Gifter i vardagen, Hudvård, Livsstil, Skönhet

Giftfri deo på 5 minuter – gör din egen

Gör din egen deo

När jag blev gravid slutade jag med vanlig deodorant. Deodorant täpper till porerna så att vi inte svettas. Känns onaturligt för mig men det var alltså först när jag var gravid jag började fundera på vad det egentligen är för ämnen i en deodorant. Varför sluta med deo, kanske somliga undrar. Jo, därför att jag tyckte det var läskigt att smörja armhålan med parabener, aluminium och andra gifter. Jag ville ha så ren och giftfri hud som möjligt när jag bar min bebis nära mig i bärsele.

Vissa tycker nog att den här oron för gifter är överdriven. Men många av ämnena som finns de flesta ”vanlig” deodoranter i affären kan kopplas till sjukdomar som cancer, reumatism och hormonstörningar. Och det tar max 5 minuter att göra egen deo och slippa oron.

Man behöver inte göra sin egen deo, det finns ekologiska giftfria att köpa i välsorterade butiker. Men när jag hade slut på ekologisk deo i fredags fick jag en tanke (efter Terese’s inlägg om Organic Makers) att man kanske kan göra en egen…

Så jag började googla. Den här enkla och effektiva deodoranten innehåller max 4 ingredienser, är naturlig och giftfri.
Varför smörja in det största organet vi har, vår hud, med något som inte går att äta?

Här får ni ett recept på giftfri deo, lätt som en plätt:

Gör din egen deo

Du behöver: (lika delar av allt)
– 0,5 dl Kokosolja (kallpressad olja på burk)
– 0,5 dl Bikarbonat (tar bort dålig lukt)
– 0,5 dl Majsstärkelse (tex. Maizena, suger upp fukt)
– ev. några droppar doft/eterisk olja

Kokosolja smälter vid ca 25 grader så det räcker med att ställa burken i ett vattenbad med varmt kranvatten.
Ha i lite doftolja om du vill – eteriska oljor finns att köpa hos Organic Makers. Jag tog det jag hade hemma, några droppar vanilj arom.

Gör egen deo

Blanda ner alla torra ingredienser. Sikta ned dem med en sil. Blanda ordentligt. Det blir som sås men kokosoljan stelnar sen och då blir det som kräm som man smörjer armhålan med. Det blir inte kladdigt, inte oljigt, inte pudrigt och med en diskret god doft. Det tränger in snabbt i huden och kladdar inte på kläderna.
Jag klarar mig utan svettlukt och känner mig fräsch. Funkar till alla – du väljer själv doften. Även lite äldre barn om det skulle behövas.

Gör din egen deo

Gör din egen deo

Foto: Charlotta Lingwall

Previous Post Next Post

You Might Also Like

38 KOMMENTARER

 • Reply Eleonor 31 juli, 2017 at 07:53

  Hej!
  Hur ska den förvaras? I skåp/ kylskåp?

 • Reply Caro 15 maj, 2017 at 19:24

  Gjorde denna deodorant, till början va den super bra och den är fortfarande bra och uppfyller sin funktion, MEN…MINA ARMHÅLOR ÄR FÖRSTÖRDA …de är röda , ser ut som de har torrfläckar eller nått liknande….detta är inte nått jag känner av men de ser hemskt ut och säkert inte bra…va ska jag göra, använda annat?

  • Reply Charlotta 15 maj, 2017 at 19:47

   Hej Caro! Ingen aning om vad det beror på. Har du använt någon eterisk olja? Har läst att vissa kan reagera och vara överkänsliga på Bikarbonat. Testa att minska lite på den mängden kanske? Lycka till! /Charlotta

  • Reply Cajsa 9 augusti, 2017 at 22:57

   Ta MYCKET mindre bikarbonat, prova med typ 1 tsk. Det är fler än du som har fått irriterad hud av det. ♥️

 • Reply Att bli en klimatsmart familj – hur gör man? | Think organic - inspiration till en hållbar & miljövänlig livsstil. 8 maj, 2017 at 16:22

  […] Jag upptäckte också ganska så snart att kokosolja kan man använda till en hel del (här listar vi 10 sätt!). Därmed minskades produkterna i mitt badrumsskåp ganska så mycket. Deodorant började jag göra egen. (se det enkla receptet här!) […]

 • Reply 10 sätt att använda kokosolja | Think organic - inspiration till en hållbar & miljövänlig livsstil. 9 januari, 2017 at 14:49

  […] Gör din egen deodorant, helt giftfri och naturlig, med kokosolja, bikarbonat och majsstärkelse. Se vårt populära recept här. […]

 • Reply Caroline 19 april, 2016 at 15:59

  Går det att använda kokosmjöl istället för majsstärkelse? Och går det bra att bara använda sig utav kokosolja, bikarbonat och doftolja om man så vill? :)

 • Reply Lukta inte mysko – gör din egen deo! | 5 1 15 november, 2015 at 18:59

  […] är en länk till ett basrecept för att göra sin egen giftfria deodorant på fem minuter. Egentligen behövs bara tre […]

 • Reply Hannah 24 augusti, 2015 at 19:37

  Jag upplever att det blir som vitt ”pulver” på mina svarta kläder, så som det kan bli av vanlig deo.. Kan det vara Maizena som gör att det blir så, eller har jag gjort något fel? Har följt receptet till punkt och pricka ;) ..

 • Reply Åsa 23 juli, 2015 at 00:36

  Hej. Jag skulle inte använda vaniljarom. Då det kan vara sekret från bäver anus. http://aktavara.org/news.aspx?r_id=121029
  Känns ju inte så kul. Eller att ha i maten. Jag blev själv chockad över det. Ska testa receptet med ylang. Mvh Åsa

 • Reply Ny favorit – True Undercover Agent | Think Organic 16 maj, 2015 at 16:26

  […] med den naturliga och effektiva deon man själv kan göra med ingredienser man har i skafferiet (se recept här) så kan jag varmt rekommendera Undercover Agent av True Organic of Sweden. Som vilken vanlig […]

 • Reply Lena 23 mars, 2015 at 19:42

  Gjorde denna häromdagen, enkelt och smidigt MEN den funkar inte på mig. Gjorde precis efter receptet med mått etc men jag luktar svett, känns sååå ofräsch när jag nu jobbar med människor hela dagarna. Använder annars Rosenseriens deo som jag tycker är helt fantastisk men det är ju ganska dyra så tänkte att detta är något för mig….. ;-)
  Ingen annan som upplevt att ni luktar svett?!?!?

  • Reply Charlotta 23 mars, 2015 at 21:32

   Hej Lena! Detta är inget jag upplevt. Det är så klart så att man svettas olika mycket… kanske du kan testa ta lite mer Bikarbonat? Vet inte hur det gör med konsistensen men det är ju bara att prova sig fram. :)

   Lycka till och hör gärna av dig om du hittar en bra lösning på det.
   /Charlotta

 • Reply Nathalie 16 mars, 2015 at 13:38

  Gjorde efter detta recept minuten vanij. men när jag smörjer på är den typ kornig vad har jag gjort för fel?

  • Reply Terese 17 mars, 2015 at 20:03

   Det kan nog bero på lite hur den stått. Hur varmt det är i rummet. Jag brukar tina upp min lite på fingret innan jag stryker på.

  • Reply Charlotta 23 mars, 2015 at 21:33

   Min kan också vara lite kornig. Kom på att jag glömde sikta ned innehållet med en sil nu sist jag gjorde det. Kan vara det? Inget konstigt. Värm bara upp den med händerna så den blir mjuk och nästan flytande. Sen bara smörj in! :)

   /Charlotta

 • Reply Jessica LilO 14 mars, 2015 at 20:14

  Hej! Angående tidigare frågan om fettfläckar på kläderna så har jag använt egengjord deo en tid fast jag brukar använda potatismjöl som stärkelse. Jag får fettfläckar på vissa kläder och det har varit på kläder av linne och ull bara. Jag har ingen direkt hypotes om varför det bara hänt på naturfiber… Någon annan?

 • Reply Louise 2 februari, 2015 at 15:33

  Hej!

  Jag testade att göra den här deon, och den smular när jag applicerar den. Har tagit exakt som det stod i ”receptet”. Har du något tips på detta? :) Kram

  • Reply Charlotta 23 mars, 2015 at 21:35

   Hej Louise,
   Den har lite smulig konsistens så det är inget konstigt. Värm upp i handen bara så det blir lite mer flytande… sen smörj in i armhålan. Vänta ett tag innan du tar på dig kläder. Så brukar jag göra. :)

   /Charlotta

 • Reply Naturlig deo, del två | Think Organic 9 november, 2014 at 21:22

  […] I dag behövde jag göra ny deo, och det blev favoritreceptet igen, från Organic makers. Där har jag köpt Lavendeloljan och sheasmöret, resten finns i vilken livsmedelsaffär som helst. Och man kan göra på enbart sådana ingredienser också, se Lottas recept här. […]

 • Reply När jag gjorde egen deo | Dagarna 6 november, 2014 at 17:54

  […] köpt ekologisk. Har läst om flera som har använt detta recept och varit nöjda. Bland annat hos Thinkorganic Denna deo innehåller produkter som vi (oftast) redan har […]

 • Reply KataM 15 oktober, 2014 at 16:39

  Använder mig av det här receptet, fast med potatismjöl istället för maizena, sedan flera månader och tycker att det fungerar bra. Det är väldigt drygt, så jag gör en mindre sats.

  Jag har förstått att om man har känslig hud kan man reagera på bikarbonatet med rodnad och klåda, men att det då kan fungera att minska mängden.

 • Reply Julia 25 september, 2014 at 08:53

  Vilken jättebra ide!! Måste absolut testa. Men kanske en dum fråga men hur applicerar du den? Smörjer med fingrarna?

 • Reply Tina | pepparochvanilj.se 19 september, 2014 at 22:41

  Tusen tack för tipset:) ska absolut testa!

  Allt gott | tina :)

 • Reply Elin 17 september, 2014 at 11:06

  Wow, detta måste jag absolut testa! Kör med köpt ekologisk deo men detta verkar ju vara nog så bra!! :)
  Ungefär hur lång är hållbarheten? Eller det smartaste är kanske att göra små satser som inte räcker jättelänge??!:)

  • Reply Charlotta 23 mars, 2015 at 21:36

   Hej Elin,

   Min sats som jag gjorde har stått i flera månader. Inget problem med hållbarheten än i alla fall. :)
   Enligt måtten som jag anger i inlägget så kommer det räcka lagom länge. Så börja där.

   /Charlotta

 • Reply Madde - Dagarna.nu 15 september, 2014 at 21:40

  Min ekologiska deo börjar ta slut.
  Kommer helt klart prova detta recept.

 • Reply Eva 15 september, 2014 at 08:10

  Spännande. Men är det inte risk för fettfläckar på kläder med kokosolja som bas?

  • Reply Charlotta 15 september, 2014 at 13:35

   @Eva,
   Nej, jag har inte upplevt att jag fått fettfläckar på kläderna. Tvärtom, den tränger in väldigt bra i huden och snabbt. Vanlig giftig deo som man kan köpa i mataffären är mycket kladdigare.

   • Reply Anna 19 september, 2014 at 18:24

    @Charlotta,

    Jag testade att göra efter det här receptet häromdagen och tyckte verkligen om den MEN jag fick tyvärr fettfläckar under armarna trots att jag bara tog lite av blandningen och verkligen masserade in :/ Känns lite synd för i övrigt känns det som ett perfekt alternativ till vanlig giftdeo! Får nog försöka igen helt enkelt! :)

    Tack för en fin sida! :)

    • Reply Charlotta 19 september, 2014 at 22:16

     @Anna, dum fråga men du använde kallpressad olja? Det är viktigt.

     Jag har inte upplevt det alls att man får fettfläckar… låt det torka in i huden ordentligt innan du tar på dig kläderna för säkerthetsskull. :)

   • Reply Anna 20 september, 2014 at 21:17

    @Charlotta,

    Jag använde exakt samma olja som på bilden :) Får nog testa lite längre torktid precis som du säger! :)

 • Reply Jessica 15 september, 2014 at 06:31

  Detta ska helt klart testas! Tack!

 • Reply frupastell 14 september, 2014 at 22:56

  Vilket bra tips!!! Ska jag testa! Förvarar du den i kylskåpet?

  • Reply Charlotta 15 september, 2014 at 13:34

   @frupastell, nej, jag förvarar den i rumstemperatur i badrummet. Lycka till! :)

 • Reply Rebecca 14 september, 2014 at 22:50

  Denna måste absolut testas!

 • Reply Linda Griffin 14 september, 2014 at 22:34

  Tack för tipset!! Jag har precis börjat använda Deolicious som tillverkas på Gotland. Skall även testa att göra egen efter detta recept!

  • Reply Charlotta 15 september, 2014 at 13:37

   @Linda Griffin, Deolicious har jag hört mycket bra om. Hade lite panik när min ekologiska deo tog slut så då provade jag göra egen. Tror inte jag kommer gå tillbaka till något man köper efter detta. :)

  Lämna kommentar