka i gamla hjulspår. Själv är jag allt eller inget. I allt jag gör och jag har inga mellanlägen. När jag inte lever som jag borde så faller hela korthuset på något vis. Det blir övermäktigt och jobbigt.
    Men nu är det dags att plocka fram alla de där böckerna från bokhyllan igen. Att friska upp minnet och bli peppad att komma på banan och leva det liv jag vill leva. Motsatsen är faktiskt förfärlig.
    Svårast är ändå maten på förskolan tycker jag. Att hantera att de har en helt annan syn på mat än jag. Tycker att det är skitjobbigt.
    Hormonbibeln har jag inte läst, tack för tipset!

    ha det gott

    • Reply
      Jennifer
      25 mars, 2015 at 20:21

      Hej Ebba!
      Vet va du menar. Jag har också varit allt eller inget. Man bestämmer sig för en sak och så har man misslyckats helt om man tar ett felsteg. ”Jag är kass” tänker man! Det jag har lärt mig är att inte ställa för höga krav. Jag gör det jag känner för och får ingen ångest över om jag ätit en kaka på jobb (vilket oftast inte är så gott, hehe) eller äter bröd med honung på då och då. Äter choklad. Jag vet ju vad som är rätt och vad som är fel och en litet felsteg är alltid ok om man hittar balansen igen. Och det gör man ganska lätt när man lär känna sin kropp och dess signaler. Det ska komma naturligt.
      Ja, fy. Skolans mat. Jag blir ibland lite väl arg när jag funderar på det för mycket. Tyvärr har jag inte energi och ork att driva en sådan stor fråga just nu, speciellt när man vet att det är för tidigt.
      Om några år, decennium. Man får göra så gott man kan så länge! Och släppa det som är utom sin makt. Det gör dig inget gott.
      All lycka! Och tusen tack för dina ord!!!
      Kram// Jennifer

  • Reply
    Malin
    24 mars, 2015 at 21:02

    Bra text! Jobbigt att ta in men jag håller ju innerst inne med. Reagerade på en sak bara, när du skriver om det metabola syndromet. Visste du att en 5000 år gammal kropp hittades frusen i tyska alperna och dna visade att han led av ”moderna” hjärtproblem och var laktosintolerant? Se tex http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2713187/Otzi-ceman-increased-risk-heart-disease-5-300-year-old-mummy-genetically-predisposed-blocked-arteries.html.

    • Reply
      Jennifer
      26 mars, 2015 at 19:58

      Hej!
      Ja, tumörer har man hittat i en dinosaur. Kan en cell delas kan den bli en cancercell också. Risken kommer alltid att finnas där.
      Och hjärtproblem kan man få/får man med åldern oavsett. Förkalkning av kärl sker oavsett vad man äter eller hur man lever. Det är en naturlig process då cellerna tillslut dör. Cell död ger förkalkning. Vi ska ju alla dö.
      Människan är laktosintolerant från grunden. Från ca 3-5 års ålder. Man ska inte konsumera mjölk så det är också fullständigt naturligt. Vi i västvärlden har lyckats omforma ”mutera” DNA´t i generationer.
      Problemet är ju att vi inte borde försätta oss i de tillstånden på egen hand, och öka antalet drabbade så markant. Detta förs ju dessvärre vidare i generna till våra avkommor och vår ras blir bara sämre och sämre. Vi tar dö på oss själva, sakta men säkert. Och vi ska vara de mest intelligenta varelsen på jorden. Nope. Vi är så galet korkade och egoistiska egentligen. Hårt men sant.
      Tack och tro inte på allt du läser :). Mycket är korrupt!
      Kram// Jennifer

Leave a Reply

Instagram

Follow Me!