Instagram

Follow Me!

Gästbloggare Mat Recept Vegetariskt

Köttfri måndag, av Maria Strömberg

27 oktober, 2014

Idag presenterar vi ingen mindre än Maria Strömberg som driver den fantastiska matbloggen Made by Mary med de mest inspirerande matbilderna. Maria brinner, liksom vi, för att leva mer miljövänligt och idag levererar hon ett riktigt smarrigt vegetariskt recept som vi inspireras av och gärna vill provlaga snarast!

Den 19 augusti var dagen då vi förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser och därmed överskridit naturens budget för i år.

Men vadå, året är ju inte slut ännu? Nej, precis, och vad gör man när budgeten inte räcker till? När lönen man får in på kontot inte täcker de behov man har? När jordens tillgångar inte räcker?
Jo, vi lever över jordens tillgångar, vi lånar helt enkelt från jorden så att det räcker och täcker vår konsumtionstakt. Vi skulle faktiskt behöva ungefär 1,5 jordklot för att matcha vår konsumtion och om alla på jorden levde som Sverige skulle vi behöva drygt tre planeter. Det sorgliga är att vi är världens sämsta låntagare. Vi lånar från jorden, men vi betalar inte tillbaka, vilket gör att Overshot day infaller tidigare och tidigare för varje år.

Och vad har det här med mat att göra då?
Jo, DU kan göra skillnad genom att äta mer vegetariskt. Börja med iaf en köttfri måndag så har du tagit ett litet steg mot en bättre planet. Kan man rädda hela planeten genom att äta vegetariskt?
Nej givetvis inte. Eller tyvärr inte, kanske jag borde säga, för tänk om det var så enkelt. Men det är ett litet steg mot att leva på ett sätt som gör att vi bevarar och förvaltar jordens resurser för våra barn, barnbarn och alla nästkommande generationer!

Därför passar jag på att dela med mig av ett av mina favoritrecept; Rödbetsburgare med Cole Slaw & Portabellobröd för att hjälpa alla vardagströtta att äta vegetariskt iaf en dag i veckan. Det går dessutom utmärkt att göra en stor sats av rödbetsbiffarna och frysa in så att man enkelt kan ta fram dem och slänga ihop en snabb middag när man är sådär lagom måndagstrött efter jobb, plugg, dagishämtningar, träningspass och allt vad man nu än kämpar på i vardagen.

rödbetsburgare

Grillade Rödbetsburgare med Coleslaw & Portabellobröd

8 st

Rödbetsbiffar:

1,5 dl Röd Quinoa (det går bra med vanlig ”vit” quinoa också)
3 dl vatten + 1/2 grönsaksbuljongtärning
1 msk olivolja
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
400 gram skalade rödbetor
2 dl havregryn
1 tsk finhackad färsk rosmarin
150 gram Chevrè eller fetaost om man föredrar det
2 ägg
ca 1 tsk flingsalt

Portabellobröd:

16 stora Portabellosvampar
Rapsolja
salt

Cole Slaw:

250 gram vitkål
1 rödlök
2 stora morötter
1 dl Hellmanns majonnäs
1 dl  crème fraiche
2 tsk dijonsenap
2 nypor socker
salt

Skölj quinoan noga i kallt vatten för att skölja bort ämnen som kan göra quinoan bitter. Stek sedan quinoan i olivolja på medelhög värme 1-2 minuter. Häll på vatten samt buljongtärning och låt småputtra på medellåg värme i ca 15-20 minuter. Låt svalna.

Finhacka rödlöken och vitlöken, skala och riv rödbetorna, hacka sönder havregrynen något (inget krav men jag anser att de blir godare då) och blanda med quinoa, rosmarin, ägg, chèvre och salt, blanda noga. Låt sedan stå i 30-40 minuter, hoppa inte över detta moment. Forma till biffar och stek dem på medelhög värme ca 5-6 minuter på varje sida, de ska få färg. Lägg i en ugnsform så form så länge.

Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Pensla en ugnsplåt med rapsolja och lägg ut portabellosvamparna på plåten. Rosta i ugnen i 15-20 minuter, låt även rödbetsbiffarna bakas på galler under plåten med svampen.

Strimla vitkål och rödlök tunt, skala och riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet, blanda samman i en stor skål. I en liten skål; blanda crème fraiche, majonnäs, socker och senap. Rör ner bland grönsakerna och smaka sedan av med en nypa salt.

Servera rödbetsbiffarna med två ”svampbröd”, sallad och en rejäl klick med cole slaw!

Text, foto och recept: Maria Strömberg

  • Reply
    Chasing figs
    29 oktober, 2014 at 13:16

    Ser jättegott ut! Måste definitivt prova :)

Leave a Reply

Instagram

Follow Me!